Northland unngikk å gå konkurs i dag

Forsøkene på å redde det kriserammede gruveselskapet fortsetter.

Northland
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

- Samtalene som pågår mellom bobestyreren, selskapets ledelse og långivere er ikke avluttet og kommer til å fortsette, sier kommunikasjonsdirektør Jona Lundstöm i Northland Resources til det svenske nyhetsbyrået TT.

Det betyr at advokat Lars Söderqvist, som leder gjeldsforhandlingene i selskapet, ikke har gitt opp å få frem en løsning for selskapet.

Fredag frøs Northlands kreditorer selskapets bankkonti og all virksomhet er inntil videre stanset.

Les også: I dag risikerer Northland å gå konkurs

For da tingretten i Luleå stengte mandag ettermiddag var det ikke levert inn noen begjæring om konkurs. Det må styret i selskapet gjøre så snart de ikke ser noe håp for en løsning på den øknonomiske krisen.

200 ansatte venter

På gruveområdet i Kaunisvaara i Pajala har arbeidet stanset og 200 ansatte venter på beskjed om hva som skjer med jobbene deres.

- Konkurs er en løsning vi helst vil slippe. Det beste er om det kommer en rask og langsiktig løsning på den finansielle krisen slik at produksjonen kan komme i gang igjen, sier klubbleder for metallarbeiderne Tomas Nilsson til TT:

De var lovet en beskjed fra ledelsen i løpet av mandagen, men har så langt ikke hørt noe.

Dersom selskapet blir begjært konkurs håper fagforeningene at den svenske staten griper inn.

Mangler betalingsevne

Northland har forsøk å få på plass finansiering på både kort og lang sikt etter å ha meldt om et kapitalbehov på nesten to milliarder kroner den 7. mai. Men selv etter å ha forlenget budfristen to ganger, lyktes det ikke selskapet å få på plass den nye finansieringen.

Fredag morgen at selskapet ikke lykkes med å få på plass et nytt lån på 362 millioner dollar.

Etter det mislykkede låneforsøket, varslet selskapet at det ville sikre videre drift gjennom et brolån på mer beskjedne 35 millioner dollar.

Les også: Northland fikk ikke inn pengene

Dette var ikke nok for å berolige de andre långiverne, som gjennom Norsk Tillitsmann - som overvåker obligasjonslån i Norge - tok over selskapets likvider fredag.

- Som en konsekvens av dette mangler Northland evnen til å gjøre noen betalinger. Styret har derfor i dag besluttet å stanse alle bestillinger og mottak av varer og tjenester, skrev selskapet i en børsmelding.

Det uventede kapitalbehovet skyldes større investerings- og driftskostnader enn ventet ved malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige, og i tillegg er prisen på jernmalm lavere enn budsjettert. I februar måtte selskapet søke om konkursbeskyttelse.

Les også: Northland styreleder går på dagen

Les også: Vil hente milliarder for å redde Northland

Les også: Northland i gang med å betale milliardlånet

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. I dag risikerer Northland å gå konkurs

  2. Northlands kreditorerfryser kontoene

  3. - Northland har en løsning

  4. Stiller ultimatum til Northland-kreditorene

  5. Northland har fått lånene de trenger