Nytt fra børsselskapene

Norske Skog investerer milliarder i satsing på fornybar emballasje

Norske Skog skal bruke nær fire milliarder kroner på å legge om fra avispapirproduksjon til mer lønnsom emballasjeproduksjon ved fabrikker i Frankrike og Østerrike. Det vil også bedre balansen i avispapirmarkedet for de gjenværende avispapirfabrikkene.

Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Norske Skog planlegger investeringer på 350 millioner euro (3,78 milliarder kroner) over en 18-måneders periode, som begynner i andre
halvår 2021, ifølge en melding fra selskapet.

Selskapet er i dialog med banker og eksportkredittbyråer for å kunne finansiere nysatsingen.

Investeringene forventes å generere en årlig EBITDA (brutto driftsresultat) på 70–80 millioner euro ved full kapasitetsutnyttelse, basert på historiske priser for bølgepapp og returpapir.

Selskapet skal omgjøre to avispapirmaskiner til produksjon av bølgepapp basert på returpapir, i tråd med selskapets strategi om å bevege seg inn i markeder med høye marginer og vekst.

Produksjonsstart i 2023

Maskinene på Golbey i Frankrike og Bruck i Østerrike vil dermed få en bølgepappkapasitet på 765.000 tonn, som skal møte den økende etterspørselen etter fornybar emballasje.

– Konverteringene ved fabrikkene i Golbey og Bruck er lønnsomme investeringer som vil gjøre det mulig for Norske Skog å etablere en sterk tilstedeværelse i det voksende emballasjemarkedet, sier Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt i meldingen.

– I tillegg representerer det et stort steg på veien mot vekst for Norske Skog, som vil øke verdien for våre aksjonærer og sikre en bærekraftig kontantstrøm.

Endelige investeringsbeslutninger skal tas i første halvdel av 2021, med
planlagt produksjonsstart i første halvdel av 2023.

Maskinene som konverteres, vil kun ha en midlertidig produksjonsstans på tre måneder i den siste fasen av prosjektet, og full kapasitetsutnyttelse er forventet innen utgangen av 2025.

Les på E24+

Les også: (+) Dette er konkurstegnene du må vite om

Investeringene fordeler seg med 250 millioner euro i Frankrike, der Golbey-fabrikken etter konverteringen i 2023 vil ha 555.000 tonn resirkulert bølgepappkapasitet og 330.000 tonn avispapirkapasitet.

Ved Bruck i Østerrike planlegges det å investeringer på rundt 90 millioner euro. Det betyr at Bruck fra 2023 vil ha 210.000 tonn resirkulert bølgepappkapasitet og 265.000 tonn bestrøket magasinkapasitet (LWC).

– Begge fabrikkene ligger i nærheten av de store forbrukermarkedene for bølgepapp i kontinental-Europa, har etablert tilgang til resirkulert fiber og representerer noen av de beste konverteringsmulighetene i markedet, sier
Ombudstvedt.

Balanserer avispapirmarkedet

Etter omleggingen blir produksjonen av avispapir i Europa redusert med 360.000 tonn. Det vil kunne gi bedre priser i markedet for Norske Skogs gjenværende papirproduksjon, skriver selskapet.

Norske Skog er en av de store globale produsentene av avis- og magasinpapir, med fabrikker i Norge, Frankrike, Østerrike, Australia og New Zealand.

Selskapet kom tilbake på Oslo Børs i fjor, to år etter en konkurs som førte til en omfattende restrukturering. Høy gjeld kombinert med et sviktende avispapirmarked som følge av lave priser og fallende etterspørsel lå bak konkursen.

Nå vil Norske Skog diversifisere virksomheten ytterligere og fortsette omstillingen til en voksende høymarginvirksomhet.

– Dette er en milepæl for Norske Skog på veien mot å bli en ledende europeisk
emballasjeprodusent gjennom konvertering av publikasjonspapirkapasitet, sier styreleder John Chiang, som også representerer den største aksjonæren
Oceanwood, i meldingen.

Se meldingen fra selskapet her

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Norske Skog
 3. Sven Ombudstvedt
 4. Frankrike
 5. Østerrike
 6. Skog
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Vil bruke 6,9 mrd. på prestisjetung CO₂-lagring

 2. Røkke vil børsnotere Aker Biomarine

 3. Orkla blar opp 100 mill. for nytt godterilager

 4. Annonsørinnhold

 5. Strømbrudd påvirker produksjonen til Norsk Hydro

 6. Mulig milliardkontrakt til Aker Solutions