Spekulantene med massiv kroneflukt

Har ikke solgt unna flere kroner i løpet av én uke på over ett år.

SNAKKES: Valutaspekulantene likte ikke signalene de fikk fra norsk økonomi i forrige uke. Det resulterte i masseflukt.

Berit Roald
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Mange av de kortsiktige profittsøkerne i valutamarkedet, også kjent som spekulantene, forlot sine kroneeksponeringer i forrige uke.

Utenlandske banker, som er et utløp for spekulative strømmer, nettosolgte hele 14,8 milliarder kroner i forrige uke. Mer har ikke blitt solgt på én uke siden september i fjor, skriver analytiker Kristoffer Lomholt i Danske Bank i en kroneoppdatering onsdag.

Lomholt skriver i oppdateringen «at det betydelige salgspresset» trolig ble trigget av forrige ukes svake nøkkeltall fra norsk økonomi.

Særlig de svake detaljhandelstallene «førte markedene til å sette spørsmålstegn ved robustheten i privat forbruks evne til å holde norsk økonomi over vannet».

Les også

Kronen svekket seg 10 øre etter generaltabbe

Økte kuttforventninger

Tallene medførte også at markedets forventninger til rentekutt fra Norges Bank i desember steg noe (i rentemarkedet er det nå priset inn et kutt på 0,7 prosent i desember og 0,31 prosent i en tidshorisont på mellom åtte og 14 måneder).

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere. Få nyheter og reaksjoner først her.

Danske Bank venter, som alle andre, at det ikke blir et nytt rentekutt torsdag, seks uker etter at sentralbanken kuttet styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent.

I stedet skriver Lomholt at han tror sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av Hovedstyret opprettholder utsiktene for nok et rentekutt, uten klare signaler om et desember-kutt nå vurderes som mer sannsynlig.

Danske vurderer at kronen mot euro vil være «lite endret» når rentebeslutningen publiseres klokken 10.

Slik har kronen beveget seg mot euro de siste fem handelsdagene.

InFront

Svak krone lenge

Lomholt i Danske Bank tror kronekursen vil holde seg svak lenge, men tror den vil styrkes noe fra dagens rekordsvake nivåer.

Danske Bank har en forventning om at en euro vil koste 9,30 kroner om en måned, 9,30 kroner om tre måneder 9,25 kroner om seks måneder og 8,80 kroner om ett år.

For en euro må man onsdag ut med 9,3343 kroner.

Les også

Venter kraftig kronesvekkelse til nyttår

Les også

Beviset på at verdens største marked aldri blir det samme igjen

Les også

– Svakeste krone på 40 år

Publisert:

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Ser vindu for norske eksportører

  3. Norges Bank rører ikke renten

  4. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  5. Danske Bank tror kronerally tar høstpause