Viruset herjer i markedene: Oljefondet barbert med 500 milliarder

Virusfrykten og børsraset denne uken har redusert Oljefondets verdi med rundt 500 milliarder kroner fra toppnivået i forrige uke. Nedgangen tilsvarer om lag 93.000 kroner per nordmann.

OPP OG NED: Oljefondets leder Yngve Slyngstad (t.v.) og sentralbanksjef Øystein Olsen la torsdag frem 2019-tallene for Oljefondet, som var tidenes beste. Oljefondet har fortsatt den kraftige oppgangen i 2020, men nå er markedene på nedtur igjen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Forrige fredag var verdien av Oljefondet oppe i 10.800 milliarder kroner, etter at en kraftig oppgang gjennom fjoråret hadde fortsatt inn i 2020.

Men så begynte frykten for coronaviruset for alvor å slå ned i markedene.

Torsdag bidro fallende USA-markeder, hvor fondet har plassert rundt 40 prosent av aksjene sine, til at fondet en periode falt til under 10.300 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

Fallet på 500 milliarder kroner betyr at hver nordmann har blitt 93.000 kroner «fattigere» i løpet av de siste seks dagene – om enn bare på papiret.

Børsraset har imidlertid ikke utslettet hele fjorårets oppgang ennå. Torsdag ettermiddag var fondet fortsatt verdt over 200 milliarder kroner mer enn verdien ved nyttår.

Gjennom fjoråret steg fondet med rekordhøye 1.832 milliarder kroner til 10.088 milliarder kroner. Oppgangen alene utgjør 340.000 kroner per innbygger, og hele fondet utgjør nå over 1,9 millioner kroner per innbygger.

KRAFTIG NED: Oljefondet var torsdag ettermiddag verdt 10.295 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket.

Solid fall for Shell

Shell er blant fondets største aksjeposter, og er én av aksjene som er kraftig ramme av virusfrykt og fallende oljepriser. Aksjen er ned over 20 prosent i år. Ved nyttår hadde Oljefondet Shell-aksjer verdt 52 milliarder kroner.

De aller største aksjepostene i fondet er Apple og Microsoft, som i fjor ble de to første postene i fondet til å overstige en verdi på 100 milliarder kroner.

Les også

Tidenes år for Oljefondet i 2019

Tidligere denne måneden var Apple-aksjen på det meste opp over 11 prosent for året, men torsdag kveld er aksjen ned over fire prosent for året. Ved nyttår hadde fondet 116,97 milliarder kroner i Apple.

Microsoft-aksjen var opp rundt 20 prosent for året på toppen, og er fortsatt svakt opp for året tross børsraset de siste dagene. Ved nyttår hadde fondet 104,64 milliarder kroner i Microsoft-aksjer.

EN UKE SIDEN: Forrige fredag var verdien av Oljefondet oppe i 10.813 milliarder kroner, etter kraftig oppgang i 2019 og starten av 2020. Dette var før denne ukens virusfrykt og børsras.
Les også

Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

– Tar det rolig

Oljefondets direktør Yngve Slyngstad sa torsdag at han følger nøye med på utviklingen, men at han ikke gjør noen spesielle grep på grunn av viruset.

– Vi er et fond med 30 års horisont som tar det rolig når det er urolig, sa han på en pressekonferanse i forbindelse med fondets årsrapport for 2019.

Fondet ser så langt ikke på børsnedturen som en mulighet til å kjøpe seg opp i selskaper, slik det har gjort ved tidligere kriser. Det kan være vanskelig å analysere følgene av viruset og når man eventuelt bør sikre seg aksjer.

– Vi ser på dette som risiko som vi er nødt til å observere, ikke noe som vi er nødt til å agere på investeringsmessig, sa Slyngstad til E24 torsdag.

Oljefondets verste smell hittil kom i finanskriseåret 2008, da fondets aksjer fikk en avkastning på minus 40,7 prosent. Dette ble fulgt av et oppsving året etter, som ga fondets aksjer en avkastning på 34,3 prosent.

Les også

Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oljepenger
 3. Oljefondet
 4. Shell
 5. Yngve Slyngstad
 6. Norges Bank
 7. Virus

Flere artikler

 1. Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke

 2. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

 3. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 4. Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

 5. Søk i Oljefondets aksjer: Her er «din» andel i Tesla og Coca-Cola