100 milliarder forduftet fra børsen

Børsen stupte med 9,24 prosent fredag. Dermed har vi den fjerde verste børsdagen i historien.

  • Marthe Skaar
Publisert:

Fredag gikk Oslo Børs rett i bakken og finansmediene kunne nok en gang finne frem krigstypene. Hele 100 milliarder forduftet fra Oslo Børs i løpet av dagen.

På dagen 79 år etter det beryktede krakket på Wall Street, da New York-børsen falt 12,8 prosent, gikk verdens børser på et nytt krakk.

- Et børskursfall på mer enn 6-7 prosent uten vesentlige nyheter er et krakk, sier fondsforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand til E24.

Store verdier borte

For 79 år siden fulgte den store depresjonen etter krakket. Blodrøde dager som dette får investorene til å spørre seg hvor finankrisen vil ende?

Hittil i år har vi sett milliarder forsvinner fra Oslo Børs. Oslo Børs har stupt med over 54 prosent siden nyttår. De siste tolv månedene har vært den verste perioden på Oslo Børs noensinne.

Sjekk dagens tapere på E24 Børs

- Av de 20 verste børsdagene på Oslo Børs har 10 av dem vært i 2008 og 9 av dem vært i høst, sier fondsforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand til E24.

E24-DEBATTANT: "Profit warnings kommer til å bli en daglig hendelse og vi kommer til å se konkurser."

En periode var hovedindeksen ned hele 11,5 prosent fredag, men børsen hentet seg litt inn da fallet i USA var noe lavere enn ventet. Om fallet på 11,5 prosent hadde holdt seg ville det vært det nest verste fallet siden børsen falt 19,11 prosent 20. oktober 1987.

Et fall på 9,24 prosent er det fjerde verste i historien og det nest verste i år. Den verste dagen hittil i år fant sted 6. oktober, da børsen falt med 9,7 prosent.

Brutale fall

Fredag var det rødt over hele linjen og taperlisten er så lang at man kan nevne i fleng før man i det hele tatt finner selskaper som falt mindre enn ti prosent.

Den største taperen er Aker Float

OSE

AKFP

som falt med 27,84 prosent.

Jinhui Shipping

OSE

JINS

er ned 21,8 prosent, Golden Ocean

OSE

GOGL

falt 21,13 prosent, Frontline

OSE

FRO

12,29 prosent, Rec REC falt 10,91 prosent, Komplett

OSE

KOM

falt 17,99 prosent, SAS SAS-NOK falt 17,86 prosent og DNO

OSE

DNO

falt 16,76 prosent

Finansselskapene Storebrand og DnB Nor

OSE

DNBNOR

falt henholdsvis 16,18 og 9,44 prosent.

Yara YARA vil midlertidig stanse produksjon av urea og ammoniakk i italienske Ferrara fra 1. november 2008, ifølge en melding fra Yara.

Nyheten fikk Yara til å falle kraftig fra start og aksjekursen fortsetter turen nedover fredag formiddag. Yara endte ned 9,21 prosent.

Globalt smell

Det ekstreme børsfallet i Oslo kan spores tilbake til en tung dag på børsen i USA torsdag og store fall i Asia fredag.

Det japanske aksjemarkedet fikk seg en kraftig smell fredag, og falt tilbake hele 9,6 prosent. Bakgrunnen for fallet er at yenen styrker seg mot dollaren - noe som skader den store japanske eksportindustrien.

- Dette vil sende Asia inn i en resesjon og USA og Europa vil sannsynligvis følge etter - hvis de ikke er der allerede, sier aksjemegler Esten Løkkebakken til E24.

Ved børsstart i USA gikk S&P 500, Nasdaq og Dow Jones rett ned. En time før stengetid i Oslo var samtlige indekser ned med mer enn 5 prosent. Når Oslo Børs stengte hadde de imidlertid hentet seg inn og var ned mellom 2 og 3 prosent.

For lite kutt

Investorene på Oslo Børs håpet fredag morgen på at kutt i oljeproduksjonen kunne føre til hopp for oljeprisen. Det skjedde ikke.

Opec besluttet på fredagens møte å kutte 1,5 millioner fat i oljeproduksjonen per dag fra og med 1. november. Kuttet kommer i forhold til produksjonen i september. Det var ikke nok.

- Markedet bryr seg ikke om kuttene, sier oljemegler Fridtjof Hannevig i Norwegian Oil Trading.

Markedet hadde ventet et større kutt, og nordsjøolje er rett etter børsslutt i Oslo ned 5,1 prosent til 62,5 dollar fatet.

Les flere saker på E24.no eller diskuter børsnedgangen på E24 Forum

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Oslo Børs ned 8 %

  2. - Dette er et krakk

  3. Dramatisk fall på børsen

  4. Sagaøya senket Oslo Børs

  5. Tror børsselskapene skuffer i 1. kvartal