Helomvending på Wall Street

USA-børsene gjorde en helomvending etter at høye amerikanske inflasjonstall først utløste kraftig nedgang torsdag. Alle indeksene endte kraftig opp.

NYTT FALL: De amerikanske børsene falt først kraftig etter fremleggelse av inflasjonstall, før de skjøt fart oppover senere i handelsdagen
Publisert:

Ved børsens åpning falt nøkkelindeksene på Wall Street kraftig, og Nasdaq var ned over tre prosent. Utover handelsdagen hentet de seg inn, og alle de tre indeksene var over tre prosent opp. Ved stengning endte de slik:

  • Dow Jones opp 2,83 prosent
  • Nasdaq opp 2,23 prosent
  • S & P 500 opp 2,60 prosent

Utviklingen skjedde etter at nye tall viste hakket høyere prisvekst enn ventet.

Den amerikanske sentralbanken hever for tiden rentene i raskt tempo for å tøyle inflasjonen, noe som har bidratt til at det amerikanske aksjemarkedet har falt mye i år.

Volatilt marked

Ifølge Wall Street Journal må man tilbake til februar i år for å finne større oppgang fra bunn til topp på en enkelt handelsdag.

Sjefstrateg i Formue, Christian Lie sier til E24 at når sentimentet er så pessimistisk skal det bare en liten gnist til for at stemningen snur.

– Når man starter to prosent ned og er opp over to prosent så kan det være at det er en del aktører som tenker at «denne dippen i dag har jeg tenkt å bruke», sier han.

Les også

Kraftig snuoperasjon på Wall Street: – Skal bare en liten gnist til før stemningen snur

Høye inflasjonstall

I september var den amerikanske inflasjonen på 8,2 prosent, viser ferske KPI-tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

På forhånd hadde økonomer ventet en prisvekst på 8,1 prosent i september, ifølge tall fra Bloomberg.

Prisveksten var dermed hakket høyere enn ventet.

– Absolutt ikke noe Fed ville se. Dette sementerer forventningen om en ny trippelheving ved kommende rentemøte, skriver Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, i en sms til E24.

Prisveksten var absolutt ikke noe Fed ville se, sier Marius Gonsolt Hov i Handelsbanken.

Han sikter til rentehevinger på 0,75 prosentpoeng fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), som er tre ganger større enn 0,25 prosentpoeng som tidligere var vanlig.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, endte på 6,6 prosent – forventningen var 6,5 prosent. Kjerneinflasjonen var dermed den høyeste siden august 1982, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet.

Les også

Feds rentereferat: Venter at videre rentehevinger er nødvendig

– Det er utrolig surt, sa investeringsdirektør Leif-Rune Rein om markedet da det falt kraftig ved åpning.

– Men ser jo det. Når inflasjonen kommer inn ett desimal høyere enn forventet og lavere enn forrige gang, og markedet starter to prosent ned sier litt om sentimentet. Da er man nervøs, sa Rein i Nordea Liv til E24.

Han peker på at den amerikanske inflasjonen kun var litt høyere enn økonomene hadde ventet.

Leif-Rune Rein sier at inflasjon- og arbeidsmarkedstallene viser at man ikke har fått den nedkjølingen av økonomien som man venter på, og at man derfor kanskje får flere rentehevinger

– Markedet sitter og venter på indikasjoner på at sentralbanken skal slutte og heve rentene. Svake makrotall vil være en indikasjon på det. Men nå er det sånn at arbeidsmarkedstallene som kom sist ikke var svake, og når man da får disse inflasjonstallene, er det tegn på at det ikke er den nedkjølingen av økonomien som man venter på, sier Rein.

– Da får vi ikke det hintet om at nå er toppen nådd. Nå fikk du en indikasjon om at rentetoppen ikke er nådd enda, ergo får vi kanskje enda flere rentehevinger, sier han.

Rentehopp

Inflasjonstallene gir utslag også i valuta og renter.

Dollaren styrket seg mot euroen, mens renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid i løpet av dagen steg fra 3,85 prosent til på det meste 4,02 prosent. Klokken 22 lå den på 3,96 prosent.

Gårsdagens produksjonsprisindeks kom også inn høyere enn forventet. Den var på 0,4 prosent i september, mot 0,2 som forventet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om