Nordea sperrer 68 kontoer etter Panama-granskning

Nordea har besluttet å sperre 68 kontoer etter mistanke om brudd på bankens retningsliner.

SPERRER KONTOER: Nordea sperrer offshore-kontoer etter mistanke om brudd på retningslinjer.

Foto: Ints Kalnins / Reuters
  • Bendik Støren (Bergens Tidende)
Publisert:

Nordea har besluttet å umiddelbart sperre 68 kontoer tilknyttet advokatfirmaet Mossack Fonseca, som tidligere i år var gjenstand for en stor lekkasje av dokumenter kalt Panama-papers. Nordea mener å ha funnet indikasjoner på brudd på bankens retningslinjer i de 68 kontoene.

Banken vil nå se nærmere på kontoene for å avklare om kundene følger gjeldende regler for deklarasjon og skatt. Hvis det viser seg at de ikke gjør det, vil kontoene bli stengt, heter det i en børsmelding.

Les også

Nordeas toppsjef trekkes nærmere skatteparadis

Også kunder i Nordic Private Banking vil bli kontaktet umiddelbart for å kontrollere at dokumentasjonen er fullstendig.

Nordea vil avslå alle nye selskapsformer der formålet med selskapet er uklart, heter det i børsmeldingen.

129 av 562 selskaper gransket

Etter Panama-skandalen satt Nordea i gang en intern gransking av sin egen filial i Luxembourg for å finne ut om det hadde forekommet brudd på retningslinjene.

Granskingen har kun omfattet offshoreselskaper som var kunde i Nordeas Luxembourgfilial, og som enten har vært administrert av advokatbyrået Mossack Fonseca, eller som har sitt sete i Panama, heter det i en børsmelding.

Les også

2.000 milliarder forduftet etter Panama Papers

Dermed ble i alt ble 129 av i alt 562 offshoreselskaper tilknyttet Nordeas Luxembourgfilial gransket. I tillegg ble 16 selskaper i Nordic Private Banking gransket.

– Ikke akseptabelt

Casper von Koskull, administrerende direktør og konsernsjef for Nordea, sier at det er uakseptabelt om banken blir brukt til å unndra skatt.

– Jeg vil slå fast at vi ikke på noen måte tolererer at Nordea blir brukt som en plattform for skatteflukt eller aggressiv skatteplanlegging. Nordea er den største banken i Norden og har derfor en spesiell plikt til å være en god samfunnsaktør, sier Konsull i børsmeldingen.

– Vi erkjenner at det ikke er nok å følge lovens bokstav. Vi må tilpasse oss våre interessenters forventninger og de normene som finnes i samfunnet i dag for å vinne kundene tillit, sier han.

Les også

Kilden bak Panama Papers vil bekjempe skatteparadiser

Konsull sier videre at Nordea i Luxembourg allerede i 2009 innførte nye og strengere retningslinjer for overholdelse av skattereglene, som ble supplert med kurs og ansettelse av skatteeksperter.

– Beklageligvis viser imidlertid granskingen at gjennomføringen var utilstrekkelig, og dette er ikke akseptabelt. Manglene gjelder i stor grad styringen og kontrollen, sier Konsull.

Strengere styring

Nordea vil fra nå ha en strengere styring av sin filial i Luxembourg, og integrere filialen i den nordiske organisasjonen. Samtidig skal ansvaret ledelsen og styret har ovenfor lover og selskapsledelse respekteres, heter det i børsmeldingen.

Les også

Flere nordmenn i Panama Papers har meldt seg for Økokrim

Tanken bak å integrere filialen er å sikre en kultur som er preget av etterlevelse av retningslinjer. Sannsynligvis blir resultatet av tiltakene et mer begrenset omfang fremover, skriver selskapet.

Granskingen fant ikke bevis for at filialens ansatte skal ha tatt initiativ til etablering av offshoreselskaper, eller at de skal ha aktivt bistått kunder med å unndra skatt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Luxembourg

Flere artikler

  1. Retningslinjer brutt på Wærsteds vakt

  2. Tre norskeide kontoer sperret etter Panama-granskning

  3. Razzia mot Swedbank i Sverige

  4. Trekkes nærmere skatteparadis

  5. Lekkede e-poster: Nordea-medarbeidere hjalp kunder med skatteunndragelser