Strateg: Dette er det største usikkerhetsmomentet i finansmarkedet

Frykt for en eskalerende handelskrig ulmer i finansmarkedet. Men ikke nok til at Nordeas sjefstrateg spår nye børsrekorder fremover.

HANDELSKRIGEN ULMER: Bildet viser en byggeplass ved en vei i Manila i Filippinene.

Foto: Noel Celis AFP
 • Hans Henrik Torgersen
 • Ine Brunborg
Publisert:

Nordeas sjefstrateg, Leif-Rune Rein, tror børsene kommer til å trosse frykten for negative utslag av handelskrigen mellom USA og Kina, og at vi kommer til å se en rekke nye rekorder i uken som kommer.

«Selv om det er handelskrig-frykt og det ventes 200 milliarder dollar i nye tollsatser mot Kina, så tror vi at børsoppgangen kommer til å fortsette», skriver han i en oppdatering mandag.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

«En ny NAFTA-avtale vil være den første håndfaste forbedringen i handelskrigen. Canada trues nå med straffetoll på biler fra Donald Trump, dersom de ikke slutter seg til avtalen. Arbeidsmarkedsrapporten kommer også til å få oppmerksomhet, og Trump håper nok på gode tall før mellomvalget i USA», skriver Rein.

«Det ser ikke ut til å være tegn til handelsfred mellom USA og Kina enda. Dermed er fortsatt handelskrigen det største usikkerhetsmomentet i finansmarkedet. Trump har også truet med å forlate WTO hvis de ikke «skjerper seg».

Les også

Bloomberg: Trump truer med å forlate WTO hvis «de ikke skjerper seg»

– Flere børsrekorder

Uttalelsen kommer tross det faktum at børsene i Asia har begynt uken med en nedtur, og analytikere i Asia tror handelskrigen vil dytte markedene der videre nedover ettersom uken utvikler seg.

«Dagens forhold tilsier at det trolig blir flere børsrekorder fremover. Den økonomiske veksten er på et høyt nivå. Selskapenes inntjening er sterk og rentenivået globalt er lavt. Globale aksjer utviklet seg også bra i forrige uke, med en oppgang på 0,6 prosent i lokal valuta og 1,1 prosent i norske kroner. Japan steg mest med 2,1 prosent. Asia hadde en sterk uke med 1,7 prosent, og USA steg med 1,3 prosent. Verre var det for både Europa som knapt var opp med +0,1 prosent og for Oslo Børs som var ned -0,1 prosent», skriver Rein i sin oppdatering.

– Handelskrig har hatt liten effekt

Mandag morgen kom den kinesiske innkjøpssjefsindeksen Caixin-PMI. Den falt til 50,6 i august, fra 50,8 i juli, noe som var i tråd med forventningene

Den pågående handelskrigen med USA har bare ført til moderate skader på den kinesiske veksten, mener sjefanalytiker for Asia i Nordea, Amy Yuan Zhuang.

I et notat skriver hun at amerikanske toller har hatt en negativ effekt på eksporten i juli og august. Likevel har eksporttallene målt med Caixin-indeksen klatret tilbake igjen i forrige måned. Det kan bety at situasjonen ikke er forverret, skriver Zhuang.

Analytikeren trekker også frem at de kinesiske myndighetene tidligere har sagt at de vil erstatte eksporttapene med etterspørselen innenlands.

Likevel hadde nye bestillinger innad i Kina en skarp nedgang i forrige måned, ifølge Caixin-indeksen. Fallet var imidlertid mye mindre i den statlige PMI-indeksen. Ifølge analytikeren viser det at statlig stimuli ofte fungerer først og best på de store, statseide foretakene, som utgjør brorparten i de offisielle tallene.

Slik er utviklingen på utvalgte børser mandag morgen:

 • Nikkei faller 0,5 prosent
 • Shanghai-børsen går tilbake 0,86 prosent
 • Hang Seng faller med 0,84 prosent
 • Kospi faller 0,45 prosent
 • Straits Times i Singapore faller 0,34 prosent
 • ASX 200 i Sydney går frem 0,03 prosent

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Kina

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Fremvoksende markeder kan slå tilbake i 2019

 3. – Nå begynner handelskrigen

 4. Annonsørinnhold

 5. Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina: – Grunnlag for aksjerally

 6. Børsuroen fortsetter: – 2018 er angstens år