Nye store fly kan skape et annet flybehov for SAS: Toppsjefen åpner for å utvide regionalflåten

Etter hvert som gamle Boeing-fly skal fases ut og erstattes med nye, større fly fra Airbus risikerer SAS å ende med et tomrom i bunnen av flåten sin. For å møte en intens konkurranse og beholde lønnsomheten åpner SAS-sjefen derfor for å skaffe flere regionalfly.

Her er ett av SAS sine 12 regionalfly av typen Bombardier CRJ 900 avbildet i 2009
Publisert: Publisert:

– Vi ser at effektene av det omstillingsarbeidet og de tiltakene vi har satt i verk har hatt en større effekt i kvartalet enn vi selv regnet med, og derfor ble også kvartalsresultatet bedre enn vi regnet med, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS til E24

Selskapet la tirsdag frem resultatene for sitt første kvartal (november-januar), og de overgikk analytikernes forventning med god margin. SAS-aksjen skjøt i været og endte opp 8,7 prosent på Oslo Børs.

Selv om drivstoffutgiftene har steget markant for flybransjen i takt med oljeprisen de siste månedene, bidrar et stadig lavere kostnadsnivå til at SAS-sjefen er trygg på å fortsatt kunne love et resultat før skatt og engangsposter på mellom 1,5 og 2,0 milliarder svenske kroner i regnskapsåret som avsluttes i oktober.

Samtidig som SAS jobber videre med å kutte kostnader og styrke konkurranseevnen i et beintøft flymarked, legges det i disse dager noen viktige strategiske brikker som vil prege selskapets fremtid.

Les også

Kraftig resultatforbedring for SAS: Halverte underskuddet i første kvartal

Vurderer samme flytype som Norwegian

Selskapet bekrefter i kvartalsrapporten at de er i forhandlinger med Airbus om å kjøpe rundt 50 nye kortdistansefly i A320-familien. E24 kunne i januar melde at Boeing var ute av bildet, og at SAS ikke bare vurderer å bestille A320neo-varianten av flytypen, men også A321LR.

SAS har allerede A321-modellen i flåten, men LR-varianten har i tillegg til flere seter enn A230 også en langt lengre rekkevidde – til og med lenger enn Boeings 737Max. Flyet kan dermed brukes både i Europa og til kortere langdistanseruter til for eksempel østkysten av USA.

Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS avbildet på Oslo Lufthavn

Norwegian har allerede varslet at de skal ha 30 slike A321LR-fly.

SAS-sjef Rickard Gustafson bekrefter at SAS vurderer å spesifisere en del av flyordren på 50 fly i 321LR-varianten:

– Ja, det gjør vi absolutt. I en eventuell ordre vil vi legge inn fleksibilitet for å kunne bestille et antall A321LR, sier Gustafson til E24.

– Hvis det blir en avtale skal alle flyene leveres i perioden 2020 til 2025 for å erstatte eldre fly i vår flåte som skal fases ut, fortsetter han.

Vurderer å fylle på i bunn

SAS har allerede varslet at kapasiteten deres i markedet vil øke ene og alene fordi de mottar nye Airbus-fly (A320neo) som erstatter eldre Boeing-fly, ved at de nye flyene har flere seter (se faktaboks).

På ruter der trafikkgrunnlaget er mindre risikerer man samtidig at lønnsomheten går ned med nye og større fly, rett og slett fordi det ikke er et marked for så mange seter på hver avgang.

SAS-sjefen bekrefter overfor E24 at selskapet trolig blir nødt til å vurdere å få inn flere fly som passer inn i sjiktet under Airbus-flyene, hvis de både skal klare å både opprettholde rutetilbudet og lønnsomheten:

– Det kommer vi til å måtte vurdere, sier Rickard Gustafson om en mulig fremtidig økning i regionalflyflåten.

SAS kan enten gjøre dette gjennom å bestille fly selv, men gitt selskapets strategiske valg om å selge ut regionflyene sine (Cimber) og heller leie inn flyene fra eksterne, så vil det trolig bli aktuelt å leie inn flere.

I flåten med regionalfly for kortere ruter har SAS i dag 9 ATR-72 propellfly og 24 mindre jetfly av typen Bombardier CRJ900, og alle disse flyene er leid inn eksternt fra Cimber blant annet. SAS har også to fly til under bestilling på innleie av CRJ-typen.

