Archer feirer milliardkontrakter og 400 nye ansatte
Det John Fredriksen-kontrollerte oljeserviceselskapet jubler over kontrakter verdt seks milliarder kroner.
– Dette er en dag for feiring, sier finansdirektør Dag Skindlo i Archer til E24.
Det John Fredriksen-kontrollerte oljeserviceselskapet kunne tirsdag melde at det har fått mye av Statoils kontraktsdryss, der boretjenestekontrakter for over 12 milliarder kroner er delt ut.
Oppdragene omfatter 18 av oljeselskapets faste plattformer på norsk sokkel, og Archer har kapret en større andel av arbeidet enn tidligere, på bekostning av konkurrentene KCA Deutag og Odfjell Drilling.
Av de 18 kontraktene vinner Archer 12. Oppdraget på Grane-feltet overtas fra Odfjell Drilling, mens Gullfaks A, B og C tas over fra tyske KCA.
Det innebærer at rundt 400 ansatte blir med over til Archer når selskapet overtar de ansatte på de fire nye kontraktene.
Ser vekst etter tøffe år
– Vi er en vekstcase igjen, fra å ha hatt noen tøffe år med nedbemanning, sier Skindlo.
– Vi ser at dette gir en boost til organisasjonen. Det er klart at slike kontrakter hjelper godt på topp- og bunnlinje, sier han.
Selv beregner Archer verdien av kontraktene for 12 plattformer til over 6 milliarder kroner, mens Statoil setter en verdi på mer enn 12 milliarder for 18 plattformer.
Ifølge finansdirektøren skyldes differansen at Archer ikke har tatt med estimater for oppgraderinger og modifikasjoner, noe Statoil har gjort.
God stemning er det også blant de ansatte. Og på Oslo Børs svarer investorene med å sende Archer-aksjen opp 13 prosent.
Archers operasjonssjef for Statoil-kontraktene, Joachim Bengtson, sier nyhetene er fantastiske for selskapet.
– I dag er vi svært stolte i Archer plattformboring, en slik tillitserklæring fra Statoil motiverer hele organisasjon, sier han.
Som Skindlo er inne på, har det vært noen vanskelige år for leverandørindustrien.
I kjølvannet av oljeprisfallet snørte oljeselskapene igjen pengesekken, noe som resulterte i mindre arbeid og oppsigelser for oljeleverandørene.
Men siden bunnen på under 30 dollar fatet i starten av 2016 har oljeprisen klatret opp mot 70 dollar per fat igjen. I Norge har også aktiviteten i form av nye oljeprosjekter økt.
I den siste utgaven av Norges Banks regionale nettverk, en viktig temperaturmåler i økonomien, ble det meldt om vekst fra oljeleverandørene – for første gang på tre år.
– Ikke spesielt mye billigere
Ifølge Skindlo er det imidlertid fortsatt tøff konkurranse om kontraktene.
– Det er tøft å beholde de vi har, og det er tøft å vinne nye, sier han.
Archer-direktøren viser til at selskapet fikk fornyet tillit fra Statoil i Brasil nylig, med forlenget kontrakt på to rigger.
– De er godt fornøyd med tjenesten vi leverer. Vi har klart å opprettholde et høyt servicenivå, og demonstrerer besparelser for Statoil, gjennom økt omfang med samme antall ansatte. Vi jobber sammen med Statoil for å redusere kostnadene, sier han.
Denne Statoil-toppen er Norges største innkjøper
– Har prisen vært utslagsgivende for de fire nye kontraktene?
– Jeg tror alle leverandørene har vært opptatt av at dette er kontrakter som potensielt skal vare i ti år. Alle har tatt høyde for det i sine anbud, tror jeg.
– Jeg tror ikke vi har vært spesielt mye billigere enn de andre. Vi kjenner fra tidligere anbud at det som regel ikke er så stor forskjell på prisingen. Men det har litt å gjøre med prising og mye med servicebiten å gjøre, i dette segmentet.
Ifølge Skindlo var selskapet i perioden 2014 til 2016 med å bore 23 prosent av brønnene til Statoil globalt.
– Dette er resultatet av god gjennomføring av tjenestene for Statoil over tid, sier han.