Akastor har innkassert milliardbeløp: – Vi tenker ikke i retning av et ekstraordinært utbytte

Kristian Røkke og resten av Akastor-ledelsen har lagt bak seg noen intense måneder der verdier i milliardklassen er realisert. I tiden fremover er det imidlertid hverken ekstra utbytter til aksjonærene eller store oppkjøp som står øverst på agendaen.

TONER NED FORVENTNINGENE: Konsernsjef Kristian Røkke legger ikke skjul på at han og selskapet forventer et fortsatt tøft marked fremover, selv om ikke alt ser like dystert ut lenger. Arkivbilde.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det er litt tilfeldig at vi har landet alle disse transaksjonene nå, for dette er noe vi har jobbet med i mange måneder. Samtidig kan vel den nylig annonserte transaksjonen mellom Baker Hughes og GE (fusjonen av oljeservicevirksomhetene, journ.anm.), være et tegn på at transaksjonsaktiviteten tar seg opp, sier finansdirektør Leif Borge i Akastor til E24.

Borge la sammen med konsernsjef Kristian Røkke frem Akastors kvartalstall tirsdag. De har nå lagt bak seg en hektisk periode med en hel serie transaksjoner. Akastor ble til da Aker Solutions ble delt i to i 2014. Akastor ble formet som et porteføljeselskap med flere forskjellige oljeserviceselskap som lever som uavhengige enheter.

Planen med Akastor har hele tiden vært å kunne utvikle disse selskapene og enten selge dem, restrukturere dem eller slå dem sammen med andre. Det var først fra i vårparten i år og utover at Akastor virkelig har begynt å lande en rekke salgsavtaler.

Flere aktører i næringslivet har poengtert at Akastor så langt ser ut til å ha fått relativt gode priser for virksomhetene de har solgt.

– Er det et resultat at tidspunktet eller de kjøperne dere har funnet?

– Hvis man ser på alle salgene vi har gjort, så har vi funnet industrielle kjøpere. Jeg tror vi har oppnådd de prisene fordi vi har funnet langsiktige kjøpere som ser potensialet i disse selskapene, sier finansdirektør Leif Borge.

Finansdirektør Leif Borge i Akastor. Arkivbilde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

I kvartalsrapporten tirsdag kunne Akastor blant annet vise til et driftsresultat som har gått fra minus til pluss, sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg har selskapet fått på plass avtaler med det brasilianske oljeselskapet Petrobras for de to skipene Aker Wayfarer og Skandi Santos, som gir Akastor og datterselskapet AKOFS Offshore langt mer forutsigbarhet fremover.

Kvartalsrapporten fra Akastor førte til den reneste hallelujastemningen i aksjemarkedet. Aksjen var opp så mye som 25 prosent på det meste tirsdag, men endte til slutt dagen med en oppgang på solide 13,2 prosent.

Har frigjort milliarder

I kvartalet Akastor nå har lagt bak seg har de gjennomført en rekke handler:

 • De solgte «Managed Pressure»-virksomheten i AFGlobal for 10 millioner dollar, pluss muligheten for en ekstrabonus
 • De opprettet en shippingallianse med japanske Mitsui, som frigjorde 66 millioner dollar i kontanter
 • De solgte Frontica Business Solutions til Cognizant for 1,03 milliarder kroner. Dette frigjør 900 millioner umiddelbart
 • De solgte Fjords Processing til amerikanske National Oilwell Varco for 1,2 milliarder kroner (frigjør 1,15 milliarder)

Totalt frigjør disse handlene 2,67 milliarder kroner for Akastor. Konsernsjef Kristian Røkke peker på at de frem til nå har vært opptatt av å styrke balansen, fokusere porteføljen og redusere risiko:

– Avtalen vi annonserte med Petrobras i dag er et godt eksempel på det. Det at vi får konkludert disse transaksjonene gir oss også bedre finansiell fleksibilitet, sier Røkke.

Konsernsjefen peker også på at de fortsatt venter et utfordrende marked i mange segmenter fremover.

– Hvis man ser på de fire transaksjonene som er gjort de siste fire månedene, så har vi gjort ulike typer avtaler. Mitsui-avtalen frigjør for eksempel 66 millioner dollar i kontanter, samtidig som det er en langsiktig satsing for oss sammen med Mitsui, sier Røkke.

