Sentralbanksjefens årstale

Sentralbanksjefen om coronaviruset: – Vi ser at dette allerede påvirker veksten

Coronaviruset kan legge en demper på vekstutsiktene, særlig i Asia, ifølge sentralbanksjefen. – Det vil helt sikkert være en av faktorene vi vil se nærmere på, sier Øystein Olsen.

ÅRLIG TALE: Torsdag holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin årstale i Norges Bank, med en rekke prominente gjester. Her møter han E24 på sitt kontor.

Mattis Sandblad
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Sentralbanksjef Øystein Olsen tar imot E24 på sitt kontor før den tradisjonelle årstalen torsdag kveld, hvor han blant annet vil snakke om usikkerhet i verdensøkonomien og omstillingen av norsk økonomi.

Coronaviruset (covid-19) er ett av mange usikkerhetsmomenter som kan påvirke både global vekst og Norge, og som også kan ramme Oljefondet dersom aksjemarkedene skulle vende nedover. Fondet er på tidenes rekordnivå på over 10.700 milliarder.

Så langt vil ikke Olsen spå noe konkret om hvor hardt coronaviruset vil ramme verdensøkonomien.

– Det avhenger veldig av hvor alvorlig og langvarig denne krisen rundt viruset blir, sier han til E24.

Les på E24+

Årstalen på fem minutter

Inntil videre ser det ikke ut til at viruset er det som påvirker Norges viktigste handelspartnere mest, ifølge Olsen. Men viruset kan dempe veksten i Asia, og det kan få følger for anslagene i bankens neste pengepolitiske rapport, som kommer i mars.

– Det er ingen tvil, vi ser at dette allerede påvirker veksten i dette kvartalet og høyst sannsynlig i inneværende år, spesielt i Asia, sier sentralbanksjefen.

– Det vil helt sikkert være en av faktorene vi vil se nærmere på når vi vurderer anslagene for internasjonal økonomi, og spesielt asiatiske økonomier, fram mot rentemøtet i mars, legger han til.

Les også

Analytiker venter mer corona-uro i oljemarkedet: – Stort sjokk

Rammer oljebransjen

Oljeprisen er viktig for inntektene i oljebransjen, og for statens inntekter. Ved inngangen til året så det nokså lyst ut for oljebransjen og norsk økonomi, med en oljepris som hadde steget med nær ti dollar gjennom fjerde kvartal til 66 dollar fatet.

Men bekymringer for dempet global vekst og etterspørsel har blitt forsterket av coronaviruset, og den siste måneden har oljeprisen falt betydelig, til 56 dollar fatet torsdag.

Spredningen av coronaviruset gjør at storbanken HSBC torsdag kutter sine utsikter for Kinas årsvekst til 4,1 prosent i første kvartal, fra et tidligere anslag på 5,8 prosent, ifølge Reuters. For hele 2020 kutter banken utsiktene til 5,3 prosent vekst, fra 5,8 prosent.

Dette får også følger for bankens utsikter for verdensøkonomien. HSBC venter nå global vekst på 2,3 prosent i år, en nedjustering fra tidligere anslag på 2,5 prosent, skriver nyhetsbyrået.

Les også

Coronaviruset: Mowi permitterer alle fabrikkansatte i Kina

Jekker ned utsiktene

Blant dem som nå jekker ned sine utsikter til oljeetterspørselen i Kina er Pareto Securities.

– Coronaviruset er ekstremt viktig. Det er et stort sjokk for første kvartal, sier oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities.

Meglerhusets oljeeksperter har nå redusert sine prognoser på veksten i oljeetterspørselen for årets første halvår, ettersom viruset blant annet drar ned behovet for drivstoff til fly og offentlig transport kraftig.

Equinor har imidlertid ikke merket noe på sine oljelaster til Kina ennå. Selskapet selger det meste av oljen fra det nyåpnede Johan Sverdrup-feltet til Asia.

– Men det er klart det påvirker det globale markedet, sa Equinor-direktør Irene Rummelhoff til E24 i forrige uke.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Mattis Sandblad
Les også

Virus har ikke stanset Equinors Kina-eksport: – Påvirker det globale markedet

IEA og Rystad kutter utsiktene

Også Det internasjonale energibyrået (IEA) har nedjustert sitt anslag for oljeetterspørselsveksten for 2020 med 365.000 fat per dag til 825.000 fat per dag, noe som vil være den laveste veksten siden 2011.

Også det norske analyseselskapet Rystad Energy har jekket ned sine anslag, og venter nå en årlig vekst på 820.000 fat per dag globalt i 2020, fra et tidligere anslag fra desember som tilsa en vekst på 1,1 millioner fat per dag.

– Den globale etterspørselsveksten fordufter mens coronaviruset holder fly på bakken, kommenterte Rystad tidligere denne uken.

Les også

Opec dropper corona-kutt: Analytiker overrasket over at oljeprisen ikke faller mer

Stenger fabrikker, avbestiller hoteller

Noen norske aktører er allerede rammet av viruset. Blant annet har norske hoteller meldt om avbestillinger grunnet reiseforbud i Kina, og aktører i Nord-Norge har uttrykt bekymring for tilstrømmingen av kinesiske turister.

Norsk Hydro fortalte nylig til E24 at to av selskapets anlegg i Kina er stengt midlertidig.

Lakseoppdretter Mowi har permittert sine kinesiske ansatte.

Les også

Virusavbestillinger på norske hotell

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Sentralbanksjefens årstale
 2. Øystein Olsen
 3. Norsk Hydro
 4. Mowi
 5. Oljepris
 6. Verdensøkonomien
 7. Pareto Securities

Flere artikler

 1. Hydro får starte opp igjen i Kina etter virus-stans

 2. Advarer staten mot å bruke mer penger: – Du risikerer å fortrenge privat sektor

 3. Årstalen på 1-2-3

 4. Betalt innhold

  Årstalen på fem minutter

 5. Solberg om Olsens advarsel mot økt pengebruk: – Han har helt rett