Statoil kutter 30 milliarder i investeringsbudsjettet

LONDON (E24): Statoil skal kutte både kostnader og investeringer. Selskapet vil sikre at de har igjen litt kontanter etter at utbyttet er betalt.

VIL HA PENGER FOR HÅNDEN: Ved å kutte investeringsbudsjettet med fem milliarder dollar frem til 2016 ønsker Statoil-sjef Helge Lund å frigjøre kontanter. Arkivbilde.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Statoil offentliggjorde fredag morgen sine resultater for fjerde kvartal. I tillegg til tallene skal selskapet i løpet av dagen presentere en omfattende oppdatering av strategien.

E24 dekker Statoils presentasjon fra London gjennom dagen.

Det første Statoil skal gjøre er å kutte investeringskostnadene med fem milliarder dollar (drøye 30 milliarder kroner) over de neste to årene.

- Dette vil muliggjøre en positiv organisk fri kontantstrøm etter utbytte fra 2016, skriver selskapet.

I det siste har Statoil måttet lånefinansiere driften sin, på grunn av at kontantstrømmen har vært for lav.

Reduksjonen på 30 milliarder kroner over de neste to årene tilsvarer et kutt på åtte prosent sammenlignet med tidligere anslag, og senker det årlige budsjettet til 20 milliarder dollar.

Selv med den nye planen er Statoil likevel avhengige av at oljeprisen holder seg på minst 100 dollar fatet, for at de skal få noen positiv kontantstrøm etter utbytte.

Statoil melder også at de ønsker å øke utbyttet i år fra 6,75 til 7,00 kroner aksjen, samtidig som produksjonsmålet på 2,5 millioner fat dagen i 2020 utsettes med tre til fire år.

Kutter og kutter

Det er ikke bare på investeringsfronten at Statoil nå har satt i gang milliardkutt.

Gjennom det Statoil kaller et omfattende forbedringsprogram skal selskapet nemlig spare 1,3 milliarder dollar (rundt 8 milliarder kroner) i året fra 2016 og utover.

- Statoil har en konkurransedyktig produksjonsenhetskostnad, i første kvartil sammenliknet med konkurrentene. Selskapet har opprettholdt stabile underliggende driftskostnader på norsk sokkel i tolv kvartaler på rad, skriver selskapet.

Det har allerede blitt kjent fra leverandørene i bransjen at Statoil ønsker å kutte vedlikeholds- og modifikasjonsutgiftene med 20 til 30 prosent i år. I tillegg har selskapet varslet outsourcing av 209 stillinger innen blant annet IT, forvaltning, fasiliteter, finans og revisjon.

Nylig meldte også selskapet at 100 av 330 forretningsutviklere i konsernet skal bort.

En viktig strategi for Statoil de siste årene har vært å optimalisere porteføljen sin, gjennom å selge seg ned på visse felt. Siden 2010 er det solgt unna verdier for 18 milliarder dollar, noe som har gitt en gevinst på 10 milliarder dollar. Dette sier selskapet de skal fortsette med.

- Strategien vår for verdiskapning og vekst ligger fast, men vi gjør noen viktige endringer. Strengere prioritering mellom prosjekter og et omfattende effektiviseringsprogram vil forbedre vår kontantstrøm og lønnsomhet. Vår sterke balanse muliggjør prioritering av utbytte til aksjonærene og tilbakekjøp av aksjer, sier Lund.

Resultatfall på 27 prosent

Statoil hadde i fjerde kvartal et justert resultat før skatt på 42,3 milliarder. Det er lavere enn de 44 milliardene som analytikerne hadde ventet i sitt konsensusanslag.

Etter skatt satt Statoil igjen med 11 milliarder, 1,8 milliarder lavere enn ventet, og 27 prosent lavere enn de 15,1 milliardene de satt igjen med i slutten av 2012.

Resultatet på 42,3 milliarder før skatt er også betydelig under samme perioden i 2012, da selskapet tjente 48,3 milliarder. Det er likevel bedre enn tredje kvartal.

- Det internasjonale resultatet i kvartalet var påvirket av en høyere gassandel, lavere realiserte priser og høyere avskrivningskostnader i den landbaserte amerikanske virksomheten, skriver Statoil.

Statoil-sjef Helge Lund har allerede varslet at forholdene er tøffere for den amerikanske virksomheten. I sin presentasjon etter tredje kvartal annonserte han at Statoil skal redusere tempoet i den landbaserte virksomheten i USA i 2014.

Statoils produksjon endte på 1,940 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2013. Det er en nedgang fra produksjonen på 2,004 millioner fat dagen i 2012.

Produksjonen på 1,945 millioner fat i fjerde kvartal var omtrent som de 1,969 millioner fatene per dag som analytikerne hadde ventet.

Statoil viser til at nedgangen hovedsaklig kommer av nedsalg de har gjort på flere felt, samt redeterminering av Ormen Lange-feltet (justering av eierandeler på oljefelt som følge av ny tilgjengelig kunnskap). Utenfor Norge økte produksjonen til en ny rekord på 723.000 fat dagen.

- Driften vår var god, og vi leverte forbedret sikkerhet, produksjon som forventet, og sterk prosjektgjennomføring. Våre leteresultater var sterke og vi økte ressursbasen vår betydelig, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Helge Lunds mål om en produksjon på 2,5 millioner fat dagen i 2020 har nå blitt utsatt med tre til fire år ifølge en liten fornote i presentasjonsmaterialet til Statoil. Målet ble lansert i 2011.

Omsetningen til Statoil falt med én prosent i fjerde kvartal til 158,4 milliarder.

Til tross for at resultatene skuffet, kan Helge Lund likevel glede seg over at Statoil var det oljeselskapet som fant mest nye olje- og gassressurser i 2013, blant annet på grunn av kjempefunnet Bay du Nord, utenfor Canada

Dette bidro til at reserveerstatningsforholdet endte på 128 prosent (selskapet finner mer volumer enn de klarer å produsere).

Les også:

Oljemilliardær mener hele Statoil-ledelsen bør gåAnalytikere mener Statoil bør delesStatoil bytter eierandeler i kanadisk oljesand

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Statoil kutter 30 milliarder

  2. Statoil gir mer til eierne

  3. Statoil overrasker med sterkt resultat

  4. – Dette betyr svakere utsikter for norsk sokkel

  5. Dropper program for utbytteaksjer og øker investeringene