Aksje-topp om Elkems Rec-oppkjøp: – Et godt kjøp

Rec Solar har søkt friere i halvannet år. Endelig kom kineserne.

SJEFSSTRANEG: Peter Hermanrud i Swedbank First Securities.
Publisert:

Mandag morgen kom nyheten om at Bluestar Elkem har lagt inn et bud på Rec Solar.

Prisen for den norskeide solpanelselskapet er 4,34 milliarder kroner. Hvilket er overraskende lavt, ifølge sjefsstrateg i Swedbank, Peter Hermanrud.

– Prisen er noe lavere enn jeg hadde trodd, den er egentlig ikke så veldig høy om man sammenligner med selskapets inntjening, sier han til E24.

- Selskapet prises på omtrent 10 ganger inntjeningen i 2014, og litt lavere i forhold til 2015, fortsetter han.

Sjefstrategen er kjent for å være blant aksjeanalytikerne som har fulgt gamle Rec, og den senere oppsplittingen i to deler, tettest.

– Hvem tjener trolig mest på avtalen?

– Det eneste man egentlig vet om fremtiden er at den ikke blir akkurat som bildet vi ser i dag, selskapet kan utvikle seg til det bedre, eller det dårligere. Men, jeg tror ærlig talt at de har gjort et godt kjøp, sier Hermanrud.

Har vært til salgs lenge

Øystein Stray Spetalen kjøpte seg opp i Rec i 2013, og trådte i mai det året inn i styret i selskapet.

Kort tid senere ble det offentlig kjent at Rec Solar var til salgs, og Ole Enger ble lovet bonus om han fikk salget gjennomført innen to år.

Les også

Rec Solar skinner på Børsen

Rec Solar og Enger rakk fristen med et halvt års margin.

Det er derfor få som er overrasket over avtalen mellom det kinesiske silisiumselskapet og det norskeide solcelleselskapet.

ANALYTIKER: Preben Rasch-Olsen i Carnegie.

– Absolutt et greit bud. De har jobbet med dette i halvannet år, så det er bare å gratulere at de fikk det til, sier analytiker i Carnegie, Preben Rasch-Olsen, til E24.

Rasch-Olsen har vært avdempet til Rec Solar og har inntil nå hatt en hold-anbefaling på aksjen med et kursmål på 90 kroner.

Ukjent bonus

Styreleder Ole Enger i Rec Solar er altså blitt lovet personlig bonus av eierne dersom han klarte å selge selskapet innen to år.

Dette har han nå klart.

Men, hvor stor bonus toppsjefen nå har sikret seg, er foreløpig ikke offentlig kjent.

– Det vil være overraskende om det ikke er noen millioner, sier Hermanrud.– Henger den eventuelt noe gode prisen, sett med Elkem Bluestars øyne, sammen med at Rec Solar har gått så tydelig ut med salgsplanene?

– Noen pleier å argumentere slik, men jeg mener at den slags ikke har betydning dersom man har flere interesserte kjøpere som igjen gir kamp om prisen. Jeg tipper det har vært flere interessenter her, så jeg tror ikke de har tapt på dette.

Rec Solar har invitert til pressekonferanse klokken 13.00. Du kan følge utviklingen i E24s aksjelive-studio.

Les også:

Elkem vil kjøpe Rec SolarEnger får bonus om nye Rec selges innen to år
Slik redder Kinas massive utbygging norske smelteverkPublisert:

Her kan du lese mer om