Cermaq-selskap solgt til utenlandske oppkjøpsfond

- Det har vært en intens og intensiv prosess med flere interessenter, sier Cermaq-topp.

SOLGT: Ewos er en av verdens største fiskefôrprodusenter. Nå er selskapet solgt til de utenlandske oppkjøpsfondene Altor og Bain Capital.
Publisert:

Ett kapittel i sagaen om salget av det halvstatlige oppdrettskonsernet Cermaq er over.

Cermaq selger sitt fôrselskap, Ewos, til oppkjøpsfondene Altor og Bain Capital.

Oppkjøpsfondene betaler 6,5 milliarder kroner for Cermaqs datterselskap.

Det har lenge vært kjent at Altor og Bain Capital hadde budt 6,2 milliarder for Cermaqs datterselskap.

Prisen er dermed presset opp 300 millioner kroner siden oppkjøpsfondenes første bud.

«Kjøperen vil være et norsk selskap etablert med midler fra Altor og Bain Capital for dette formålet», heter det i børsmeldingen.

«Altor og Bain Capital har fulgt oppdrettsnæringen i flere år, og ser et stort potensial i å jobbe med Ewos for å videreutvikle sin ledende fiskefôrvirksomhet», heter det videre.

LES OGSÅ: Eksperter slakter Ewos-salg til utenlanske investeringsfond

- Godt fornøyd

Tore Valderhaug, finansdirektør i Cermaq, sier han er veldig godt fornøyd med salget.

- Det har vært en intens og intensiv prosess med flere interessenter, sier Valderhaug til E24.

- De siste dagene har vi jobbet tett med Altor og Bain for å få på plass alle mulige forhold. I april lovet vi våre aksjonærer å generere alternative verdiøkende transaksjoner. Det gjør vi med dette salget, sier Valderhaug til E24.

Han vil ikke beskrive hvordan budrunden har vært.

- Jeg kan bekrefte at det har vært flere bud i prosessen, men jeg ønsker ikke å kommentere hvem det er eller hvilken størrelse budene har vært på. I en kjøpsprosess er det alltid noen som bare nesten kommer helt opp.

LES OGSÅ: Frp kritiserer Giske for Cermaq-avgjørelse

- Det er ikke interessant å snakke om de andre interessentene vi hadde så lenge vi mener vi har funnet den beste kjøperen, sier Valderhaug.

- Fokusere på forskning

Et mulig Ewos-salg til utenlandske oppkjøpsfond ble tirsdag møtt med skepsis fra norske oppdrettseksperter.

- Gitt at et private equity-fond kjøper Ewos, er mitt store ankepunkt at det kommer inn en ren finansiell aktør i stedet for en industriell aktør. De skal ha kjapp gevinst og har en kortsiktig horisont. Det ligger i et slikt fonds natur, sa iLaks-redaktør og oppdrettsekspert Aslak Berge til E24 tirsdag.

Ewos har vært ettertraktet nettopp for sin gode forsknings- og utviklingsdel. Sannsynligvis vil denne delen krympe dersom et oppkjøpsfond kjøper Ewos, spådde den tidligere fiskeanalytikeren.

- Det er vanskelig å se et private equity-selskaps incentiver til å arbeide hardt for forskning og utvikling. Jeg ser ingen grunn til at de skal legge mye penger i dette. Tvert imot, sa Berge til E24.

LES OGSÅ: Ny aktør inn i kampen om Cermaqs datterselskap

Altor og Bain Capital Berges skriver imidlertid i en pressemelding at de ønsker å skape fortsatt vekst i selskapet, blant annet ved fokus på forskning og utvikling.

- Fiskeoppdrett har vokst til å bli en av våre største eksportnæringer i Norge, og norske selskaper vil fortsette å spille en ledende rolle i den fremtidige utviklingen av denne næringen på global basis, sier Hugo Maurstad, partner i Altor.

- Vi har fulgt Ewos i flere år og er glade for muligheten til å jobbe med dem i deres neste utviklingsfase, sier Maurstad.

- Går for det samme

Leder Nils Inge Hitland i Salmon Group, et stort nettverk bestående av små, familieeide oppdrettsselskap, er ikke skeptisk til nye Ewos-eiere.

- Hvem som eier Ewos har ikke stor betydning. Vi har hatt mange eiere, og det har ikke påvirket oss nevneverdig, sier Hitland til E24.

Om det ikker er Staten som sitter som eier, så er det for så vidt det samme om det er norske eller utenlandske eiere i et selskap som opererer over hele verden, legger han til.

LES OGSÅ: Analytiker spår budkrig om Cermaqs datterselskap

- Et tidsspørsmål

Cermaq-sjef Jon Hindar sa til E24 i forrige uke at bare er et tidsspørsmål før Ewos selges.

- Vi har meldt tidligere, gitt at vi selger Ewos, at vi har forhåpninger om å sluttføre denne prosessen i midten av juli. Denne tidsplanen er fremdeles relevant. Vi legger til grunn at dette bare tar noen få dager, sa Cermaq-sjef Jon Hindar til E24.

I forrige uke ble det klart at enda et bud hadde tikket inn på Cermaqs fôrdivisjon, Ewos.

LES OGSÅ: Giske mener staten ikke lurte Cermaq-aksjonærene

Budet skal stamme fra det britiske oppkjøpsfondet Permira, og dette skal være større enn budet som allerede lå inne på 6,2 milliarder kroner, ifølge kilder Dagens Næringsliv har vært i kontakt med.

Det britiske oppkjøpsfondet Permira er klar til å underskrive en avtale om kjøp umiddelbart, skrev DN videre.

Staten kontrollerer 59,17 prosent av aksjene i Cermaq, etter å ha kjøpt seg ytterligere opp i selskapet.

Etter salget av fôr-virksomheten vil Cermaq konsentrere seg om oppdrett.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no