Venter flere store oljeoppkjøp: – Det skal jo løsne

Oljeeksperter venter at flere oljefat skifter hender i tiden fremover.

FLERE OPPKJØP: Onsdagens oljenyheter kan ha markert starten på en periode med høyere oppkjøpsaktivitet på norsk sokkel.
Publisert:

Onsdag var to betydelige oppkjøp på norsk sokkel et faktum:

** Oljeselskapet Det norske meldte onsdag morgen at det kjøper den norske virksomheten til Svenska Petroleum for 75 millioner dollar, tilsvarende over 600 millioner kroner.

** DEA Norge kjøper E.ONs norske virksomhet for 1,6 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 13 milliarder dollar.

Seniorpartner og analysesjef i Rystad Energy, Per Magnus Nysveen.

Per Magnus Nysveen, sjefanalytiker Rystad Energy, sier at vi kan regne med å se en del aktivitet innen kjøp og salg (M&A) i tiden fremover.

– Det skal jo løsne. Vi tror mange har sittet på gjerdet med den volatiliteten som har vært. De som ser tegn til at bildet stabiliserer seg, vil jo benytte det til å ta grep, sir Nysveen til E24.

– Vi har sett to oppkjøp av selskaper som trekker seg helt ut fra norsk sokkel. Vi forventer at vi kan se mer av det, men på kort sikt er det også forventninger om at selskaper som Statoil, ConocoPhillips og Total kan selge deler av sine porteføljer. Alle disse selskapene har vært ute i markedet for å markedsføre porteføljer på norsk sokkel for salg, sier senior oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities til E24.

– Funn gjort i Njord-området i Norskehavet, som for eksempel Pil og Bue og Snilehorn, kan også føre til oppkjøp av mindre selskaper som ikke har finansielle muskler til å delta i utbyggingene. Med en stabilisering av oljepris og forventning i bransjen om at vi er nær prisbunnen, ser vi at kjøpere og selgere igjen kan bli enige om prising av eiendeler på norsk sokkel, og at det er tilgjengelig kapital blant annet fra private equity, sier Omdal.

7 dollar fatet

Omdal har regnet seg frem til at oppkjøpet totalt inneholder 205 millioner fat, noe som betyr at DEA betaler 7 dollar fatet.

Dersom man bare bruker fatene fra feltene som nå er i produksjon i regnestykket, blir prisen 12 dollar fatet.

– Dette er aktører som tror på en høyere oljepris, og som tror at her får du ting på billigsalg, sier Omdal til E24.

Han mener at DEAs oppkjøp på norsk sokkel må også ses i sammenheng med det tvungne nedsalget på britisk sokkel tidligere denne uken(se lenger nede i saken).

Senioranalytiker Trond Omdal i Pareto.

Venter bedre marked

Tidligere oppkjøpsrunder i oljebransjen har kommet i en tilsvarende situasjon som den bransjen nå befinner seg i, der selskapene preges av lavere lønnsomhet som følge av en halvert oljepris. Da blir oppkjøp rimeligere.

Så langt har det imidlertid vært relativt stille på kjøp- og salgsaktiviteten i oljemarkedet, med noen viktige unntak, som Shells oppkjøp av BG Group.

I markedet er det flere aktører som har pekt på at det handler mye om at de som eier ikke vil senke prisen, mer enn at det er mangel på kjøpere.

– De fleste forventer at markedet vil ta seg opp. De som ikke trenger å selge vil holde tilbake, mens de som trenger å selge ikke kan vente på at prisene øker, sier Nysveen i Rystad.

Mastodonten Statoil

Rystads sjefanalytiker mener det er mange muligheter for verdiskaping på norsk sokkel gjennom konsolideringer.

– Problemet for norsk sokkel er at vi har én stor mastodont (Statoil, journ.anm.) og for lite bak dem igjen.

– Må man være stor for å klare seg på sokkelen i årene fremover?

– Det er porteføljen man har som er viktig. Man kan klare seg bedre hvis man har en bred portefølje, men noen har ikke det og sitter bare med store utbyggingskostnader foran seg [uten inntekter fra felt i drift], sier Nysveen.

Nysveen tror 2016 fortsatt kan bli et ganske stille år på norsk sokkel, men så tror han det vil skje ting:

– Neste år tror jeg vil være et ganske rolig år, men det er bare stille før stormen. Jeg tror vi vil bli overrasket over hvor raskt aktiviteten vil hente seg inn igjen, sier han.

Britisk Russland-nei

Det er den styrtrike russeren Mikhail Fridman som står bak energiselskapet DEA, som nå kjøper seg opp på norsk sokkel.

I juni 2014 sa Olje- og energidepartementet ja til at DEA kan får eie lisenser på norsk sokkel, selv om selskapet var kjøpt opp av Fridman-kontrollerte LetterOne.

Britiske myndigheter ville imidlertid ikke tillate Fridman å overta gassfelt på britisk sokkel. Dette begrunnet de med sanksjonene som vestlige ledere har innført mot Russland, selv om Fridman ikke står på sanksjonslisten.

Trond Omdal i Pareto viser til at DEA som en konsekvens av dette solgte seg helt ut av britisk sokkel tidligere denne uken. Medier rapporterte om at DEA fikk 750 millioner dollar for sin britiske portefølje.

– Noe av dagens oppkjøp er nok finansiert av dette, sier Omdal.

Det betyr også at DEA-styreleder Lord Browne har store finansielle muskler å vise til når han i dagens pressemelding kom med sin forventning om «at DEA vil gjøre ytterligere investeringer på norsk sokkel».

Les også

Tysk selskap med milliardkjøp på norsk sokkel

Les også

– Dette er billig

Les også

Det norske blar opp 600 mill. for nye eventyr

Publisert: