Amazon gjør storkjøp

Amazon kjøper Whole Foods Market i en avtale som verdsetter sistnevnte til rundt 13,67 milliarder dollar.

FÅR NY EIER: Whole Foods Market blir overtatt av Amazon.
Publisert:

Verdsettelsen, som inkluderer gjeld, tilsvarer omtrent 115,7 milliarder norske kroner.

Oppgjøret finner sted i aksjer, skriver selskapene i en pressemelding.

Whole Foods Market, som har spesialisert seg på organisk mat, vil fortsette å operere som en egen merkevare med egne utsalg.

– Millioner av mennesker elsker Whole Foods Market fordi de tilbyr den beste naturlige og organiske maten, og de gjør det morsomt å være sunn, sier Amazons grunnlegger og konsernsjef Jeff Bezos i en kommentar.

Budet tilsvarer 42 dollar per aksje, hvilket innebærer en betydelig premie over gårsdagens sluttkurs på drøyt 33 dollar.

Marked i endring

Det har vært ventet at Amazon vil satse i dagligvaremarkedet. Dette markedet ble senest tidligere fredag beskrevet som «det største og mest underpenetrerte markedet» for Amazon i en analyse fra Nomura Instinet, ifølge CNBC.

Selskapet tester i disse dager ut Amazon Fresh, som er en matutleveringstjeneste, i flere stater i USA. De har i tillegg Amazon Go, en utsjekkingsfri handletjeneste, til betatesting.

Det er allerede kjent at dagligvaremarkedet – og egentlig alle virksomheter med fysiske utsalg i USA – er under hardt press. Krogers falt torsdag mer enn 17 prosent etter å ha varslet om svake utsikter.

Forbrukere kjøpet stadig mer av dagligvarene andre steder enn i de tradisjonelle dagligvarebutikkene. Netthandel og matkasser vokser og tar nye markedsandeler, skriver Marketwatch.

Interessant nok regnes Walmart blant Amazons fremste konkurrenter. De har i dag varslet kjøp av nettvirksomhet, nærmere bestemt klesforhandleren Bonobos, for 310 millioner dollar.

Skaper børsras for konkurrentene

Whole Foods Market kaller seg USAs sunneste dagligvarekjede, og har 90.000 ansatte fordelt på 430 butikker i USA, Canada og Storbritannia.

Avtalen mellom Amazon og Whole Foods vil etter planen bli sluttført i løpet av det andre halvåret av 2017, ifølge Reuters.

Whole Foods-aksjen ble pauset fra start i fredagens handel på Wall Street, men åpnet etter 20 minutter. Da steg aksjen drøye 27 prosent. Samtidig raser andre butikkaksjer på børsen. Amazon-aksjen er forøvrig opp 3,5 prosent.

Les også

Nå kan du få egen netthandel-postkasse på trappa

Les også

Kan snart bli verdens rikeste

Les også

Amazon-sjefen selger aksjer for å delta på romkappløp

Publisert:

Her kan du lese mer om