Aksje-NM-ekspert: Vraker børskjempene

Februar har vært en berg-og-dal-bane i verdens aksjemarkeder. Ekspertdeltager i Aksje-NM er forberedt på at tiden fremover vil by på færre store bevegelser.

KLAR: Karl Oscar Strøm i Pareto Securities er klar for årets utgave av Aksje-NM.

Foto: Ingvild Sagmoen E24
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Etter en svært lang periode med vekst i aksjemarkedene, kom nedturen i starten av februar. I ettertid har markedene hentet inn noe av det tapte, men ligger fortsatt under toppen før nedturen.

Karl Oscar Strøm i Pareto Securities er ekspertdeltager i Aksje-NM 2018, han forteller at Oslo Børs i stor grad har beveget seg sidelengs siden november.

– Jeg tror det blir førende at Oslo Børs beveger seg sidelengs også den neste måneden. Kanskje skal vi litt opp og snuse på all-time high, men det tar tid før vi bryter gjennom det nivået, sier Strøm.

Aksje-NM er konkurransen hvor du kan bli kåret til Norges beste aksjeplukker. Konkurransen starter 1. mars, men allerede torsdag starter påmeldingen.

Les mer om Aksje-NM her.

Les også

Gjør deg klar for Aksje-NM 2018

– Forberedt på kjedelige indekser fremover

Strøm legger også vekt på at resultatsesongen er helt i sluttfasen og at de mest volatile periodene for enkeltaksjene virker å være over for denne gang.

– Jeg ser ikke noe klart bilde av at vi vil få noen store oppganger eller nedganger fremover. Hovedindeksen befinner seg i en «range» mellom 785 poeng og 840 poeng, nå ligger vi midt imellom, sier Strøm og fortsetter:

– Jeg er forbedret på at indeksene kan bli litt kjedelige i tiden fremover.

Dermed er det lite som tyder på at deltagerne i Aksje-NM vil få noe gratis når konkurransen starter om en drøy uke.

Mer ustabilt utenlands

Selv om Strøm spår en rolig periode her hjemme, er han ikke ukjent med at det finnes markeder i andre land som kan gå inn i en mer turbulent periode.

Ifølge han trenger vi ikke reise så langt ut av landet for å finne de nærmeste eksemplene.

– Både indeksene i Sverige og Tyskland har brutt under 200 dagers glidende gjennomsnitt. Dermed er dette kanskje markeder man bør holde seg unna nå fra et trendteknisk perspektiv, sier Strøm.

Les også

Strateg om børsuro etter USA-tall: – Ekstraordinært

Han sammenligner trendskiftet med været utenfor døren din.

– Man går ikke ut i shorts dersom det er kaldt ute. På samme måte skal man være forsiktig med å være tungt investert i markeder der den underliggende trenden har svekket seg, sier Strøm.

Er du ikke helt stødig på begreper knyttet til teknisk analyse og fundamental selskapsanalyse? E24s Aksjeskole gir deg litt mer innsikt:

Når Strøm nå forbereder seg til å være deltager i ekspertligaen, mener han at strategien vil bli litt annerledes enn den han til vanlig bruker.

– Til vanlig følger jeg jo mest med på de litt større selskapene, men i en slik konkurranse er det jo gjerne de mindre selskapene som beveger seg mest og som man må følge tettere med på, sier Strøm.

Les også

Investorlegende: Neste krakk blir «verste i min levetid»

Små selskaper mest volatile

Oversikten over fjorårets børsvinnere støtter Strøms uttalelser. Fjorårets soleklare børsvinner var en virksomhet i en maritim nisje.

Scanship, som har spesialisert seg på maritim vannrensing og avfallshåndtering, kunne vise til en kursoppgang på 347 prosent i løpet av 2017.

Så langt i år har aksjen med en markedsverdi på drøye 350 millioner, kroner falt 13,65 prosent.

Om man ser på hvilket børsselskap som har opplevd den største oppturen så langt i år, er det også til de små man må se.

Ved børsdagens slutt mandag hadde legemiddelselskapet Bergenbio opplevd en oppgang på 138,16 prosent.

Oppgangen har blant annet kommet etter resultater fra forskningen på selskapets fremste medisinkandidat «BGB324» ble presentert under en konferanse i San Francisco i januar.

Les også

Gjør deg klar for Aksje-NM 2018

Les også

Aksjeskolen: Aksjemarkedet fra A til Å

Les på E24+ (for abonnenter)

Aksjeskolen: Ikke gjør disse nybegynnerfeilene

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Slik skal de vinne Aksje-NM

  2. Går for seier i studentligaen

  3. Småinvestorer skremt av børsfallet – dumpet aksjer for over 200 mill.

  4. Annonsørinnhold

  5. Ti dager dobler avkastningen siste 22 år

  6. Verdens mest verdifulle selskap: Google-eieren tar innpå Apple