Wall Street jobbet seg opp

Sysselsettingstallene som kom torsdag var overraskende sterke, og tolkes av markedet som et kjærkomment tegn på ny økonomisk vekst.

FIKK JOBB: Joanely Carrero jobber i en butikk i kjeden Target i Miami. Etter å ha vært sesongarbeider fikk hun fast ansettelse tidligere i år.
Publisert:

Oppdatert med sluttkurser.

Alle som håper på oppsving i amerikansk økonomi kunne torsdag glede seg over at sysseslsettingstallene fra ADP var overraskende gode. Dette gjenspeiles også i de store aksjeindeksene på Wall Street.

Dow Jones-indeksen endte opp 0,8 prosent til 12.720 poeng. Den bredere S&P500-indeksen steg 1 prosent til 1353 poeng, mens Nasdaq100 løftet seg 1,4 prosent til 2413 poeng.

Dermed nådde Dow Jones sin høyeste sluttnotering på åtte uker, mens Nasdaq steg for åttende dag på rad.

Sysselsettingen i privat sektor i USA økte med 157.000 jobber i juni, ifølge ADP, mens analytikerne hadde ventet en vekst på skarve 80.000. Økningen i mai ble for øvrig revidert ned til 36.000 fra det foreløpige tallet, som var 38.000.

Les også: Jobbhopp i USA

- Tallene bekrefter at, selv om arbeidsmarkedet fortsatt er svakt, så viser det tegn til stabilitet. Svakhetene vi så i andre kvartal hadde mer å gjøre med jordskjelvet i Japan enn at de skyldtes noen nedtur i amerikansk økonomi, sier David Levy, porteføljeforvalter i Kenjol Capital Management til CNN Money.

Flere aksjer relatert til forbruksvarer og detaljhandel er dessuten blant vinnerne etter positive salgstall for juni, ifølge CNN Money. Flere bankaksjer gjorde det også bra, blant dem Bank of America (BAC), JPMorgan Chase (JPM) og American Express (AXP).

For øvrig løftes oljeprisen, og amerikansk lettolje med levering om en måned omsettes for 98,50 dollar per fat.

Budsjett og gjeldstak

Torsdag kveld norsk tid oppsummerte president Obama et møte han hadde kalt inn lederne for demokratene og republikanerne til. Ifølge presidenten er partene enige om å unngå mislighold av statsgjelden.

FØLG WALL STREET MED E24 BØRS

Obama vedgikk likevel at partene har langt frem.

- Partene står fremdeles langt fra hverandre i et bredt spekter av saker, og alle erkjenner at det vil være en politisk smertefull prosess for alle parter, sa han ifølge Bloomberg.

Forhandlingene mellom Demokratene og Republikanerne om en heving av USAs gjeldstak gikk i stå for to uker siden. Partene skal nå møtes på ny førstkommende søndag.

Her hjemme steg hovedindeksen på Oslo Børs 1,2 prosent til 429,7 poeng.

Les også: Marine Harvest falt på sterk børs

Publisert:

Her kan du lese mer om