Åpner for hjemmeregistrering av fingeravtrykk med norsk teknologi

Betalingsgiganten Mastercards annonsering sender Idex-aksjen til værs.

NYVINNING: Bob Reany, konserndirektør for identifiseringsløsninger i MasterCard, annonserer teknologi som lar folk registrere fingeravtrykk på betalingskort fra sine egne hjem.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Dette er en løsning vi har jobbet med en stund. At MasterCard går ut på den måten de gjorde i går, med en såpass omfattende global pressemelding, er selvfølgelig veldig gledelig for oss, sier kommunikasjonssjef Charlotte Knudsen i Idex til E24.

Mens arbeidere verden over markerte sin internasjonale kampdag, annonserte betalingsselskapet MasterCard en ny, teknologisk løsning som lar kundene registrere sine fingeravtrykk fra sofakroken.

– Å gjøre livet sikrere og enklere for kundene er hjørnesteinen i vår innsats innen biometri, og det skjer gjennom bruk av utrolig sofistikert teknologi, sier Bob Reany, konserndirektør for identifiseringsløsninger i MasterCard, i en pressemelding.

Denne «utrolig sofistikerte teknologien» er utviklet i samarbeid med Oslo-noterte Idex ASA. Det norske biometriselskapets aksje skyter opp over 14 prosent i onsdagens handel.

– Må være enkelt

Allerede for et år siden lanserte MasterCard neste generasjon kredittkort – plastkort med fingeravtrykkssensorer fra Idex. Selskapet har siden testet løsningen med sluttkunder i Sør-Afrika og Bulgaria.

Nå tas imidlertid teknologien et skritt videre.

– En ting er selve kortet, som vi har jobbet sammen med MasterCard om, men dersom man skal rulle ut store volumer må det være enkelt å ta kortet i bruk. Den løsningen som kom i går handler ikke om selve kortet, men hvordan kunden registrerer sitt fingeravtrykk, sier Knudsen.

Selve registreringsprosessen er kjent for de mange som benytter seg av fingeravtrykk til å låse opp og verifisere tjenester på smarttelefon. Man legger fingertuppene på leseren, og så «husker» telefonen dette til senere bruk.

Kredittkort mangler imidlertid smarttelefonens prosessorkraft, skjerm og strømtilførsel.

Les også

Analysesjef om mobilen de neste fem årene: – Vil bli smartere, raskere og dyrere i pris

– Det å gjøre den samme prosessen direkte på kortet uten omfattende instruksjoner og strømtilførsel er veldig vanskelig. De løsningene som er foreslått av andre aktører tidligere, innebærer at kunden må dra til en bankfilial for å registrere fingeravtrykket, som så legges i en database, sier Knudsen.

Plastlomme

Både Idex og MasterCard vil imidlertid unngå dette.

– Vår løsning medfører at man får tilsendt en liten plastlomme i posten, sammen med kortet eller i en separat forsendelse, med et lite batteri. Man tar kortet, stikker det inn i plastlommen og leser av fingeravtrykket. Man får et grønt lys når dette er gjort riktig, og da er fingeravtrykket registrert på selve kortet, sier Knudsen.

Begge aktørene tror at den nye løsningen vil gjøre at utbredelsen av biometriske løsninger for betalingsgodkjenning.

– Vi tror dette er veldig viktig for adapsjon av biometriske kort. Om man skal ha utrulling av slike kort i store volumer kan man ikke be kundene gå i banken og registrere seg. Det er lite praktisk, sier Knudsen.

– Det er det banebrytende med denne løsningen – den er i seg selv viktig for adapsjon av biometriske kort, og så viser dette både hvordan MasterCard satser på utvikling av biometriske kort og Idex sitt tette samarbeid med MasterCard.

Søker patent

Idex kan si lite om vilkårene for samarbeidet med MasterCard, og ønsker ikke å oppgi noe forventet omfang av leveransene.

– Vi kan ikke si noen ting om dette, men vi er den eneste aktøren med denne løsningen, sier Knudsen, som likevel opplyser at selskapet «tror det skal begynne å bli volumer av dette i 2018».

Idex jobber også opp mot andre kortprodusenter med samme teknologi. Denne har de søkt om rettighetene til.

– Vi har søkt om patent på dette. Den er «not granted, but filed», sier Knudsen.

Les også

Fremtidsforsker tror selfien kan låse opp dører i fremtiden

Les også

Nå kommer dette på smarttelefonene

Les også

Snart kan ørene dine brukes for sikkerhetssjekk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Børsraketten Zwipe har steget nesten 700 prosent siden mars

  2. Nå kan du «vippse» deg opp i luften

  3. – Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

  4. Professor mener ID-svindel kan være lønnsomt for bankene

  5. Apple Pay lanseres i Norge