Nytt lyspunkt i tungt tørrbulkmarked

Nok en dag med oppgang for Baltic Dry-indeksen.

OPPTUR: Grafen viser utviklingen i Baltic Dry-indeksen de siste tre månedene.
Publisert: Publisert:

Tørrlastindeksen Baltic Dry stiger onsdag nye 6,46 prosent til 725 poeng. Dette markerer den 15. strake dagen med oppgang, med unntak av ett enkelt døgn med flat utvikling.

Indeksen har dermed løftet seg over 42 prosent siden den foreløpig siste bunnoteringen den 18. februar i år. Den var da nede i 509 poeng, etter å ha falt nærmest sammenhengende fra nivåer over 1.400 poeng høsten i fjor.

Inkludert dagens opptur ser det noe lysere ut i tørrlastmarkedet, etter en knalltung inngang på året. Det ble da meldt om flere konkurser, og utsiktene så dystre ut.

Årsaken til ratekollapsen på tampen av 2014 var en kombinasjon av lavere etterspørsel fra Kina og ubalanse i markedet. Nå kan det se ut som om bunnen er nådd.

– Så lenge skipene ikke dekker driftskostnadene, er det vanskelig å se at bunnen i tørrbulk blir noe særlig dypere, sier analytiker Ole Stenshagen i SEB i dagens utgave av Finansavisen.

Han viser også til økt skraping av capesize-skip, men er likevel avventende.

– Jeg tror ikke på noe stort sekulært skifte. I et investeringsperspektiv på tre til 24 måneder må jeg se at det underliggende markedet strammer seg til, og fra et tradingperspektiv må ratene bevege seg mer. Det venter jeg på, sier han til avisen.

Baltic Dry Index er en sammenstilling av prisene på skipsfrakt for tørr last på flere ulike skipsruter i verden. Frakten dekker en rekke ulike råvarer, som jernmalm, kull, kobber, korn.

Av tørrlastselskapene som er notert på Oslo Børs stiger Golden Ocean Group 3,07 prosent, Western Bulk 0,8 prosent og Jinhui Shipping 0,82 prosent i onsdagens handel.

Publisert:

Her kan du lese mer om