Smertelig nedtur for Songa

Riggaksje har falt 25 prosent denne uken.

STRESS I SONGA: Songa Offshore-aksjen har falt kraftig på Oslo Børs denne uken. Aksjemarkedet frykter for emisjon.

Songa Offshore
  • Even Landre
Publisert: Publisert:

Børsjulingen fortsetter for riggselskapet Songa Offshore i kjølvannet av usikkerheten som har blitt skapt om selskapets finansieringssituasjon.

Siden Songa Offshore oppdaterte markedet tirsdag morgen har aksjen fått brutal medfart i aksjemarkedet.

Analytikerne har stått i kø med nedgraderinger etter selskapets siste flåteoppdatering, som viste at verftsoppholdet for riggene Trym og Delta – som skal ut i langvarige kontrakter med Statoil – kan ta lengre tid enn tidligere anslått.

Carnegie har nedgradert aksjen til salg og omtaler selskapet som en gigant på leirføtter.

Meglerhuset viser til Songas aggressive vekstplaner, men at driften av den eksisterende flåten har skuffet, og at verftsoppholdene for riggene Delta, Trym og Dee har vist seg utfordrende.

- Verftsoppholdene for Trym og Delta var planlagt å ta om lag 100 dager, men som følge av oppdateringen fra Songa forventer vi nå opphold på minst 200 dager. Vi kan bare spekulere om kostnadsoverskridelser og hvem som må bære dette. Vi tror Songa står overfor en likviditetsskvis i nær fremtid, skriver meglerhuset.

- På toppen av dette lurer spørsmålet om hvordan selskapet skal hente egenkapitalfinansiering til Cat D-programmet på 2,5 milliarder dollar, skriver Carnegie, og viser til Songas markedskapital på 330 millioner dollar, og at det vil bli en massiv utvanning dersom selskapet må hente kapital gjennom en emisjon.

Carnegie har et kursmål på 9 kroner i Songa.

Kraftig nedgradert
DNB Markets nedgraderte onsdag Songa-aksjen til selg, og tok ned kursmålet fra 18 til 7 kroner.

- Med nye forsinkelser på riggene Delta og Trym bekreftet –og usikkerhet rundt investeringer for disse riggene - antar vi at selskapet vil komme i brudd med covenants (forpliktelser i henhold til låneavtaler) og gå tom for likviditet i løpet av første halvår 2013. Et salg av Songa Eclipse kan imidlertid forsinke behovet for ny kapital til andre halvår 2014, skriver DNB Markets.

SEB Enskilda har nedgradert Songa fra «Kjøp» til «Hold» etter at selskapet varslet utvidede verftsopphold for Delta and Trym, i tillegg til lavere enn forventet oppetid på Eclipse i september.

Torsdag ettermiddag er Songa-aksjen ned 5,56 prosent til 8,49 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Songa Offshore

Flere artikler

  1. Songa stuper på nedgraderinger

  2. «Songas problemer skyves til 2014»

  3. Carnegie kutter Songa

  4. Songas verftsopphold koster inntil 800 mill.

  5. Carnegie kutter Songa-kursmål