Rec vurderer å legge ned i Norge

Solenergiselskapet vurderer nå å stenge permanent deler av produksjonskapasiteten i Norge.

OVER: Det kan være over for store deler av Recs virksomhet i Norge. Her er Recs konsernsjef Ole Enger.

Berit Roald
 • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Styret i Renewable Energy Corporation ASA har vedtatt å starte en prosess, inkludert formelle drøftinger med tillitsvalgte, for å vurdere permanent nedstengning av deler av produksjonskapasiteten i Norge.

700 ansatte vil bli påvirket av en eventuell nedstengning.

Dette melder Rec i en børsmelding før åpning onsdag.

Reaksjoner på meldingen fra Rec:

 • - Det er slutt for Rec
 • - Arbeidsplassene må sikres
 • - Dette er bare begynnelsen, dessverre
 • - Hvor er verktøyet, Giske?

«På bakgrunn av fortsatt svake markedsforhold og utsikter til betydelig negativ kontantstrøm, vurderer Rec permanent nedstengning av produksjonskapasiteten i den eldste multikrystallinske waferfabrikken på Herøya, i den multikrystallinske waferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik», skriver Rec.

Hvis Rec vedtar å legge ned denne virksomheten, vil kapasitet på rundt 775 megawatt med årlig kapasitet av wafere falle bort.

Dette tilsvarer omtrent 45 prosent av Recs waferkapasitet i Norge, samt 180 megawatt med solcellekapasitet.

Beklagelig

Rec har i lang tid vært klare på at de ønsker å satse i utlandet, mens de mener at det er vanskelig å drive effektivt i Norge, men dagens melding om mulig permanent nedleggelse har aldri vært kommunisert før.

- Dette er et beklagelig, men nødvendig tiltak i dagens markedssituasjon. Vi er klar over hvilken påvirkning dette vil ha for de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Dette har derfor vært en vanskelig avgjørelse. Vi jobber nå hardt for å gjenvinne konkurransekraft på de gjenværende norske anleggende. Med disse utfordrende markedsforholdene er det også tilfredsstillende å se den positive utviklingen for våre virksomheter i USA og Singapore. Det gir oss en solid posisjon for fremtiden, sier konsernsjef Ole Enger i Rec i en uttalelse.

En analytiker E24 har snakket med ble ikke overrasket over planene.

- Dette var helt som ventet. Enger uttalte jo at prisene måtte opp rundt 20 prosent for at kapasiteten kunne restartes, men det vi har sett den siste tiden er videre fall. End-of-year rallyet har blitt avlyst, og hele sektoren straffes på bakgrunn av det. Vi føler oss sikre på at hele virksomheten i Norge ryker, sier analytikeren.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

 1. - Dette er bare begynnelsen, dessverre

 2. 700 mister jobben

 3. Rec-ansatt: - Jeg må bare klamre meg til håpet

 4. - Arbeidsplassene må sikres

 5. Rec-slakt på Oslo Børs