SAS og Finnair forlenger Corona-kanselleringer ut mars

To måneder uten Kina-flyginger vil gi rundt 200 millioner svenske kroner i tapte inntekter, mener analytiker.

Illustrasjonsbilde av SAS sitt nye langdistansefly Airbus A350.
Publisert:

Utbruddet av Coronaviruset i Kina fortsetter å prege internasjonal økonomi og næringsliv.

Nå varsler både Finnair og SAS at de forlenger kanselleringene på ruter de har til Kina.

  • For SAS sin del betyr dette at rutene til Shanghai og Beijing kanselleres til og med 29. mars. SAS fortsetter rutene til Hongkong som vanlig.

Den 30. januar meldte SAS at de hadde besluttet å kansellere alle avganger til Shanghai og Beijing fra 31. januar til 9. februar.

SAS opplyser at passasjerer som rammes vil bli tilbudt refusjon av billetten eller muligheten til å booke om. Passasjerene som flyr til Hongkong vil også få tilbud om refusjon eller ombooking, hvis de ønsker det.

– SAS vil fortsette å overvåke situasjonen i tett dialog med myndighetene, skriver SAS.

  • Finnair melder nå at rutene til Beijing Capital Airport og Shanghai kanselleres ut mars måned. Selskapet hadde allerede kansellert sine ruter til Nanjing, Guangzhou og Beijing Daxing, så nå er alle flyginger til Fastlands-Kina kansellert ut mars.

Finnair fortsetter også å fly til Hongkong, men selskapet trapper ned fra to til én daglig avgang i mars måned.

– Coronavirus-situasjonen har ført til en midlertidig nedgang i reisetrafikken mellom Kina og Europa (...) Som Finnair har kommunisert den 7. februar i regnskapsrapporteringen, vil den direkte økonomiske effekten av Coronaviruset i første kvartal bli relativt begrenset, skriver Finnair.

– En dyr historie for SAS

SAS skriver ingenting i sin pressemelding om de økonomiske konsekvensene av flykanselleringene.

Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank har imidlertid funnet frem kalkulatoren. I et fersk notat beskriver han den forlengede kanselleringsperioden som «en dyr historie for SAS»:

– To måneder uten flyginger til Kina koster trolig SAS et tresifret millionbeløp i inntjening, men fallet i drivstoffprisene kan delvis kompensere for den negative inntjeningseffekten senere på året, skriver Pedersen.

Han skriver at Sydbank estimerer at SAS får rundt 8 til 10 prosent av den totale omsetningen fra flygingene til Kina, men litt mindre på denne tiden av året i lavsesongen.

– Vi estimerer at to måneder uten Kina-flyginger koster selskapet i området 200 millioner svenske kroner i tapte inntekter. Selskapet sparer samtidig en del kostnader ved å ha to langdistansefly parkert, skriver Pedersen.

Han mener totalregningen likevel vil komme opp i et tresifret millionbeløp når alt er summert opp.

Publisert: