Oslo Børs raste over fire prosent: – Går et ruglete aksjemarked i møte

Virusfrykt sendte Oslo Børs rett ned på ukens første dag med handel.

Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener investorene har tatt for lett på coronaviruset og dets negative effekt på økonomien.
Børsdagen
 • Anders Nybakken Kvale
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Ny utvikling i spredningen av coronaviruset fikk redde investorer til å trekke store pengesummer ut av det norske aksjemarkedet mandag.

Ved børsslutt på Oslo Børs er Hovedindeksen, som består av et representativt utvalg av alle aksjer på Børsen, ned i overkant av fire prosent til 898,4 poeng. Målt i poeng er fallet det største noensinne.

– Tatt veldig lett på det så langt

Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen synes det er vanskelig å si hvor lenge uroen vil prege aksjemarkedet.

– Det er umulig å si når det er slutt, vi går nok et ruglete aksjemarked i møte fordi man har undervurdert effekten av coronaviruset, sier han.

Både eksperter og markedsaktører har tidligere påpekt at virussituasjonen vil ha en kortvarig og begrenset negativ effekt på økonomien. I USA steg Wall Street til rekordnivåer før mandagens kollaps.

– Markedene har tatt veldig lett på dette så langt, og hadde ventet seg en V-formet oppgang. Vi tror effekten blir verre enn det markedet har sett for seg, forklarer Bernhardsen.

Han påpeker at Kina fortsatt har stengt ned deler av landet, og land som Sør-Korea og Italia tar også grep for å hindre videre spredning av viruset, noe som kan dempe aktiviteten i økonomiene.

– Veksten kommer til å påvirkes kraftig, og selskapene vil levere svake tall i første kvartal og sannsynligvis også i andre kvartal, sier Bernhardsen.

– Litt skummelt

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets forklarer børsfallet med de nye rapportene om ytterligere spredning av coronaviruset andre steder enn i Kina.

– Det er litt skummelt, for da risikerer vi nedstengninger i større områder i Europa og USA, sier aksjestrategen.

Han mener aksjemarkedene nå frykter tøffe tiltak og begynner å ta inn over seg at effekten kan bli mer langvarig.

– Hovedcaset er jo at dette brenner ut med de massive tiltakene, slik at vi ser de største konsekvensene i første kvartal, og at aksjemarkedene deretter kommer tilbake. Men vi kan ikke unngå tanken om at det også kan bli mye verre, med utbrudd stadig flere steder og enda kraftigere tiltak, sier han.

Hermanrud trekker frem at det i så fall vil påvirke veksten også i andre kvartal.

– Da vil situasjonen bli veldig alvorlig, likviditeten påvirkes og man vil begynne å se konkurser.

Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets følger aksjemarkedet tett.

– Risiko for ytterligere fall

Alle de såkalte tungvekterne på Oslo Børs avsluttet mandagen i minus.

Blant de hardest rammede er hydrogenselskapet Nel, olje- og gassgiganten Equinor, gjødselkjempen Yara og oppdrettsselskapet Mowi.

En rekke Oslo Børs-tunge sektorer merker uroen hardt.

Blant disse er shipping, olje og råvarer, som alle blir negativt påvirket av svakere vekst globalt og i Kina.

– Der har vi sett mye reaksjon i aksjekursene allerede. Det betyr både at det er stor oppside hvis man får kontroll på dette, men det er også risiko for ytterligere fall, sier Hermanrud.

Energiindeksen på Oslo Børs endte ned 5,8 prosent mandag, tynget av at oljeprisen faller over fire prosent til 56 dollar fatet.

Norwegian-ras

Aksjeeksperter har overfor E24 også påpekt at aksjer som den siste tiden har steget mye, slik som Nel og Photocure, kan få hard medfart ettersom investorer benytter muligheten til å ta gevinst på høye nivåer.

Begge aksjene falt tungt mandag.

Hermanrud understreker også at spesielt er turismeaksjer rammes, for eksempel flyselskaper som Norwegian.

Norwegian-aksjen endte ned rundt 15 prosent mandag til kurs 30,8 kroner. Tidligere i dag jekket meglerhuset ABG Sundal Collier også ned kursmålet sitt til 37 kroner og forklarte det med økende risiko for en ny kapitalinnhenting.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Globalt børsfall
 3. Peter Hermanrud
 4. Oslo Børs
 5. Joachim Bernhardsen
 6. Equinor

Flere artikler

 1. Virusfrykt senket Oslo Børs torsdag

 2. Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

 3. Virusfrykten har barbert bort 400 milliarder på Oslo Børs

 4. Betalt innhold

  De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset

 5. Oslo Børs i minus etter vinglete formiddag