Røkke-mann går ut av Farstad Shipping-styret
Leif-Arne Langøy har vært inhabil i behandlingen av den viktigste enkeltsaken i Farstad Shipping-styret siden i sommer.
Leif-Arne Langøy trakk mandag seg fra styret i Farstad Shipping.
Det skjer et halvt år etter at han ble inhabil i behandlingen av den aller viktigste saken for supplyrederiet, nemlig en refinansiering av det gjeldstyngede selskapet.
– Han er vel lei av å sitte og være inhabil, sier styreleder Sverre A. Farstad i Farstad Shipping til E24.
Ifølge børsmeldingen om fratredelsen heter det at Langøy ikke har deltatt i styrets behandling av refinansieringsprosessen siden i sommer.
Nestleder i Røkke-styre
Det var da Langøys tidligere arbeidsgiver Aker, hvor han var konsernsjef, for alvor engasjerte seg i supplyskip-markedet ved å investere i Solstad Offshore som senere slukte Rem Offshore.
Langøy er i dag nestleder i styret i Aker-eier Kjell Inge Røkkes private holdingselskap The Resource Group TRG.
Aker åpner døren for Farstad
Det er også kjent at Farstad Shipping tidlig i fjor høst forhandlet med Solstad Offshore/Aker om en refinansieringsløsning.
I stedet valgte Farstad Shipping å forhandle med en gruppe ledet av investoren Kristian Siem om en løsning, men de forhandlingene ble avsluttet for halvannen uke siden da kreditorene ikke ville gå med på den fremlagte løsningen.
Farstad sier til E24 at det ikke har vært noen uenighet om Langøys inhabilitet, men at refinansieringsprosessen har tatt lengre tid enn man så for seg i sommer.
Han sier også at det var Langøy selv som tok initiativ til å trekke seg. Det har ikke lyktes E24 å få kontakt med Langøy om saken.
Farstad og Siem terminerer redningsavtale
Taus om nye samtaler
Samme dag som det ble kjent at forhandlingene med Siem-grupperingen ble avsluttet, sa konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker at Aker ville støtte at det ble diskusjoner mellom Solstad Offshore og Farstad Shipping, om sistnevnte ønsket det.
– Er det startet nye samtaler med Aker/Solstad?
– Det har jeg ingen kommentar til.
Farstad Shipping er et av mange rederier i offshorebransjen som er rammet med skyhøy gjeld samtidig som markedet for selskapets skip har falt sammen i kjølvannet av oljeprisfallet.
Gigantgjeld ...
De fleste rederiene ekspanderte stort gjennom lånefinansiert nybygging.
Og når oljeprisen falt kom alle de nye skipene på markedet samtidig som oljeprisfallet førte til redusert etterspørsel etter skipene.
Ifølge regnskapet for tredje kvartal i fjor hadde Farstad Shipping ved utgangen av kvartalet en rentebærende gjeld på i alt 11,4 milliarder kroner.
Som for resten av bransjen er stuper Farstad Shippings inntjening i takt med at gamle gullkantede utleiekontrakter for skipene løper ut.
... og stupende inntekter
I tredje kvartal hadde Farstad Shipping et negativt brutto driftsresultat (EBITDA) på 6,5 millioner kroner, hvilket innebar en forverring vel 308 millioner kroner i forhold til tilsvarende kvartal i 2015.
Farstad Shipping meldte tidligere mandag at de har forlenget avtalen med sine långivere om å ikke betjene gjelden sin i påvente av en eventuell refinansieringsavtale.
Avtalen inkluderer to skip som Aker-selskapet Ocean Yield eier og som bli leid ut på langsiktige kontrakter til Farstad Shipping.
Avtalen gjelder frem til 28. februar og er ment å gjøre Farstad Shipping i stand til å fortsette den daglige driften.