Når Akastor nå har frigjort betydelige summer gjennom flere store transaksjoner, gir det også økonomisk handlingsrom. Noe ekstraordinært utbytte er imidlertid neppe aktuelt:

– Jeg vil si vi nå får en relativt lav gjeld i forhold til verdien av eiendelene og selskapene. Vi ser ikke noe behov for å styrke balansen ytterligere sånn sett, og det måtte vært hvis vi så noen spesielle muligheter, sier Borge, og legger til:

– Per i dag så tenker ikke vi i retning av et ekstraordinært utbytte, og har heller ikke fått noen slike signaler fra våre største aksjonærer.

Selv om det ikke blir noe utbytte med det første har Akastor-aksjonærene så langt i år likevel fått en avkastning på 7,5 prosent på aksjene sine, mot 4,81 prosent for Hovedindeksen i samme periode. Siden oppsplittingen fra Aker Solutions 29. september 2014 har aksjen omtrent halvert seg.

Les også

Tord Lien om oljemotstanderne i LO: – Dette er et forsøk på å knuse oljenæringen

– Har ikke fokusert på oppkjøp de siste månedene

Det uttalte målet fra storaksjonær Aker har helt siden etableringen av Akastor vært at selskapet både skal kunne kjøpe og selge virksomheter for å skape mest mulig verdier for aksjonærene.

Under presentasjonen tirsdag fikk ledelsen spørsmål om de så for seg noen kjøp, og da var svaret at man vil kunne vurdere det på litt lenger sikt.

– Er det fordi dere har nok med å få til salg og å forbedre den porteføljen dere allerede sitter på?

– Det litt kjedelige svaret er at vår jobb er å skape aksjonærverdier, og det kan skapes utrolig mye verdier ved å utvikle de virksomhetene vi har på en god måte. Vi har ikke fokusert på oppkjøp de siste månedene, så vi har ikke en lang «pipeline» av ting vi ønsker å bruke penger på, sier Borge.

Han forklarer at fokuset deres den siste tiden har ligget på de mange transaksjonene som er listet over.

– Men på sikt får vi se om det dukker opp noen spennende objekter vi kan vurdere, legger han til.

Les også

Orkla skal selge Møllers tran og Ballerina-kjeks gjennom Alibaba-nettside

Lysere tegn fra kriserammet datterselskap

Akastor-selskapet MHWirth hadde i tredje kvartal et positivt driftsresultat før første gang siden første kvartal 2015.

Det er blant annet fordi man ikke hadde noen restruktureringskostnader som trakk ned resultatet i tredje kvartal, og det var heller ingen store nedskrivninger.

MHWirth selger blant annet avanserte borepakker til rigger og borefartøy, og har slitt tungt med nedgangen i oljenæringen og riggmarkedet. Selskapets negative resultater har påvirket de samlede resultatene for Akastor betydelig.

Selskapet har nedbemannet kraftig under nedturen i oljebransjen og har gått fra 4.255 ansatte for et par år siden til 1.849 ansatte ved utgangen av tredje kvartal. Selskapet legger heller ikke skjul på at tiden fremover også blir tøff.

– Har man nå nådd bunnen i MHWirth?

– Jeg tror vi ville blitt veldig skuffet hvis MHWirth skulle komme med negative resultater fremover, men samtidig prøvde vi å si i dag at det å levere over 10 prosent EBITDA-margin kan være krevende, blant annet på grunn av usikkerheten i service- og ettersalgssiden. Spørsmålet er hvor dette flater ut, sier Borge.

Han peker på at de nå følger med på når antallet aktive rigger i drift slutter å falle.

– Vi må bare fokusere på å justere kostnadene og følge opp kundene som faktisk fortsatt har en operasjon, sier Borge.

– Vi er veldig fornøyd med den jobben hele organisasjonen har gjort i den vanskelige tiden. Jeg tror kvartalet beviser at prosjektgjennomføringen har vært god, til tross for det krevende markedet, legger Kristian Røkke til.

Konsernsjefen tror fortsatt etterspørselen etter rigger vil falle fremover, og at de tilpasser seg det.

Les også

Driften i Akastor går i pluss for Røkke Jr.

Les også

I disse Aker-virksomhetene er usikkerheten størst

Les også

– Vil alltid føle et press på å levere

Her kan du lese mer om

 1. Akastor
 2. Kristian Røkke
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Satser på japansk offshoreallianse

 2. Driften i Akastor går i pluss for Røkke Jr.

 3. Offshoreskip løfter Akastor-resultatene

 4. Annonsørinnhold

 5. Utbyttet økes med 60 prosent for Røkke og Aker-aksjonærene

 6. Betalt innhold

  Røkke gir seg som toppsjef i Akastor