Analytiker om Ericssons fremtid: – Vil bli turbulent fremover

Det kom ikke som et sjokk at Hans Vestberg måtte gå som sjef i Ericsson, mener analytiker. Med seg ut av Ericsson-dørene får Vestberg med seg en fyldig pengesekk.

KRITISERT: Hans Vestberg har fått mye kritikk mens han har vært administrerende direktør i Ericsson. Swedbank-analytiker mener dette er en av årsakene til at han nå må gå.
Publisert:

– Det har florert rykter i markedet, så dette kommer ikke som noe sjokk, sier aksjeanalytiker Mathias Lundberg i Swedbank til E24.

Mandag morgen ble det kjent at Hans Vestberg må gå fra stillingen som administrerende direktør i Ericsson, etter syv år i sjefsstolen.

Lundberg følger Ericsson tett, og mener det er flere faktorer som har ført til at selskapet så seg nødt til å bytte leder.

– Selskapet har gjort det dårlig den siste tiden, og behøver å gjennomgå en stor forandring for å tilpasse seg det nye markedet, der kjernesegmentet ikke vokser lenger. Alle skriveriene i mediene, hvor Vestberg har blitt kritisert, har nok også hatt en innvirkning, sier analytikeren.

Oppdatering: Ifølge Svenska Dagbladet vil Vestberg motta en fallskjerm på over 28 millioner svenske kroner. Dette får avisen bekreftet av Ericssons kommunikasjonsdirektør Ola Rembe.

Venter turbulens

Lundberg er imidlertid noe mer overrasket over at Ericsson-aksjen i kjølvannet av nyheten har steget med over fem prosent.

Asjeanalytiker Mathias Lundberg i Swedbank.

– Det var ikke helt ventet, og jeg ser ikke at det motiveres av fundamentale årsaker. Men det er ikke helt uvanlig at en aksje går opp på slike nyheter, selv om jeg mener man ikke skal lese så mye ut av det i dette tilfellet, sier Lundberg.

Klokken 10.36 er aksjen opp 3,39 prosent. Hittil i år er nedgangen på 20,35 prosent.

– Hva vil dette ha å si for selskapet fremover?

– Jeg tror det vil bli turbulent fremover, og det vil bli gjort store omorganiseringer og kostnadskutt.

Han understreker at bransjen er tøff, og mener Ericsson har klart seg forholdsvis bra etter omstendighetene.

– Telekom er kjernevirksomheten, og man hadde bra vekst på 90-tallet, mens det nå har modnet. Derfor er selskapet i situasjonen det er i nå. Andre konkurrenter har blitt oppkjøpt og gått konkurs, så med det i tankene, har Ericsson gjort det ganske bra.

Les også

Ericsson-sjef får sparken

– Kan ta flere måneder

Under en pressekonferanse klokken 10 mandag sa styreleder Leif Johansson at selskapet ser etter kandidater både internt og eksternt.

– Det kommer nok til å ta flere måneder før vi får en ny administrerende direktør, sier Johansen.

– Vi leter etter noen som har god teknisk bakgrunn. Kompetanse og ferdigheter kan utvikles, sier han.

– Ventet, men brått

Analytikere i ABG Sundal Collier forventer at ledelsen i Ericsson har funnet en erstatter for Vestberg innen året er slutt, skriver Dagens Industri.

«Dersom en ekstern kandidat uten omfattende erfaring fra selskapet blir valgt, kommer det trolig å ta vedkommende minst to år å sette seg inn i selskapet og bli helt kjent med hvordan det fungerer internt», skriver ABG i et notat etter nyheten ble kjent tidligere mandag.

Investeringsbanken understreker at selskapet gjennomgår en omfattende endringsprosess.

ABG skriver at de ikke synes selve sparkingen av Vestberg var spesielt overraskende, men mener likevel at det har blitt gjort på en veldig brå måte, og drar paralleller til da Carl-Henric Svanberg for syv år siden fikk tid på seg til å presentere sin etterfølger, Hans Vestberg, for alle selskapets interessenter.

– Trykket ble for hardt

Aksjestrateg Lars Söderfjell i Swedbank mener «trykket ble for hardt» etter rykteflom, skriver Dagens Industri.

«Uten en klar kandidat er dette en naturlig overgangsløsning. Endringen av administrerende direktør kan gi en kortsiktig kursreaksjon. Samtidig endres ikke det grunnleggende. Det er et like stort bransjemessig som selskapsmessig problem. Ericssons problemer er ikke unike», skriver han i et notat.

Han mener det er mulig å lese mellom linjene at også Jan Frykthammar, som midlertidig tar over for Vestberg, også kan komme til å gå av etter hvert.

Les også

Ericsson-sjef får sparken

Les også

Svensk avis: Ericsson mistenkt for korrupsjon

Les også

Ericsson-sjefen reiser med privatfly for 50 millioner i året

Publisert:

Her kan du lese mer om