Oslo Børs stiger på høyere oljepris – strateg ser lys i tunnelen

Mer eller mindre gode nyheter fra Kina gir børsopptur verden rundt.

SENDER BØRSEN OPP: Den kinesiske veksten er svakere enn tidligere, men fortsatt høy. Bekreftelsen gir god fart i aksjemarkedet.

Donald Chan Reuters
 • Anders Park Framstad
 • John Thomas Aarø
Publisert:

Flere piler peker oppover i det Oslo Børs åpner tirsdagen med en real opptur. Hovedindeksen er opp 2,18 prosent til 540,02 poeng etter rundt én times handel.

Følg markedet i E24 Aksjelive med oppdaterte kurser og nyheter

Oppturen følger tre strake dager med børsfall i Oslo.

Dersom retningen skulle holde seg gjennom dagen, vil det kun være den andre dagen med oppgang så lagt i år. Selv tirsdagen inkludert er Oslo Børs ned over 11 prosent siden nyttårsrakettene gikk i luften.

Christian Lie i Danske Bank Wealth Management.

Danske Bank

– Vi vet ikke ennå om dette er en kortsiktig positiv reaksjon, eller om børsene vil falle i morgen. Men det kan være begynnelsen på slutten av den vanskelig perioden vi har vært inne i, sier seniorstrateg Christian Lie ved Danske Bank Wealth Management til E24.

I løpet av natten har det kommet et knippe nøkkeltall fra Kina, der det siste anslaget for brutto nasjonalprodukt (BNP) får mest oppmerksomhet. Den kinesiske økonomien vokste med 6,8 prosent i fjerde kvartal, hvilket er i tråd med forventningene.

Kina-opptur

Veksten gjennom fjorårets tre siste måneder representerer ikke en like eksplosiv utvikling som man har sett i Kina de siste årene, men er i grove trekk innenfor myndighetenes mål på rundt syv prosent. Det gir også en viss støtte til teorien om at Kina først og fremst står overfor en omdreining mot en mer konsumdrevet økonomi.

Kinas nasjonale statistikkbyrå har ellers meldt om en økning på 11,1 prosent i detaljhandelen i desember, samt en økning på 5,9 prosent i industriproduksjonen. Begge disse nøkkeltallene kom inn moderat svakere enn ventet.

Samlet sett ga de kinesiske dataene oppgang i Asia. Børsen i Shanghai steg 3,22 prosent tirsdag. USA holdt stengt i går, men her peker førhandelen opp.

Christian Lie i Danske Bank forteller at Kina-frykt har vært en svært viktig årsak til at børsene rundt om i verden har falt kraftig siden nyttår. Tirsdagens BNP-tall tyder på at det i hvert fall ikke er snakk om en hard landing i verdens nest største økonomi – foreløpig.

Ifølge Lie er de kinesiske myndighetenes verste skrekk sosial uro og fragmentering. Han tror dermed at myndighetene vil etterstrebe å holde vekstraten på et nivå der sysselsettingen kan opprettholdes.

Oljeprisoppgang

Oslo Børs, som fortsatt er relativt oljetung, får ellers drahjelp av stigende oljepris. Brentprisen er opp i underkant av én dollar siden stengetid i det norske markedet i går, og pilen peker fortsatt oppover.

Les også

Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund 29,27 dollar, opp rundt to prosent for dagen.

– I oljemarkedet ser det ut til å være noe lettelse over at nøkkeltallene fra Kina ikke var enda svakere. Fokus vil nå etter hvert dreie tilbake i retning av de amerikanske lagertallene, som denne uken legges frem torsdag ettermiddag, skriver DNB Markets tirsdag morgen.

Christian Lie trekker frem oljeprisen som hovedårsaken til atbørsutviklingen fremover er krevende å spå.

– Det kan være at vi må se en bedring i oljepris og råvarer for at stemningen skal bedres betraktelig. Med så lave priser som vi har i dag, er det et betydelig press på balansen til energi og råvarerelaterte selskaper og på statsbalansen til flere av de råvareeksporterende økonomiene, sier han.

Lie forteller at Danske Bank Wealth Managament i forrige uke vektet seg opp i aksjer, hovedsakelig fordi de mente at frykten i markedet var noe overdrevet.

– Dagens tall fra Kina bekrefter vår tro på at det makroøkonomiske bildet ser greit ut, sier han.

Kina-eksponering gir opptur

På selskapssiden driver Statoil oppgangen i Oslo. Børslokomotivet er opp 3,2 prosent til 105,8 kroner per aksje. Olje- og oljeservicesektoren gjør det generelt bra, men også en Kina-sensitiv aksje som Norsk Hydro har bra fart. Hydro stiger 3,58 prosent til 27,8 kroner.

I resten av Europa har den tyske DAX-indeksen lagt på seg 1,57 prosent i dagens handel. FTSE 100 i London er opp 1,35 prosent.

I våre naboland stiger børsene i Stockholm og København henholdsvis 1,73 og 0,25 prosent.

Les også

Laveste årsvekst i Kina på 25 år

Les også

Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked
 2. Kina
 3. Oslo Børs
 4. Olje og gass
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Sjefstrateg: – Gode odds for at bunnen er nådd

 2. Børsen til høyeste nivå noensinne

 3. Oslo Børs faller videre: – Nå er det frykt og grådighet som råder

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljeaksjene blør: 573 milliarder borte på 1,5 år

 6. Tokyo falt tilbake på positiv asiatisk børsdag