Nytt tilbakeslag for Hydro i Brasil: Opprettholder kutt ved Alunorte

En føderal domstol i Brasil opprettholdt denne uken produksjonskuttet ved Alunorte-anlegget, som så langt har kostet Norsk Hydro nær en halv milliard.

OPPRETTHOLDER KUTT: En brasiliansk domstol opprettholdt denne uken en lokal avgjørelse om at verdens største aluminaraffineri skal gå for halv maskin inntil videre, skriver avisen O Globo. Bildet er fra en Hydro-inspeksjon av et av deponiene ved Alunorte.
Publisert:

Hydro har havnet i en krevende situasjon i Brasil etter et kraftig regnfall midt i februar.

Selskapet har innrømmet at det har skjedd utslipp av urenset vann til elven Pará fra det oversvømte fabrikkområdet ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte.

Men Hydro har avvist flere alvorlige beskyldninger om skadelige utslipp fra rødslamdeponiet ved anlegget, noe en intern og en ekstern rapport nylig bekreftet.

Les mer: – Finnes ikke bevis på at Alunorte har forurenset lokalsamfunnene

Tidligere har brasilianske myndigheter og en lokal domstol i delstaten Pará pålagt Hydro å halvere produksjonen ved Alunorte.

Nå har en føderal domstol opprettholdt produksjonskuttet, ifølge avisen O Globo.

Den føderale domstolen opprettholder kravet om at produksjonen ved Alunorte skal ligge på 50 prosent av kapasiteten, og sier at selskapet må betale dagbøter hvis det bryter med kravet.

Domstolen forbyr også bruk av DRS2-deponiet ved anlegget, som er et nytt og mer effektivt deponi som etter hvert skal ta over for det gamle DSR1-deponiet.

Dette anlegget har ifølge brasilianske myndigheter vært drevet for fullt uten lisens, men Hydro mener at anlegget er dekket av en oppstartslisens som fortsatt gjelder.

Kostet en halv milliard

Hydros produksjonskutt ved Alunorte har allerede kostet mye penger, og vil fortsette å ramme selskapet i de kommende kvartalene.

I første kvartal tapte Hydro 450 millioner kroner på kuttene i kapasitet ved aluminaraffineriet Alunorte og bauksittgruven Paragominas.

Les mer: Alumina-smell for Hydro

I tillegg skal selskapet blant annet bruke 500 millioner kroner på et nytt renseanlegg ved Alunorte.

Viser til omstridt rapport

Det var mandag at avgjørelsen ble sendt ut av den føderale domstolen Justiça Federal.

Den foreløpige avgjørelsen viser til undersøkelser fra brasilianske miljømyndigheter og en omstridt rapport fra Evandro Chagas-instituttet som beskylder Hydro for skadelige utslipp, noe Hydro har avvist.

Les mer: Hydro slår hardt tilbake: Rapport om Brasil-utslipp inneholdt alvorlige feil

– Vi fortsetter vår dialog med brasilianske myndigheter, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til E24.

Les på E24+

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg: – Krevende å ikke bli trodd

Er i dialog

Hydro er i dialog med lokale og sentrale myndigheter i Brasil i forsøk på å løse situasjonen, og konsernledelsen sa i forrige uke at de var optimistiske med tanke på å finne en løsning.

– Jeg tror vi skal komme fram til en løsning. Jeg vet det er mange som spør om tidspunktet, men dessverre kan jeg ikke si noe nøyaktig om når dette vil skje, sa Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til E24 25. april.

Les mer: Hydro-sjefen om Brasil-forhandlinger: – Jeg er optimist

Hydro har i det siste måttet kjøpe inn råvaren alumina fra andre steder enn Alunorte, for å sikre full drift på sine anlegg. Aluminiumsverket Albras like ved Alunorte har redusert sin produksjon fordi den får sitt alumina fra Alunorte.

I verste fall, hvis Hydro ikke klarer å finne en løsning på problemet, kan det føre til nedstengninger av enda mer kapasitet, i verste fall også i Norge.

Les mer: – Kan ramme norske smelteverk

Publisert:

Her kan du lese mer om