Pensjonsfond saksøker Thomas Borgen og tre andre Danske Bank-topper

Thomas Borgen ledet Danske Bank gjennom hvitvaskingsskandalen som til slutt gjorde at han trakk seg fra stillingen. Nå går en aksjonærgruppe til rettslige skritt.

GIKK AV: Nordmannen Thomas Borgen gikk av som sjef for Danske Bank i høst etter at selskapet la frem sin granskning av potensiell hvitvasking ved bankens filial i Estland.
Publisert:

Danske Bank og fire eks-toppsjefer saksøkes i USA for påstått investorbedrag, hvor banken anklages for å ha gitt misvisende informasjon egnet til å underspille følgene av hvitvaskingsskandalen, skriver Reuters.

Etter at skandalen sprakk har storbankens markedsverdi blitt skrelt med over 2,5 milliarder dollar.

Søksmålet anklager både selve banken, den norske eks-konsernsjefen Thomas Borgen, og tre andre tidligere banktopper.

Les også

Danske Banks grufulle år: 105 milliarder i markedsverdier forduftet

Søksmålet er levert til en distriktsrett på Manhattan av en av aksjonærene i Danske Bank, et amerikansk pensjonsfond – som ber om at søksmålet utvides til et massesøksmål.

Gikk av i høst

Borgen gikk av i september, etter at Danske Bank offentliggjorde en intern gransking som avdekket mistenkelige transaksjoner for 200 milliarder euro gjennom den nå infamøse Estland-filialen.

– Det er klart at Danske Bank har mislyktes i å leve opp til ansvaret sitt i tilfellet med mulig hvitvasking i Estland. Jeg beklager dette dypt, sa Borgen i en melding etter at han hadde gitt styret beskjed om sin avgang.

Danske Bank vil ikke kommentere saken overfor E24 ettersom banken selv ikke har mottatt noe formelt søksmål.

I november gikk også styreleder Ole Andersen av etter kraftig press fra storaksjonær A.P. Møller Holding.

Ny informasjon

Les på E24+

Mannen som ryster nordiske banker med hvitvaskingskandaler. Og Vladimir Putin tåler ikke trynet hans

Påvirket det norske resultatet

Da Danske Bank i Norge leverte resultatet for de første ni månedene av 2018, uttalte Norges-sjef, Trond F. Mellingsæter, at banken har brukt mer tid på å forklare Estland-saken til eksisterende kunder enn på å hente nye.

– Det er klart at det har påvirket banken. Det er en stor sak, og en sak vi så klart skulle vært foruten. Selv om den er i et land langt borte og fra en tid langt tilbake, så har den påvirket tredje kvartal i den forstand at det har vært mer internt fokus enn vi normalt har i Danske Bank, forteller Mellingsæter.

Han opplyser at veksten i den norske grenen har blitt lavere fordi banken har prioritert å forklare skandalen for sine nåværende kunder.

Les også

Danske Banks grufulle år

Les også

Globale storbanker trekkes inn i Danske Bank-skandalen

Les også

Danske Bank sikrer seg Teknas 76.000 medlemmer

Publisert:

Her kan du lese mer om