Northland søker konkursbeskyttelse

Full stans i betalinger for å sikre driften. Aksjen raser på Oslo Børs.

SØKER KONKURSBESKYTTELSE: Fredag morgen like etter børsåpning ble det innført pause i aksjen til Northland Resources. Selskapet annonserte senere at de har søkt om konkursbeskyttelse.
Publisert:

Gruveselskapet Northland Resources varsler fredag at de har gått til tingretten i Luleå for å be om gjeldsforhandlinger, eller konkursbeskyttelse.

Northland har gruvevirksomhet både i Nord-Sverige og Finland. Selskapet opplyser at det kun er søkt om konkursbeskyttelse for den svenske virksomheten.

Selskapet skriver at avgjørelsen er basert på manglende likviditet og at det er et nødvendig grep for å gi selskapet tid til å sluttføre forhandlinger for å finne en langsiktig finansiell løsning.

Trenger mer tid

- Vi har gruver og malm for store verdier. Og disse verdiene ønsker vi å beskytte, sier IR-direktør Anders Antonsson i Northland Resources til E24.

Antonsson forteller at de ønsker å diskutere den langsiktige finansieringen med investorene i et mer behagelig tempo.

- De vil vite mest mulig om selskapet, og da tar det noen dager, sier han.

Ifølge Antonsson kan selskapet få beskyttelse i en periode på minimum tre måneder og opptil et år, og det kan ta alt fra noen få timer til flere dager før retten bestemmer seg.

- Hva er konsekvensen hvis dere ikke får konkursbeskyttelse?

- Vi regner med at det går i orden, svarer Antonsson.

Søker også kreditorstøtte

Northland hadde ved utløpet av året investert mer enn 900 millioner dollar i Kaunisvaara-prosjektet i Nord-Sverige.

- For å sikre at verdien av disse investeringene ivaretas, har selskapet konstruktiv dialog med obligasjonseiere i utestående obligasjoner for å finne en løsning som vil sikre fortsatt drift i Kaunisvaara, og frakt av jernmalmkonsentrat via Narvik gjennom rekonstruksjonsperioden, skriver Northland.

Northland opplyser videre at det i samråd med sine største kreditorer søker støtte fra obligasjonseiere for omlag 12 millioner dollar.

Dette vil sikre full drift i selskapet frem til 4. mars. Innen den datoen venter selskapet å ha funnet en langsiktig løsning for finansiering.

Kreditorer får ikke betalt
Selskapet opplyser at rammeverket rundt rekonstruksjonen vil gi de ansatte full lønn og at driften vil fortsette i henhold til opprinnnelig plan.

Det opplyses at Northlands leveranser vil bli levert i henhold til plan.

Gjennom rekonstruksjonsperioden vil ikke noen betalinger bli foretatt til leverandører av varert og tjenester relatert til datoen før konkursbeskyttelse.
Leverandører vil imidlertid bli betalt for tjenester og varer som leveres mens selskapet er under beskyttelse.

Northland Resources faller nærmere 20 prosent på Oslo Børs fredag formiddag.

Følg aksjen her: NAUR

- Togtransporten fortsetter

Northland Resources inngikk i første halvår av 2012 en avtale med togselskapet Green Cargo om å frakte jernmalmen fra gruvene ut til Narvik havn via Ofotbanen.

Avtalen går over fem år og er ifølge Green Cargo verdt rundt 800 millioner svenske kroner.

- Vi følger utviklingen veldig nøye, sier komunikasjonsdirektør Mats Hollander i Green Cargo til E24.

Han sier at togselskapet inntil videre vil fortsette transporten og følger planen som er lagt.

- Vi har ikke store fordringer mot selskapet og ser fortsatt på de som en viktig kunde, sier han, men legger til at Green Cargo synes det er en trist situasjon for Northland.

- Frykter dere for investeringene deres hvis Northland går konkurs?

- Vi går ut i fra at de klarer seg, men det kommer uansett til å være virksomhet i disse gruvene og transport av jernmalm fremover, sier Hollander.

Ga opp kapitalinnhenting

Den siste tiden har gruveselskapet Northland Resources havnet i en finansiell krise. Selskapet trenger penger til både drift og videre investeringer for å få sin gruvevirksomhet i Sverige på skinner.

Denne uken ble det kjent at selskapets forsøk på å hente inn 375 millioner dollar har falt i grus.

- Vi fikk ikke til en emisjon på rimelige vilkår. Nå jobber vi videre i dialog med et antall interessenter, fortalte fungerende finansdirektør i Northland, Peder Zetterberg til E24 tirsdag morgen.

Selskapet har gått videre i samtaler med en rekke investorer, inkludert obligasjonseiere, kreditorer og andre aksjonærer for å kunne presentere en langsiktig og bærekraftig finansiell løsning.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om