LEDIGHETEN ØKER I USA: Arbeidsledige amerikanere sendte børsen ned

Amerikanere uten jobb sender ned børsene i USA, oljeprisen og Oslo Børs.

Publisert:

Ukens siste handelsdag på Oslo Børs endte med et fall på Hovedindeksen med 0,05 prosent til 374,14 poeng.

Sjekk dine aksjer på E24 Børs

Nedturen kom etter at amerikanske myndigheter la frem den månedlige sysselsettingsrapporten for privat og offentlig sektor. Statistikken viste at hele 202.000 jobber forsvant i offentlig sektor i juli, og kun 71.000 ble skapt i privat sektor. Dermed sank den totale sysselsettingen med 131.000.

Nedgangen i antall sysselsatte var atskillig verre enn det analytikerne på forhånd ventet. Estimater hentet inn av nettstedet Briefing.com viser at analytikerne ventet et fall på 87.000 jobber.

Folketelling mot slutten

Det amerikanske arbeidsmarkedet rammes nå av at den store folketellingen i USA snart er over. Hvert tiende år gjennomfører de føderale myndighetene en folketelling. Arbeidet er svært omfattende og myndighetene har ansatt mange tusen ansatte for å telle. På det meste jobbet nær 600.000 personer med tellingen.

Nå nærmer jobben seg slutten, og de som har vært midlertidig ansatt i folketellingen må finne seg noe annet å gjøre. Bare i juli var det 143.000 midlertidige ansatte i folketellingen som mistet jobben. Nå er det 196.000 midlertidige ansatte, og disse vil miste jobben i løpet av de neste to månedene.

Det er med andre ord ventet at det offentlige ikke vil bidra særlig positivt når det kommer til sysselsetting dette kvartalet. I privat sektor er utviklingen bedre, men fortsatt ikke god nok. I juli økte sysselsettingen i privat sektor med 71.000. Analytikerne hadde ventet en økning på 90.000.

Arbeidsledigheten i USA er nå på 9,5 prosent og det er ventet at den vil øke utover høsten. Sysselsettingen må øke med 150.000 hver måned bare for å holde følge med befolkningsveksten.

De svake sysselsettingstallene sørget for nedtur på Wall Street og et fall i oljeprisen. Svekkelsen i oljeprisen sørget for en svakere Statoil-aksje

OSE

STL

, og det som lå an til å bli en ny dag med opptur på børsen snudde og ble til fall. Statoil-aksjen endte ned 0,5 prosent til 127,80 kroner.

God uke på Oslo Børs

Til tross for svake tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet både torsdag og fredag, endte den første uken av august med oppgang på Oslo Børs. Siden børsen åpnet mandag morgen har Hovedindeksen steget med 4,4 prosent.

Analysesjef Stig Myrseth i Terra Markets mener det er flere årsaker til at Oslo Børs klarer å stå imot de tilsynelatende skuffende tallene fra USA.

- Denne uken har vi hatt en sterk oljepris, gode selskapsresultater og en amerikansk sentralbank som sier at de vil vurdere å stimulere økonomien, sier Myrseth.

Han mener markedet på forsommerne gikk langt i å prisen inn en såkalt "double dip", altså en ny nedtur.

- Ut over sommeren har man blitt mer rolig og man ser at ting har stabilisert seg i eurosonene. Det er langt fra gitt at vi får en "double dip". I tillegg antyder den amerikanske sentralbanken at den kanskje vil stimulere økonomien igjen. Renten kan ikke senkes, så det de eventuelt kan gjøre er å øke pengemengden.

Førstkommende tirsdag er det sentralbankmøte i USA, og det er dette møtet som blir den viktigste begivenheten nesten uke, tror analysesjefen.

- Det vil være et veldig viktig møte som vil påvirke både dollaren og råvaremarkedet. Kjører man i gang seddelpressen igjen så vil folk selge dollar og kjøpe råvarer. Det kan også være positivt i forhold til kredittmarkedet på den måten at renten faller. For første gang på lenge er det klart for et spennende møte hos Fed, sier Myrseth.

Sjekk dine aksjer på E24 Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om