Bank Norwegian møter tøffere konkurranse: – Det er blitt flere om beinet

Norwegian Finans Holding, selskapet som eier Bank Norwegian, må se kostnader og lånetap stige i tredje kvartal. Og banken møter tøffere konkurranse i flere av sine markeder.

TALLSLIPP: Norwegian Finans Holding-sjef Tine Wollebekk og finansdirektør Pål Svenkerud presenterte resultater for tredje kvartal tirsdag.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Ifølge finansdirektør Pål Svenkerud har konkurransesituasjonen spisset seg til i Bank Norwegians markeder. Forbrukslånsbanken startet først opp i Norge, men har siden ekspandert til Sverige, Danmark og Finland.

– I Finland er det en situasjon hvor det har kommet flere banker til. Pluss at det har kommet flere agenter til, og tatt en større og større del av markedet, sier finansdirektøren til E24.

– I Sverige er det allerede et veldig sterkt agentdrevet marked, med veldig intens konkurranse. Også ser vi at det har kommet flere aktører til i Norge, og flere agenter. Det er flere om beinet, sier han.

Til tross for vekst i utlån, kunder og inntekter bidrar lånetap og kostnader til at overskuddet sto omtrent stille i den siste regnskapsperioden, og på Oslo Børs ser investorene ut til å være skuffet etter tallslippet.

Les også: (+) Disse står bak Norges nye bankbølge

Bank Norwegian-aksjen sendes ned nesten 11 prosent tirsdag formiddag, og er i tillegg tredje mest omsatt.

Les også

Kraftig økning i lånetapene for Bank Norwegian

Økte lånetap

Forklaringen til lånetapene er todelt, ifølge finansdirektør Pål Svenkerud.

I Sverige gjorde sesongeffekter, og hvordan påskedagene falt i år, at banken fikk høye nedskrivninger i første kvartal, nedskrivninger som ble reversert i andre kvartal, forklarer finansdirektøren.

– Så gikk vi opp til et normalt nivå, da får du en kraftig økning, uten at det har noe med kvaliteten å gjøre, sier Svenkerud.

Banken satt til side 55 millioner kroner til tap i Sverige, mot 10 millioner i andre kvartal. Finansdirektøren peker også på utviklingen i Finland, der tapsavsetningen økte fra 119 millioner kroner i andre kvartal til 131 millioner i tredje kvartal.

Les også: (+) Ti nye banker på to år: Derfor har Norge fått en bankboom

– I Finland er det en refleksjon på at vi har korrigert IFRS 9-modellene våre, og har kommet à jour med nedskrivningene, basert på hva den korrigert modellen estimerer, sier finansdirektøren, med henvisning til regnskapsstandarden IFRS.

Les også

Lånetilbudene hagler inn – igjen

Fremover er det ventet at tapene vil ligge på «normale nivåer», ifølge Svenkerud.

Hadde ventet større overskudd

Tirsdag morgen meldte Norwegian Finans Holding om en økning i netto renteinntekter fra 938 millioner i tredje kvartal i fjor til 1,13 milliarder kroner.

I regnskapsrapporten settes det av 299 millioner kroner til tap, en økning på 112 prosent fra 141 millioner i fjor. Driftskostnader før lånetap økte fra 270 til 317 millioner.

Resultat etter skatt øker med et par millioner til 434 millioner kroner.
DNB Marets hadde ventet et resultat per aksje på 2,59 kroner, mens fasiten viser 2,37 kroner per aksje.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank Norwegian

Flere artikler

  1. Kraftig lånevekst for Bank Norwegian

  2. Kraftig økning i lånetapene for Bank Norwegian

  3. – Vil helt klart ta ned volumet

  4. Utlånsveksten fortsetter for Bank Norwegian

  5. Bankene merker effekt av innstramming: – Har utbetalt noen færre lån