Danske Bank skal granske overføringer på 1.262 milliarder - aksjen faller

Danske Bank skal undersøke overføringer på 1.262 milliarder kroner som har gått gjennom den danske storbankens  estiske filial.

Publisert:

Danske Bank skal granske en enorm totalsum med pengeoverføringer som har gått gjennom bankens avdeling i Estland, skriver Wall Street Journal og viser til kilder.

Granskningen omfatter svimlende 150 milliarder dollar, tilsvarende 1.262 milliarder kroner. Overføringene skal ha skjedd mellom 2007 og 2015 som en del av hvitvaskingsskandalen.

Store deler av summen kom fra selskaper med tilknytning til Russland og tidligere Sovjetunionen, skriver avisen.

Bankens granskningsansvarlige har ikke avgjort hvorvidt hele beløpet på 150 milliarder dollar er mistenkelige.

Aksjen til Danske Bank faller 5,68 prosent på børsen i København, etter det ble kjent at banken skal granske en stor totalsum med pengeoverføringer via avdelingen i Estland.

Russere overførte enorme summer

I 2013 alene sendte russere 250 milliarder kroner gjennom Danske Bank i Estland, ifølge Financial Times. Det er enorme summer for en så liten filial.

Nylig bestemte danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, å etterforske Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Også estisk påtalemyndighet gransker banken.

Nå kommer det flere detaljer om de enorme summene som ble overført gjennom denne filialen.

I løpet av 2013 skal det ha blitt ført så mye som 30 milliarder dollar, tilsvarende 250 milliarder kroner, gjennom Danske Banks filial i Estland fra russiske kontoer.

Det viser en foreløpig etterforskningsrapport fra konsulentselskapet Promontory Financial som Financial Times har fått tilgang til.

– Det er en enorm sum for en så liten avdeling. Du kan ikke ha en så stor pengestrøm gjennom der uten at den reiser spørsmål, sa en kilde nært på etterforskningen til avisen.

Les også

Avis om Danske Bank i Estland: Russere overførte enorme summer

Les også

Etterforsker Danske Bank for hvitvasking

Les også

– Optimismen går inn i en ny fase

Publisert:

Her kan du lese mer om