Telenor om Myanmar: - Vi kommer til å møte problemer

Telenor er forberedt på trøbbel i Myanmar, men selskapets Asia-sjef er overbevist om at de vil greie å levere som planlagt. Her er de største utfordringene.

ET SAMFUNN I ENDRING: Telenor er blant de første internasjonale selskapene som satser stort i et stadig åpnere Myanmar. Det norske konsernet skal lansere teletjenester i landet allerede til høsten.
Publisert: Publisert:

- Jeg vil ikke si at det har vært verre enn vi har trodd, men det er store utfordringer, sier Sigve Brekke til E24.

Han er Telenors toppsjef i Asia, og snakker engasjert om det norske konsernets foreløpig siste storsatsning i utlandet.

Det skal investeres milliarder i utbygging av dekning i Myanmar, og de første mobilmastene er nå reist.

Les også

Nå går Telenors milliardlokomotiv i Myanmar for fullt

Det har vært nok å henge fingrene i.

- Først må vi finne ut hvem som eier landet. Det er ikke noen landlov, og vi må være ekstremt nøye på at vi gjør alt riktig, sier Brekke, og fortsetter:

FORBEREDT PÅ PROBLEMER: Telenors Asia-sjef Sigve Brekke er klar for ytterligere utfordringer i Myanmar, men er overbevist om at de vil lansere i tide. Her sammen med konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

- Etter det må vi ha byggetillatelse. Vi ser at myndighetene er veldig drivende på toppnivå, men nedover er det mangel på kapasitet i det byråkratiske systemet. Bare det å få gjennom en byggetillatelse tar enormt mye tid.

Slik Telenor advarte mot allerede før utrullingen var i gang, mangler også store deler av landet stabil strømforsyning.

- Bare 30 prosent av landet har faktisk strøm. Vi har måttet tenke utradisjonelt, og benytter oss av solcellepaneler, aggregater og batterier, forteller Brekke.

Han er likevel optimistisk.

- Det har tatt litt tid å komme i gang, å forstå systemet. Vi kan ikke ta snarveier. Men nå er vi i gang. Vi har valgt to tårnselskaper som gjør utrullingen for oss, disse har nå fått lisens og de første tårene er oppe.

- So far, so good.

På budsjett

Telenor har i sin lisenssøknad forpliktet seg til å lansere tjenester allerede til høsten. Byggeperioden innebærer en første tidsramme på åtte måneder, hvilket gir frist i begynnelsen av oktober.

Brekke er skråsikker på at de vil kunne levere som avtalt. Jo fortere, jo bedre.

- Vi er på tidsplanen, og vi skal definitivt kunne lansere før kravet i oktober. Spørsmålet er hvor stor dekning vi vil ha på det tidspunktet. Fokus til å begynne med blir de tre største byene, der må vi ha sømløs dekning ved lansering. Så har vi forpliktet oss til å dekke 90 prosent av befolkningen med taletjenester og data innen fem år, sier han.

- Er dere på budsjett?

- Ja.

«Gullrush»

Ifølge Sigve Brekke og Tor Odland, Telenors kommunikasjonssjef i Asia, preges Myanmar for tiden av en real nybyggerånd.

- Jeg var ikke i Alaska da gullrushet startet, men jeg kan tenke meg at det er noe av det samme. Vi ser at antall fly til Yangon øker nesten uke for uke, ser flere og flere folk på flyplassen og hvordan folk rusher inn for å forsøke å etablere seg i landet, sier Brekke.

Han forteller at dette har sendt boligprisene i været, gitt økt byggeaktivitet og gjort det vanskeligere å få tak i de skarpeste hjernene.

Så langt har Telenor bygget en organisasjon bestående av rundt 400 personer i landet, og denne kommer til å øke til rundt 700 ved lansering. Staben består av Telenor-folk med erfaring fra andre asiatiske land, tidligere eksilburmesere og lokale rekrutter.

Telenor signerte Myanmar-avtalen i januar, og ble med det et av de første store, utenlandske konsernene som entret det tidligere militærdiktaturet.

- Vi og Ooredoo er de største utenlandske investorene så langt. Ikke bare når det kommer til penger, men vi har også stor innflytelse gjennom det vi driver med. Spesielt på landsbygda er det et enormt oppdemmet behov, sier Brekke.

Les også

Telenor om Thailand: - Et annerledes militærkupp

Spår problemer

Det er også her Telenor-toppen ser de største utfordringene fremover.

I landsbyene mangler ofte en god del av det som er selvfølgeligheter i mange andre av Telenors markeder.

- Den største utfordringen blir å bygge nett i de virkelig rurale områdene. Der kommer vi til å gå på masse problemer - det har vi nok bare sett begynnelsen på da vi til nå har fokusert mest på byene, sier Brekke.

Han tenker høyt:

- Hva skal vi gjøre for å sikre strøm, hvordan skal vi være sikre på at de små distributørene jobber på den måten vi ønsker og hvordan skal vi trene dem? Det blir en utfordring.

Telenor må dessuten snart entre områder preget av konflikt, og må passe seg for å bli oppfattet som en part i politiske dragkamper mellom sentrale, lokale og militære myndigheter. Og de må hanskes med de byråkratiske utfordringene.

- På toppen av dette kommer konkurransen. Men vi er godt forberedt, og mener at vi kan ta en nummer én-posisjon, sier Brekke.

Les også

Nå går Telenors milliardlokomotiv i Myanmar for fullt

- Økt norsk interesse

Seniorrådgiver Terje Normann i Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) - og tidligere journalist i E24 - bekrefter at det er hektisk internasjonal aktivitet i Myanmar.

Han har besøkt landet flere ganger, sist i april måned.

I den tidligere hovedstaden Yangon er stadig delegasjoner fra utlandet på besøk for å selge inn sine selskaper, og Giek opplever også økt norsk interesse.

- Det har gått fra null til veldig stort på få år. Vi ser interesse fra et bredt spekter av norske bedrifter, sier Normann.

Les også

Statoil sikret leteareal i Myanmar

- Hvordan vil du beskrive Myanmar?

- Yangon er en overraskende grønn og fin by, med vennlig innstilte folk. Utenfor Yangon er landet mer goldt. Langs motorveien til hovedstaden, som ligger rundt 40 mil nord, er det én bensinstasjon omtrent halvveis.

Normann forteller at myndighetene i Myanmar har lagt seg på en mer formell forretningslinje enn i flere av nabolandene, men bekrefter at manglende byråkratisk slagkraft er en utfordring.

- Den administrative kapasiteten er en flaskehals, men vil forhåpentligvis komme på plass etter hvert, sier han.

Les også:

Ledende opposisjonell i Myanmar er dødMå stille 1,2 milliarder i Myanmar-garantiTommelen opp for Telenor i Myanmar

Publisert:
Gå til e24.no