Oljefondet øker i kullgiganten RWE: – Direkte pinlig

Oljefondet har økt sitt eierskap i RWE i høst. Miljøvernere og Storebrand har tidligere bedt Oljefondet om å selge aksjene i kullgiganten.

DAGBRUDD-PROTEST: Dette luftfotoet viser demonstranter som forsøker å bevare Hambach-skogen, som tyske RWE vil hugge ned for å grave frem brunkull. Oljefondet ser ut til å ha økt sin eierandel i kullgiganten i høst, i stedet for å følge rådet fra Storebrand Asset Management og miljøvernere om å kvitte seg med RWE-aksjene.

Foto: Wolfgang Rattay Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet har økt sin beholdning i den tyske kullgiganten RWE i høst, ifølge markedsmeldinger.

Dermed trosser fondet rådene fra blant andre Storebrand Asset Management og flere miljøvernorganisasjoner om å kvitte seg med RWE-aksjene.

Ved nyttår hadde Oljefondet en eierandel på 1,36 prosent og stemmerett på 1,37 prosent i RWE, men ifølge tyske DGAP har fondet økt sin stemmerett i september.

Oljefondet økte sine stemmerettigheter i RWE til 3,2 prosent den 19. september, og reduserte dem til 3,12 prosent den 21. september, ifølge markedsmeldingene – som også formidles via RWEs nettsider.

Også data fra Bloomberg viser at Oljefondet kjøpte seg opp i RWE i høst.

Ifølge Marketscreener sitter Oljefondet på nær 18 millioner aksjer i RWE. Disse har for tiden en aksjeverdi på rundt 320 millioner euro (drøye tre milliarder kroner).

Til sammenligning eide Oljefondet RWE-aksjer for 1,38 milliarder kroner ved årsskiftet, ifølge de offisielle beholdningslistene som oppdateres én gang i året.

Oljefondet vil ikke oppgi hvilke endringer fondet har gjort i sine beholdninger, men direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management bekrefter at aksjeposten i RWE har økt.

– Vi forsøker å ikke kommentere kjøp av enkeltselskap. Vi kan kommentere eierforhold for enkeltselskap. Men det er riktig registrert at vi har en større eierandel i det selskapet nå enn tidligere, sier Slyngstad.

Storebrand advarer mot RWE-aksjen

Dermed er fondet i utakt med investorer som Storebrand Asset Management, som i fjor kastet ut RWE fra sine porteføljer og oppfordret Oljefondet til å gjøre det samme.

Denne uken gikk Storebrand Asset Managements direktør Jan Erik Saugestad til og med ut i det tyske bladet Wirtschaftswoche med kritikk av RWEs strategi, og ba andre investorer om å kvitte seg med aksjen, som han omtalte som «giftig».

Årsaken er striden om Hambach-skogen (les mer om dette nederst i artikkelen).

– Jeg trodde aldri vi ville få se en dag i Europa, et kontinent hvor det siste kullkraftverket allerede kan ha blitt bygget, hvor et samfunn kjemper for å beskytte urgamle skoger mot et konserns bulldosere, skriver Saugestad i bladet.

Han peker på at tyske politikere for tiden vurderer hvordan landet skal omstille seg bort fra kull, og mener at RWE burde gjøre mer for å omstille seg til lavutslippssamfunnet.

– Volatilitet og dårlig forvaltning er trekk som investorer vil ønske å unngå som pesten, skriver Saugestad i innlegget.

– Direkte pinlig

Miljøorganisasjonen Greenpeace mener det er tonedøvt av Oljefondet å doble beholdningen av aksjer i RWE samtidig som Stortinget vil se på muligheten for å stramme inn slik at fondet må kvitte seg med enda flere kullrelaterte aksjer.

– Dette viser bare at det er på høy tid at Stortinget tar grep og strammer inn kullkriteriet sånn at vi får solgt oss ut av både kull- og klimaverstinger så fort som mulig, sier Greenpeace-talsmann Martin Norman til E24.

