Kapret konkurrentens plattformer – aksjen går til himmels

Brønnselskapet Archer er dagens vinner på Oslo Børs etter å ha sikret en større del av Statoils borearbeid.

MER ARBEID: Archer kan legge til blant annet Visund i sin portefølje etter dagens opsjonsutøvelse fra Statoil.
Publisert:

Torsdag ble det kjent at Statoil har utøvd opsjoner på boretjenester på 17 faste installasjoner på norsk sokkel. Dette innebærer mer arbeid for KCA Deutag, Odfjell Drilling og Archer.

Av disse er det tilsynelatende sistnevnte som har størst grunn til å juble. Overfor E24 bekrefter Statoil at Archer overtar flere av plattformene som under de opprinnelige kontraktene tilfalt Odfjell Drilling.

– Det er en helhetsvurdering som ligger bak opsjonsutøvelsen og hvordan den er gjort, sier Ole Anders Skauby, mediekontakt for teknologi, prosjekter og boring i Statoil.

Archer har tidligere hatt Statfjord A, B og C, men kan nå legge til Visund, Njord, Sleipner A og Snorre A og B i porteføljen.

Odfjell Drilling sitter igjen med Grane og Heidrun.

Les også

Statoil-topp: Ingen av våre prosjekter har fribillett

Skryter av Odfjell

Statoil opplyser at selskapet har foretatt en grundig gjennomgang i samarbeid med de aktuelle leverandørene før opsjonene ble utøvd.

– Vi har sammen hatt en prosess der det har vært viktig at de viste til hvordan de tenkte å håndtere det videre oppdraget, med tanke på at vi sammen må bli mer effektive. Vi har oppnådd gode resultater på boring og brønn, men det stopper ikke der, og vi er avhengige av at leverandørene kan vise at de kan fortsette effektiviseringsarbeidet og oppnå nye, gode resultater, sier Skauby.

Han skryter imidlertid av Odfjell, og påpeker at selskapet har fått annet arbeid av Statoil.

– Odfjell er en dyktig aktør som tidligere har blitt tildelt kontrakter på både Mariner og Johan Sverdrup, sier han.

Skauby ønsker ikke å kommentere hvilke aktører som var interessert i hva i gjennomgangsprosessen.

Les også

Statoil deler ut milliardkontrakter

Børsrally

Statoil anslår at kontraktsverdien for den aktuelle toårsperioden samlet vil kunne utgjøre opp mot fem milliarder kroner.

Hvor mye som tilfaller hver av de tre aktørene er ikke kjent, men markedet tolker tilsynelatende dagens nyhet som svært positiv for Archer:

Aksjen er i skrivende stund opp over 50 prosent til 4,5 kroner per aksje på Oslo Børs.

Brønnspesialisten, der John Fredriksen er største aksjonær, har lagt bak seg en trøblete periode og gjennomført omfattende kutt i kjølvannet av det betydelige fallet i oljeprisen.

Selskapet er eksponert mot det nord-amerikanske markedet, der aktiviteten har blitt dramatisk redusert, og noterte et netto tap på snaut 360 millioner dollar gjennom 2015. Archers ordrebok sto ved utgangen av fjoråret på 1,3 milliarder dollar, ned fra 2,5 milliarder ved utgangen av 2014.

Dette har da naturlig nok preget aksjekursen. Inkludert dagens oppgang er denne ned over 81 prosent det siste året, og over 96 prosent siden den foreløpig siste toppen sommeren 2014.

Les også

Milliardunderskudd

Les også

Venter lavere oljepriser lenger – ratingbyrå jekker ned Statoil

Les også

Tar krisegrep – selger den norske virksomheten for én krone

Publisert: