Finansekspert: Svindelen stopper når bankbonusene strupes

Peter Warren sier metoden investorer bruker til å svindle europeiske skattemyndigheter har vært utbredt i mange år. Han sier det enkelt kan stoppes.

MENER HAN HAR LØSNINGEN: Finansmannen Peter Warren mener det er enkelt å få bukt med metodene som har loppet europeiske skattebetalere for milliarder - kutt inn i bankbonusene.
Publisert: Publisert:

– Hvis du vil ha slutt på dette, så må man ta fra bankene bonusene. Ikke bare de som utfører dette arbeidet, men la det går helt til topps. Når banker får bøter er det første de kutter bonusene sine. Da stopper dette fort, sier investor Petter Warren.

Den tidligere hedgefondforvalteren sier metoden blant annet kalt cum-ex har eksistert i en årrekke, og er usikker på hvorfor det aldri har blitt gjort noe med.

– Det er minimalt med regulering som skal til for å fjerne dette.

Les også

Slik skal bakmenn ha loppet europeiske statskasser for milliarder

Finanstilsynet står stille

Onsdag forrige uke ble avsløringen The Cumex Files publisert, der journalister fra tolv forskjellige land har avdekket hvordan investorer og banker har svindlet europeiske skattebetalere for hundrevis av milliarder av kroner.

– Det har vært bortimot risikofritt å drive med dette. Det er jo viktig å si at ikke all skattearbitrasje er ulovlig, selv om det kanskje ikke er moralsk forsvarlig, sier Warren.

Investoren mener dette vil fortsette, og at Finanstilsynet ikke vil gjøre noe.

– De vil kanskje komme med en uttalelse, men ikke noe mer enn det.

Ifølge Warren finnes egne fond som er satt opp for å kun drive med denne typen skatterefusjon på aksjer, men vil ikke nevne navn.

Og ganske riktig...

Finanstilsynet skriver i en e-post til E24 at de ikke ønsker å kommentere Warrens utsagn om denne konkrete saken.

STERKE ORD: Finansekspert og NHH-professor Thore Johnsen tror nordmenn som har investert i utenlandske verdipapirfond kan ha tjente på metodene avslørt i svindelsaken. Han synes svindel er et sterkt ord for metodene brukt av investorer og banker.

– Lovverket inneholder regler om bonusutbetalinger for ansatte i finansforetak i tråd med et felleseuropeisk regelverket om godtgjørelsesordninger (jf. CRD IV-direktivet). Reglene skal motvirke at det gis incentiver til kortsiktig profitt og for høy risiko på lang sikt, og dermed fremme god risikostyring og finansiell stabilitet, skriver Finanstilsynet.

– Oljefondet har blitt spurt

Finansnestor og professor ved NHH, Tore Johnsen tror norske aktører har fått tilbud om å omgåelse av regelverket.


– Oljefondet har sikkert vært borte i denne problemstillingen, men er nok svært forsiktig, sier han.
– Hvordan tror du bankene, som har fasilitert dette, selv oppfatter denne saken?
– Jeg tror ikke bankene bryr seg særlig om dette, dette er småvirksomhet. Men dårlig PR er alltid dårlig for banker, sier Johnsen som sier at bankene ofte opptrer som såkalte kreative rådgivere.

Les også

Finansnestor om milliardsvindelsak: – Bankene bryr seg ikke

Les også

Slik skal bakmenn ha loppet europeiske statskasser for milliarder

Les også

Bill Browder til E24: – Nordiske land et gjestfritt miljø for hvitvaskere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om