Nå går FBI inn i kampen mot aksjerobotene

Gransker selskapene som bruker algoritmehandel.

GÅR SAMMEN: FBI med toppsjef Robert Mueller + USAs Finanstilsyn SEC slår seg nå sammen for å gi aksjeroboter på Wall Street (og andre steder der høyfrekvent algoritmehandel brukes i aksjemarkedene) en vanskeligere hverdag.

SCANPIX
  • Kristin Norli
Publisert:

Det føderale politiet i USA, FBI, slår seg nå sammen med finanstilsynsmyndighetene i landet for å slå ned på markedsmanipulasjon forårsaket av aksjeroboter.

En nyopprettet enhet i Securities and Exchange Commission (SEC) har fått i oppdrag å gå selskaper som bruker algoritmehandel, eller aksjeroboter, etter i sømmene. Ifølge Financial Times er også agenter fra FBI med på oppdraget.

I søkelyset er først og fremst hedgefond og andre aksjerobot-brukere.

Enheten for «kvantitativ analyse», som den er blitt hetende, ser på oppblomstringen av selskaper som går inn i markedet for å drive med høyfrekvent aksjehandel, og på den paralelle fremveksten av såkalte «dark pools».

LES OGSÅ:Slik herjer robotene på Oslo Børs

Årsaken til at både SEC og FBI nå går inn i kampen mot robothandel, er at de potensielle skadevirkningene av den er så store.

Robothandel utføres av datamaskiner som kan utføre handler med så høy frekvens at man kan utnytte markedsinformasjon som ikke plukkes opp av andre. Dette skjer ved at de legger inn og kansellerer ordre lynraskt, samtidig som robotene har mulighet for å gjennomfører flere og raskere handler enn normale meglere.

Slik kan de manipulere andre til å handle på en slik måte at selskapet bak algoritmene tjener på det.

Aksjeroboter

E24 hadde i fjor en omfattende dekning av endringene i den globale og nasjonale aksjehandelen.

Et av hovedtrekkene man ser er at omsetningen på Børsen blir stadig lavere - og at svært mange handler aldri blir gjennomført.

I en serie artikler om aksjerobotenes inntog i markedet, kunne E24 vise til at stadig flere benytter andre markedsplasser enn den tradisjonelle Børsen for å handle med aksjer.

Som svar på dette innførte Oslo Børs i fjor vår en egen robotavgift for å forhindre robotene, eller automatiske handelssystemer, å legge inn overdrevent mange ordrer på aksjer uten å gjennomføre handler i aksjer.

Les E24s saker om robothandel på Børsen:

Slik fungerer robothandel

- Skal vi bygge en aksjerobot?

På fem år går robotene fra null til hyperaktivitet

Her slettes 1300 ordrer i Rec på ett sekund

Publisert:

Flere artikler

  1. Slunken børsstart på 2013

  2. - Jeg har gått på noen smeller opp gjennom

  3. Slik overvåker Børsen spillerne i Aksje-NM

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordmenn kjøpte flere aksjer«fra hengekøyen»

  6. Betalt innhold

    Satse på aksjehandel? Dette bør du vite om daytrading