Folketrygdfondet har solgt aksjer i Orkla

Folketrygdfondets leder vil ikke bruke ordet «vingle» om Orkla under Stein Erik Hagen.

MISFORNØYD MED KURSEN: Olav Svarva i Folketrygdfondet er fornøy med Orklas strategi, men misfornøyd med kursutviklingen i selskapets aksjer.
Publisert: Publisert:

Det statlige Folketrygdfondet har i omlag 20 år vært blant de største aksjonærene i Orkla. De 15 første årene var svært lønnsomme, mens de siste fem har gitt mager avkastning.

Storeier Stein Erik Hagen, som eier tett oppunder 25 prosent, inntok styrelederposten i 2006 og mange har den siste uken reist sterk kritikk mot Hagens innsats i denne perioden.

- Er dere fornøyd med Stein Erik Hagens innsats som styreleder i Orkla?

- Vi kommenterer ikke enkeltpersoner. Men utviklingen i Orkla har ikke vært god nok i den siste perioden, sier administrerende direktør Olaug Svarva til E24.

Fondet er representert i bedriftsforsamlingen og valgkomiteen i Orkla.

- Krevende saker

Svarva sier at fondet har hatt jevn dialog med de styrende organer i Orkla også etter at Stein Erik Hagen ble styreleder i 2006.

- Har dere vært uenig med Hagen om viktige beslutninger?

- Det har vært mange viktige saker i denne perioden. Vi har drøftet krevende saker, sier hun.

I september i fjor presenterte Hagen og daværende konsernsjef Bjørn Wiggen Orklas nye strategi. Den innebærer at Orkla skal selge ut aksjeporteføljen, industriselskapene Borregaard og Sapa samt aksjeposten i Rec for å rendyrke seg som merkevareselskap.

- Vi er innforstått med den strategien som er valgt og er innforstått med at det er en vanskelig strategi å gjennomføre, sier Svarva.

- Greit med avklaring

Etter at Wiggen fikk sparken fra jobben som konsernsjef er det blitt reist kritikk mot den strategiske utviklingen i Orkla under Hagen. Orkla blir beskyldt for å vingle.

- Er du enig i at Orkla har vinglet?

- Jeg vil ikke bruke ordet vingle. Det jeg vil si, er det var greit å få den strategiske avklaringen vi fikk i fjor høst, sier Svarva.

Svarva bekrefter at Orkla er et av selskapene på Oslo Børs hvor Folketrygdfondet er overvektet. Det innebærer at fondet eier flere aksjer i Orkla enn selskapets relative størrelse på Oslo Børs skulle tilsi.

Hun vil ikke kommentere hvorfor Folketrygdfondet har satset mer på Orkla enn Orklas betydning på Oslo Børs skulle tilsi.

Har solgt aksjer

Hun bekrefter imidlertid at Folketrygdfondet i år har redusert eierandelen noe.

Ved årsskiftet eide fondet 9,0 prosent av aksjene i selskapet. Nå er eierandelen redusert til 8,6 prosent.

Dermed er Orklas betydning for Folketrygfondets portefølje redusert i løpet av året som følge av at fondets øvrige aksjer i sum trolig har utviklet svært positivt.

Orklas aksjekurs har falt med 3,73 prosent så langt i år.

Les også: Orkla-Hagen: - Han bærer på et slikt hat

Les også: - Orkla har vinglet fra grøftekant til grøftekant

Les også: Korsvold: Orklas ansatte fortjener en unnskyldning

Publisert:

Her kan du lese mer om