SAS bruker disse og andre innleide fly for å supplere sin egen kjerneflåte med større fly, og særlig i sommersesongen gjør denne innleien det mulig for SAS å sette flere av sine større flymaskiner inn på typiske ferieruter til Sør-Europa, mens de mindre flyene kan trafikkere ruter i Skandinavia.

SAS-sjefen sier at selskapet gjennom flere år har jobbet med å skape en struktur i SAS som kan sikre langsiktig konkurransekraft og lønnsomhet inn i fremtiden.

– Vi jobber hele tiden med å effektivisere kjernevirksomheten vår, sikre tilgang til en flåte med regionalfly og sikre fleksibilitet. Alt dette gjøres for at vi kan opprettholde en tilstedeværelse på de destinasjoner som ikke forsvarer større 800-maskiner, sier han med referanse til de største Boeing 737-flyene i dagens flåte.

– Jeg vil også legge til at vi i dette kvartalet legger nok en byggestein på strukturen vår gjennom SAS Irland (datterselskapet som har base i London og snart i Malaga, journ.anm.). Den virksomheten er tenkt som et supplement som gjør at SAS kan konkurrere på like vilkår som de andre aktørene på flere svært konkurranseutsatte ruter, som London for eksempel.

SAS-sjefen indikerer samtidig at det fortsatt ligger litt frem i tid å vurdere flere regionalfly:

– Hva alt dette innebærer av hvor mange fly vi skal ha i regionalflåten, kjerneflåten eller ute i datterselskapet i Europa, får tiden vise. Men i tiden fremover må vi se på etterspørsel, konkurransebildet og hvordan vi skal bruke produksjonsflåten vår mest mulig effektivt.

Widerøe blir en mer brysom konkurrent

En annen årsak til at SAS kan måtte bli tvunget til å se seg om etter flere regionalfly er Widerøe.

SAS og Widerøe har hatt et tett forhold i årevis og de to selskapene har gjennom rute- og billettsamarbeid kunnet sende passasjerer gjennom hverandres rutenett. Forholdet har fortsatt etter at SAS solgte selskapet i 2013, men i det siste har situasjonen endret seg.

På kort tid har Widerøe nemlig annonsert diverse nye samarbeidsavtaler med Norwegian, Finnair og KLM, som alle er konkurrenter av SAS. Disse avtalene bidrar både til at Widerøe vil ta imot passasjerer fra og sende egne passasjerer inn til disse selskapenes ruter.

Widerøe har ikke bare inngått nye samarbeidsavtaler, men de har også bestilt nye regional-jetfly fra brasilianske Embraer. Som E24 skrev i går er et slikt fly nå på hemmelig norgesbesøk i forkant av at Widerøe blir global lanseringskunde i april.

Les også

Widerøes nye Embraer-fly på hemmelig norgesbesøk

Selv om SAS og Widerøe fortsatt har sin samarbeidsavtale, så kan Widerøe bli en stadig farligere konkurrent til SAS i Norge, med nye jetfly og nye samarbeidspartnere.

Finnair-avtalen innebærer blant annet at Widerøe skal starte nye ruter mellom Helsinki, Tromsø og Bergen, slik at Widerøe kan plukke opp asiatiske turister som kommer inn fra Asia med Finnair, mens KLM-avtalen innebærer ruter fra Amsterdam.

– Det er et fritt marked og Widerøe gjør som de mener er best for selskapet. Samtidig vil jeg si at Widerøe har vært, og vil være, en viktig samarbeidspartner for SAS, sier SAS-sjef Rickard Gustafson på spørsmål om hva han mener om Widerøes nye avtaler.

– Legger Widerøes nye samarbeidsavtaler og innfasing av nye mindre jetfly et press på SAS sine mindre ruter i Skandinavia?

– Markedet utvikler seg hele tiden og selv om vi har et godt samarbeid med Widerøe er det også en konkurrent på enkelte ruter. På samme måte som vi må vurdere hva som er best for SAS forventer jeg at Widerøe også gjør det samme, sier Gustafson.

Les også

Norwegians tøffe år: Med en femtilapp ekstra hadde Kjos gått i null

Les også

– Dette betyr ikke så mye, det er mer en prinsippsak

Les også

Vil kjøpe tilbake utbytteaksjer for 2,5 milliarder

Publisert: