Solskinn for Rec på Oslo Børs

Stiger på flat børs etter tollnytt fra Kina.

Publisert: Publisert:

Oslo Børs åpnet sterkt, avsluttet svakere og ender dagen relativt uendret. Hovedindeksen er opp marginale 0,03 prosent til 506,55 poeng.

Slik er situasjonen i Europa:

  • Tyske DAX er opp 1,15 prosent
  • FTSE 100 i London er opp 0,52 prosent
  • CAC 40 i Paris er opp 0,68 prosent

Solenergiselskapet Recs aksjonærer har grunn til å juble etter at det ble klart at selskapet kan slippe unna en såkalt anti-subsidietoll.

I en uttalelse fra det kinesiske næringsdepartementet står det at man midlertidig har besluttet å frita Rec og MEMC Pasadena for anti-subsidietollen. Hemlock Semiconductor, AE Polysilicon og andre amerikanske aktører vil derimot bli ilagt en toll på 6,5 prosent på sine silisiumprodukter.

Rec steg over åtte prosent etter at nyheten ble kjent, og ender dagen opp 5,93 prosent til 3,43 kroner per aksje med nest høyest volum.

SAS flyr høyt

Flyselskapet SAS er en av dagens store vinnere. Selskapet har blitt oppgradert av kredittvurderingsbyrået Moody's, og har også fordel av lavere oljepris og svakere dollar.

FLYR HØYT: SAS er en av dagens børsvinnere.

SAS sin rating hos Moody's er nå Caa1. Dette tilsier at risikoen er veldig høy, og det er syv nivåer under laveste såkalte «investment grade». Byrået mener imidlertid at SAS kan se oppover, og investorene sender selskapet opp 19,2 prosent på Børsen.

Det nevnte oljeprisfallet sender børslokomotivet Statoil ned 0,37 prosent. Kontraktene på nordsjøolje (brent spot) omsettes for 110,14 dollar per fat, mens den amerikanske referanseoljen omsettes for 106,98 dollar.

På selskapssiden er ellers Bridge Energy opp 39,81 prosent til 15,1 kroner per aksje, etter at det ble klart at Spike Exploration har lagt inn et bud på kjøp av alle aksjene i selskapet til 15,25 kroner per aksje.

Budet verdsetter Bridge til 967 millioner kroner og gir en premie på 41 prosent i forhold til sluttkurs fredag og gjennomsnittlig volumvektet aksjekurs de siste tre måneder.

Aksjeeierne i kartselskapet Blom må bestemme seg for om de skal godta et tilbud fra Merckx på 10 øre per aksje. Selskapet sliter med å betjene sin gjeld - som nettopp Merckx sitter på. Foreløpig virker det som om investorene er i tenkeboksen, og Blom er opp 4,44 prosent til 0,47 kroner per aksje.

Opptur etter Summers-nei

SIER NEI: Lawrence «Larry» Summers.

Det har vært relativt stille på makrofronten før onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken. Den amerikanske industriproduksjonen vokste 0,4 prosent i august. Dette er i tråd med forventningene på 0,5 prosent, mens det var nullvekst måneden før.

Ellers kom det tall som viser at inflasjonsraten i eurosonen falt til 1,3 prosent i august.

Wall Street preges mandag av at Lawrence Summers har trukket sitt kandidatur som ny Federal Reserve-sjef. Markedene mener at motkandidaten, visepresident Janet Yellen, er mer positiv til de såkalte kvantitative lettelsene. Dermed stiger børsene fra start.

Publisert:

Her kan du lese mer om