Storaksjonær: – Norske Skog har malt seg opp i et hjørne

Norske Skogs tidligere styreleder Jon Aksel Torgersen, som også er storaksjonær i skogselskapet, er helt sikker på at selskapets norske virksomheter vil overleve.

SAGA: Historien om Norske Skog har vært en tragedie den siste tiden. Storaksjonær Jon Aksel Torgersen mener selskapet må ta litt av skylden selv. – De har malt seg opp i et hjørne, sier han til E24.
Publisert: Publisert:

Storaksjonær i Norske Skog, Jon Aksel Torgersen, sier han og andre aksjonærer har relativt god dialog om situasjonen i selskapet som har sett sin aksjekurs falle med over 80 prosent så langt i år. Både Torgersens arbeidsgiver Astrup Fearnley og hans eget investeringsselskap er store aksjonærer i Norske Skog.

Torgersen gir et stykke på vei ledelsen og styret i Norske Skog ansvaret for å havnet i en situasjon hvor forhandlingene med kreditorene, skjer nærmest for åpne dører.

– Det å i det ene øyeblikket snakke om å sende selskapet til skifteretten og i det neste snakke om en emisjon på flere hundre millioner blir feil, sier han.

– Jeg synes de har malt seg opp i et hjørne, sier han.

Nå mener han det viktigste må være å skape ro rundt selskapet.

– Jeg tipper at selskapet kommer til å velge å involvere også sine eiere. Det naturlige er at de engasjerer sin aksjonærmasse, sier Torgersen.

Onsdag kom meldingen om at Oslo Børs setter Norske Skog-aksjen under observasjon basert på meldingen fra 28. juli om en rekapitalisering. Inntil det er mer klarhet i selskapets situasjon vil aksjekursen være gjenstand for særlig observasjon, skriver Oslo Børs i meldingen.

EGENTLIG EN PENGEMASKIN: Norske Skogs papirmaskin i Halden er egentlig en pengemaskin, mener selskapets tidligere styreleder.

– Blitt veldig offentlig

Statsminister Erna Solberg sa tirsdag at regjeringen følger situasjonen nøye og er rede til å gripe inn. Aksjen steg over 20 prosent på Oslo Børs onsdag morgen.

Torgersen mener det regjeringen først og fremst burde gjøre er å sikre Norske Skog samme rammevilkår som sine utenlandske konkurrenter.

– Staten må gjerne kjøpe gjeldsinstrumenter, hvis de finner noen som vil selge. Og ønsker staten å skyte inn ny egenkapital blir det en sak for generalforsamling.

Les også

Norske Skog-aksjen stiger kraftig etter Erna-uttalelser

– Jeg blir løpende kontaktet av andre aksjonærer, og har kontakt med andre aksjonærer. Man sitter jo ikke med hendene i fanget når man har sett egenkapitalen nesten radert bort, sier Torgersen til E24.

Han går langt i å beskrive dramatikken rundt situasjonen Norske Skog har havnet i som overdrevet.

Dramaet rundt Norske Skog fortsetter.

– Selskapet er inne i en forhandlingssituasjon som har blitt veldig offentlig, sier han.

– Blåst opp

Han mener oppmerksomheten rundt en rentebetaling som ikke er foretatt er overdrevet.

– Den situasjonen er på mange måter noe som er avtalt. Jeg tror den er veldig blåst opp, sier han.

Torgersen, som var styreleder i Norske Skog frem til september i fjor, mener også at selskapet ikke er i en situasjon hvor de trenger en rask avklaring på gjeldssituasjonen.

Les også

Norske Skog: Det ene lånet er i mislighold

– Det har blitt for mye hausset opp. Man har løpt rundt og truet med en konkurssituasjon i et halvt år nå. Men forfall på gjelden er først i 2019, sier han og legger til at han mener selskapet har penger til å betale løpende renteutgifter på gjelden.

Torgersen medgir at Norsk Skogs egenkapital er for lav i forhold til gjelden, men mener altså at det ikke er en så akutt situasjon som man kan få inntrykk av.

Mener långiverne har god tid

Han minner om at Norske Skog ikke har bankgjeld og at det derfor ikke er noen bank som står klar til å skru igjen pengekranen. All gjelden i Norske Skog er i form av obligasjonslån som er eid av utenlandske investorer.

– De som sitter på selskapets fremmedkapital har egentlig ikke hastverk. De tror jeg er relativt avslappet, sier han.

Les også

Norske Skog utsetter refinansiering

Grunnen til at långiverne, etter Torgersens oppfatning, ikke har hastverk er at Norsk Skogs drift går godt.

– Selskapet har to operative virksomheter i Norge som genererer god inntjening. Det gjør også deres 100 prosent eide virksomheter i utlandet, sier han.

Derfor er det ingen situasjon som kan sammenlignes med for eksempel offshorerederier hvor pengene renner ut i store sluk. Det er også grunnen til at han ikke frykter for at virksomhetene i Norge vil gå dukken.

– I en aller annen form kommer den norske virksomheten til å fortsette. Det er ingen aktører som har interesse av noe annet, sier han.

Les også

Norske Skog får tilbud om refinansiering - aksjonærene kan sitte igjen med en brøkdel

Les også

– Ble en annen reaksjon enn jeg ønsket

Les også

– Nå bretter vi opp skjorteermene og gjør så godt vi kan

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om