Spår svak børsåpning
Oslo Børs anslås å falle med 0,4 prosent fra start.
Investorene ventes å følge i Asias fotspor, der børsene faller ved ukestart.
- Vi tror Oslo Børs åpner ned 0,4 prosent i dag, til 427,4 poeng, skriver Netfonds i en oppdatering mandag morgen.
Her vises det til at S&P-indeksen falt med 0,2 prosent etter at handelen i Europa stengte fredag.
Bred nedtur
Oslo-børsen vil ikke være alene om å falle fra start, spår Netfonds.
- Det ligger an til en svak start på alle de europeiske børsene i dag, etter at investorene i Asia sendte aksjemarkedene ned i natt.
Veddemål på børsåpningen indikerer at den britiske FTSE 100-indeksen skal ned mellom 10 og 17 poeng fra start, eller inntil 0,3 prosent.
Den tyske Dax-indeksen anslås å falle med mellom 11 og 21 poeng, eller inntil 0,3 prosent. Også den franske Cac 40-indeksen ventes ned 0,3 prosent fra start.
Kutter vekstmål
Det hjelper ikke på stemningen at kinesiske myndigheter annonserte det laveste målet for økonomisk vekst siden 2004.
I år sikter myndighetene seg inn på en vekst på 7,5 prosent, ifølge statsminister Wen Jiabaos tale i Kongressen, skriver Bloomberg. Det er det laveste målet siden 2004. Tidligere har myndighetene satset på en vekst på 8 prosent.
Les også: Kina tar sikte på vekst på 7,5 prosent
Nærmer seg frist
Denne uken vil fokus igjen rette seg mot Hellas, der fristen for en obligasjonsbytteavtale nærmer seg.
Avtalen, der investorene bytter inn obligasjoner og må akseptere et tap på over 50 prosent, har frist torsdag 8. mars. Denne må gjennomføres før det andre kriselånet til Hellas blir utbetalt.
Det er knyttet høy usikkerhet til hvor høy deltakelsen vil være. Dersom to tredjedeler av investorene går med på avtalen, kan myndighetene tvinge resten til å delta ved hjelp av en ny lov («collective action clause» - CAC). Dersom minst tre fjerdedeler av investorene blir med, skal dette ikke være nødvendig.
Blir deltakelsen lavere enn to tredjedeler, er det begrenset hva myndighetene kan for å få redusert gjelden. Dersom for få av investorene blir med på obligasjonsbytteavtalen vil Hellas igjen stå på kanten av en ukontrollert konkurs, i det et stort lån forfaller allerede 20. mars.