Investorer dumper RCCL-aksjer

Svært uheldig timing på cruise-uhellet rammer hele sektoren.

RALLER: RCCL-aksjen faller etter den tragiske ulykken i Italia.
Publisert:

Grunnstøtingen til cruiseskipet Costa Concordia påvirker markedsverdien til norske RCCL direkte, og aksjen faller hardt fra start i Oslo.

Dette samtidig som Hovedindeksen faller 0,8 prosent fra start.

Også Statoil-aksjen er i fokus, etter at nye Avaldsnes-anslag viser potensielt mindre funn enn tidligere anslått.

Tragisk ulykke

Carnival Corporation & plc, selskapet som eier det forliste cruiseskipet Costa Concordia, publiserer mandag morgen et resultatvarsel i en melding til markedet.

LES OGSÅ: Ville muligens vise fram cruiseskip

De foreløpige estimatene viser at selskapet kan måtte ta et tap på mellom 85 og 95 millioner dollar i 2012, eller mellom 0,11 og 0,12 dollar per aksje.

I tillegg til at Carnival vil ta tap på rundt 40 millioner dollar, vil tapte inntekter komme på toppen av dette.

Og det er tydelig at investorer ikke ønsker å sitte med cruise-aksjer i øyeblikket, for også RCCL-aksjen faller 9,4 prosent fra start på usedvanlig høy omsetning.

AksjeLongname: Royal Caribbean CruisesTicker: RCLMarked: OSEOrganiasonsnummber: 971530103TSID:Trade time: 2012-01-16 08:41:47Last:Close: 175.5Periode: intraday

Og dette kan ramme Carnival ekstra hardt, ettersom en tredjedel av alle cruise blir booket i perioden januar til mars, ifølge Sharon Zackfia ved William Blair & Co:

- Det er de mest profitable bookingene. Dette er tidspunktet folk booker inn sommerferiene, som er perioden cruise-selskapene tjener det meste av sine penger, sier hun til Bloomberg.

Også andre selskaper kan bli rammet. En analytiker ved Standard & Poor's skriver i et notat at ulykken kan ramme også andre cruiseselskaper, som følge av timingen.

Nedjusterer Avaldnes

Lundin Petroleum, som er operatør på leteblokken der gigantfunnet Avaldsnes ble oppdaget, har avsluttet boringen av en ny avgrensningsbrønn på området.

Selskapet tror nå at det vil måtte nedjustere tidligere anslag på hvor mye olje og gass området inneholder.

Tidligere har det blitt anslått å romme 800 og 1.800 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, men med potensielt lavere anslag, faller også verdien av det store funnet.

Dermed faller Statoil, største eier av feltet, 0,8 prosent fra start.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om