Siem etablerer redningsfond for norsk offshorebransje

Investor Kristian Siem ønsker å restrukturere den kriserammede norske offshoreskipsbransjen. I samarbeid med hedgefondet Elliott har han opprettet et fond på vel to milliarder kroner.

VIL HJELPE: Investor Kristian Siem mener det er viktig å støtte norsk offshorebransje i kjølvannet av oljeprisfallet.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Publisert:,

Siem har jobbet med fondet siden i fjor høst.

Nå er kapitalen på plass, og første styremøte skal avholdes denne uken, skriver Dagens Næringsliv.

Restrukturering av en bransje betyr som regel oppkjøp og sammenslåing av selskaper, samt gjeldssanering og tilførsel av ny egenkapital.

Den norske offshorebransjen er rammet hardt av oljebremsen, som traff norsk økonomi da oljeprisen begynte å stupe og investeringene tørket inn sommeren 2014. E24 har tidligere omtalt hvordan norske skip og rigger har havnet i bøyene.

Siem vil ikke spesifisere hvordan han og det amerikanske hedgefondet skal investere, men er tydelig på hva som er målet:

– Hvis vi greier å samarbeide og lage en skikkelig stor enhet, blir den enheten verdensledende. Det betyr at hver av oss blir deltaker med en mindre prosentandel, men det blir en verdifull andel i et stort selskap, sier Siem.

Planene ønskes velkommen av Swedbank-analytiker Stig Erik Kyrkjeeide, som mener en restrukturering av bransjen er nødvendig.

– Dramatiske nedturer skaper grobunn for større selskaper og nye eierstrukturer. Mange har lenge at det finnes tilgjengelig kapital, særlig utenfor Norge, som har posisjonert seg for på et tidspunkt å investere i denne bransjen, sier han til avisen.

Les også

Analytiker om Seadrill:
– Seadrill-aksjens skjebne er i kreditorenes hender

Les også

Stort fall i amerikanske oljelagre

Les også

Oljeanalytiker om Opec-spillet: – Det gjelder å gi hverandre skylden