– Det er direkte pinlig for Norge at vi dobler beholdningen i klimabanditten RWE samtidig som andre ansvarlige aktører selger seg ut, legger han til.

Forventer klimahensyn

– Vi forventer at selskaper fondet er investert i tar klimahensyn, og all informasjon om hvordan selskapene følger opp dette er av interesse for fondet, skrev kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management i en e-post til E24 denne uken.

Han sier at fondet oppfordrer andre til å dele bærekraftsinformasjon som de tror kan være av betydning for fondets investeringer.

– Akademiske institusjoner, frivillige organisasjoner, mediene og andre er viktige kilder til slik informasjon, skriver Sevang.

Store dilemmaer

Det tyske selskapet RWE representerer flere dilemmaer for investorer som Oljefondet.

Selskapet er en av Europas største kullkraftprodusenter, med enorme CO₂-utslipp, men er samtidig Europas tredje største aktør innen fornybar energi, etter å ha byttet en rekke eiendeler med konkurrenten E. On tidligere i år.

I første halvår produserte RWE 87,9 terawattimer strøm, hvorav rundt 5,6 terawattimer kom fra fornybar energi, i stor grad fra datterselskapet Innogy, ifølge selskapets egne rapporter.

RWE er også omfattet av de enorme dilemmaene europeiske politikere står overfor nå som klimapolitikken skal strammes til.

Selskapets kullkraftverk bidrar nemlig til å sikre en stabil energiforsyning til tysk industri – men de samme kraftverkene bidrar også til at Tysklands 2030-mål om 40 prosent utslippskutt kan bli svært krevende å oppnå.

Planlegger utfasing

Tyskland har satt ned en kommisjon som skal finne ut hvordan klimakuttene skal skje, og hvordan en enorm flåte av kullkraftverk kan bygges ned uten å ødelegge både energimarkedet og lokalsamfunnene hvor kraftverkene og kullgruvene drives.

Ifølge Die Zeit vil RWE kreve erstatning hvis Tyskland bestemmer seg for å stenge ned kullkraftverk, etter at kommisjonens arbeid er ferdig senere i år. Kraftselskapene har tidligere saksøkt staten og fått erstatning etter at Tyskland bestemte seg for å stenge ned atomkraftverk.

Nylig bestemte Nederland seg for å fase ut kullkraft mellom 2025 og 2030. To av landets fem kullkraftverk tilhører RWE. Disse må bygges om til biokraftverk eller stenges.

Stanset Hambach-hugging

Oljefondets oppkjøp i RWE ser ut til å ha startet under demonstrasjonene mot RWEs nedhugging av Hambach-skogen for å gjøre den om til et dagbrudd for brunkull.

Den 5. oktober ble RWEs arbeid med å hugge Hambach-skogen midlertidig stanset av en rett i Münster, noe det tyske selskapet ble svært overrasket over.

Rettens avgjørelse kan utsette oppstarten av produksjonen i området til 2020, og RWE tror selskapet vil tape minst 100 millioner euro årlig fra 2019 som følge av utsettelsen.

I dagene etter avgjørelsen falt aksjekursen i RWE fra over 20 til 17 euro.

Hambach-bruddet forsyner brunkull til 15 prosent av strømproduksjonen i Nordrhein-Westfalen, og avgjørelsen påvirker ifølge RWE til sammen 4.600 arbeidere hos selskapet og leverandører.

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Fornybar energi
 3. Miljøvern
 4. Klima
 5. Storebrand

Flere artikler

 1. Stortinget skjerper Oljefondets kullkrav: Storebrand vil gå lenger

 2. Storebrand vil «kvele» kullinvesteringene: – Kullfri i 2026

 3. Ber Oljefondet diskutere kull med GE: – Ikke mulig å bygge flere kullkraftverk

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet om strengere kullkrav: Kan gi økte kostnader

 6. Regjeringens melding om Oljefondet: Dette vil Siv gjøre