Ny verdirekord for Kjell Inge Røkkes Aker i tredje kvartal

Verdiene fortsatte å øke i Kjell Inge Røkkes industrikonsern i tredje kvartal, selv om børsuroen har satt Aker-aksjen under press i etterkant. Nok en gang er det oljeselskapet Aker BP som gir de store løftene.

Arkivbilde av Akers største eier, Kjell Inge Røkke
Publisert:

Med en oppgang i nettoverdiene med 10,8 prosent til 63,3 milliarder kroner (eller 852 kroner per Aker-aksje), satte Kjell Inge Røkkes industrikonsern nok en gang verdirekord i tredje kvartal.

Ettersom Aker fungerer som porteføljeselskap, med store direkte og indirekte eierposter i selskaper som Aker Solutions, Kværner, Ocean Yield og Aker BP, er det nettoverdien i selskapet som brukes som mål på resultatutviklingen.

Det er Aker BP som ene og alene står for verdiøkningen, slik vi også har sett tidligere i år. Selskapets økte aksjekurs økte Akers nettoverdier med 6,8 milliarder isolert sett, mens Aker Solutions bidro med 100 millioner og de andre enten lå uendret eller svakt ned.

I regnskapet som ble sluppet torsdag morgen påpeker Aker at aksjekursen deres steg med 17,8 prosent i perioden juli-september, mens Hovedindeksen på Oslo Børs steg 6,7 prosent.

Etter kvartalet har imidlertid uroen i finansmarkedene også satt sine spor i Akers aksjekurs. Aker-sjef Øyvind Eriksen påpeker også at selskapet ikke er immune mot eksterne faktorer som de ikke kan kontrollere.

Aker-aksjen endte på 734 kroner i slutten av kvartalet, men har siden falt ned til en sluttkurs på 632 kroner per utgangen av onsdag denne uken. På det svakeste var aksjen nede i 612 kroner forrige måned.

– Til tross for markedskorreksjonen i fjerde kvartal er Akers aksjekurs fortsatt opp 57 prosent så langt i år. Det er ikke så ille avkastning likevel, sier Eriksen i en børsmelding.

Les også: Aker Energy utsetter utbyggingsplan i Ghana til mars 2019

Les også

Akers IT-satsing venter mangedoblet omsetning

Pen avkastning

Regner man med utbytter som er utbetalt har aksjonærene siden nyttår hatt en avkastning på 63 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs har til sammenlignet stedet 10 prosent siden nyttår.

Verdiskapningen i Aker-sfæren har opp gjennom årene bidratt til at Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene i Aker har fått betydelige påfyll på kontoene sine. Dette har særlig vært tilfellet de siste par årene, da Aker har begynt å se virkningene av sin tunge satsing på oppbyggingen av oljeselskapet Aker BP blant annet.

For Kjell Inge har dette bidratt til at formuen får seg et solid løft. I fjor økte Røkkes ligningsformue fra 11,1 til 20,6 milliarder kroner, ifølge skattelistene som ble sluppet denne uken.

Les på E24+

Børskommentar: Aker BPs børsras har gjort vinterens letefest høyst interessant

Hektiske dager

Aker har en «krigskasse» med kontantbeholdning og tilgjengelige kredittrammer på 4,5 milliarder kroner, noe som er på nivå med tidligere. Selskapet påpeker imidlertid at de har muligheter til å skaffe mer finansiering hvis det skulle trengs.

Om Aker planlegger noen større investeringer eller nye oppkjøp er ikke kjent, men selskapet har satt i gang en omfattende oljesatsing i Ghana i samarbeid med sin største eier Kjell Inge Røkke i det nye felleseide selskapet Aker Energy.

I tillegg har offshorerederiet Solstad, der Aker er storaksjonær sammen med blant andre John Fredriksen, havnet i en ny krise og varslet forhandlinger med kreditorene. Som E24 skrev onsdag åpner rederiet for at de kan trenge midlertidig krisehjelp allerede til vinteren, før en endelig finansieringsavtale eventuelt kommer på plass.

Av mer hyggelige nyheter, så har Kværner vunnet kontrakten for det siste plattformunderstellet på Johan Sverdrup-feltet til 900 millioner, og Aker BP landet en avtale om å sikre seg King Lear-funnet fra Equinor for to milliarder.

Alt dette skjedde imidlertid etter slutten av tredje kvartal. I selve kvartalet var det Aker BPs oppkjøp av 11 oljelisenser fra Total for 1,67 milliarder, Akastors salg av halvparten av AKOFS Offshore til japanske Mitsui og utløpet av kontrakten på Ocean Yield-produksjonsskipet Dhirubhai-1 som preget Aker-sfæren.

Les også

Røkke vil bruke 4,2 milliarder på Rev Ocean

Les også

Røkke har tjent 2,8 milliarder kroner på én uke

Les også

Naboene raser mot Røkkes skyskraper

Publisert:

Her kan du lese mer om