Fersk norsk laks går tapt på kinesiske tollagre

Kina praktiserer ekstra strenge kontrollrutiner for fersk laks fra Norge. Innen myndighetene er ferdige med sine analyser, er det for sent.

Publisert: Publisert:

E24 omtalte tirsdag tall fra Eksportutvalget for fisk (EFF) som viser at eksporten av norsk laks til det kinesiske fastlandet er halvert siden tildelingen av Nobels fredspris til regimekritikeren Liu Xiaobo.

- Det går på at kinesiske myndigheter ønsker å analysere fisken. Men disse analysene tar veldig lang tid. Når analysene kommer tilbake, er det alt for sent. Det er jo ferskvare vi snakker om her, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest til E24.

- Vi greier ikke få inn fisk dit i det hele tatt, sa Henning Beltestad, administrerende direktør i Lerøy Seafood Group til den britiske avisen The Telegraph tirsdag.

Les også: Lakseeksporten til Kina halvert

Den offisielle forklaringen på hvorfor laksen må analyseres og at dette tar tid, er at kineserne på slutten 2010 innførte et nytt regime for import av sjømat. Innledningsvis var dette et problem for alle leveranser av laks til landet, ikke bare fra Norge.

Siden er problemet blitt løst for de fleste som eksporterer til landet, men ikke for de norske eksportørene, ifølge EFF.

UD ønsker å bedre forholdet

På spørsmål fra E24 om hva som er årsaken til dette, vil ikke Utenriksdepartementet gå inn på betydningen av fredspristildelingen, men vedgår indirekte at «aktivitetsnivået» i forholdet mellom Norge og Kina var høyere før.

«Norge ønsker å bringe forholdet til Kina tilbake til det aktivitetsnivået vi hadde tidligere. Det mener vi er i både norsk og kinesisk interesse» skriver departementets kommunikasjonsenhet i en e-post.

UD skriver videre at de «har holdt tett kontakt med norske fagmyndigheter om oppfølgingen av de nye tiltakene, og det har via vår ambassade i Beijing vært løpende oppfølging overfor ansvarlige kinesiske fagmyndigheter. Vi er i stadig kontakt med norske selskaper og interesser i Kina. Vi ser et blandet bilde - ikke entydig negativt» heter det.

Skottland og Færøyene

At norsk laks diskrimineres av kinesiske myndigheter gir andre eksportland muligheten til å ta markedsandeler i det i utgangspunktet raskt voksende kinesiske markedet.

Konsernsjef Aarskog i Marine Harvest bekrefter dette.

- Vi merker det med laks fra Norge, men vi har vært i stand til å sende en del fisk til fastlands-Kina fra vår virksomhet fra Skottland og Færøyene. Det uansett klart at situasjonen har vært utfordrende, og vi håper den blir løst, sier han.

Norsk lakseindustri kan vise til ny eksportrekord hver måned de siste 32 månedene på rad. Det kinesiske fastland er det eneste markedet hvor den norske lakseeksporten har hatt tilbakegang i 2011, ifølge EFF.

Les også:

Lakseprisen faller

Marine Harvest: - Lakselus på fremmarsj i Chile

Publisert: