Stryker på «finanslappen»

...men kan fortsette å gi kundene råd.

Publisert:

Autorisasjonsordningen for finansrådgivere (AFR) nekter å oppgi hvor mange som har strøket på "finanslappen".

Men at det er mange, bekreftes overfor VG.

AFR vil ikke oppgi strykprosenten fordi det så langt bare er rundt 200 som har tatt prøven. Totalt skal rundt 5000 gjennom ordningen.

Nå har bransjen gått til det skritt å lempe på kravene, og gjort det lettere for finansrådgiverne å bestå.

Autorisasjonsordningen skal sikre at bank- og finansrådgivere som selger spareprodukter til kunder, vet hva de snakker om. Etter 2011 må alle som jobber som finansrådgivere ha bestått både teoriprøve og en praktisk eksamen.

Kandidatene har hele tre forsøk på å bestå testen. Om de stryker både en og to ganger, får de i perioden 2009 til 2011 likevel fortsette å gi råd til kundene.

- For dumt

Etter å ha "mottatt synspunkter på at prøven er for vanskelig", har AFR nå lempet på testkravene:

  • Strykkandidatene som har tatt testen i vår får en fjerde sjanse til å bestå.
  • I tillegg har AFR "besluttet å gjøre en del justeringer på emneområdene makroøkonomi og produktgrupper", ifølge nettsidene.

- På disse feltene har det vært svake resultater. Da må vi se hvorvidt spørsmålene fungerer, det er spesielt viktig i en prøvefase, sier daglig leder for ordningen, Tom Knoff.

- Dette blir for dumt. Bankene har sagt at de skal sende rådgiverne - eller rettere sagt selgerne - på kurs. Hvis de stryker og får fortsette, er litt av vitsen borte, sier bankkunde Ivar Petter Røeggen.

Han ble rådet av DnB NOR til å ta opp lån for å investere i to aksjeindeksobligasjoner. Det tapte han 266 000 kroner på, i lånerenter og delvis skjulte gebyrer.

Også Skandiabanken synes praksisen er for romslig.

- Det er ikke greit at kundene får en rådgiver som har strøket til eksamen tre ganger. Kravene i prøven er langt fra urimelige, sier markedssjef i Skandiabanken, Magnar Øyhovden.

Også økonomiprofessor ved NHH, Thore Johnsen, er kritisk.

- Ved å endre testen signaliserer man at kvaliteten ikke er akseptabel. Man får en mistanke om at de ikke bare reduserer kravet til antall forsøk, men om at oppgavene blir enklere. Det er uheldig, sier Johnsen.

- Skal bestå et nivå

Men AFR avviser at de har lempet på kravene.

- Poenget er at man skal bestå et nivå, man måles ikke etter antall forsøk. Det er ingen som spør en jurist i etterkant om han brukte et eller to forsøk på å bestå eksamen, sier styreleder Marit Åstvedt i autorisasjonsordningen.

- Men forskjellen er vel at en jurist ikke kan praktisere før han har bestått eksamen?

- Det er ikke så mange måter å gjøre dette på. Folk er i arbeid og utdanner seg parallelt, sier Åstvedt.

Ta demo-testen på Autorisasjonsordningen.no

Flere nyheter på E24.no

Publisert: