Børsdagen

Venter mindre turbulens på Oslo Børs: – Jeg tror den store nedturen er tatt ut

Investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv tror turbulensen på Oslo Børs vil dempe seg, og ser ikke for seg noe nytt krisefall med det første. – Jeg tror den store nedturen er tatt ut, sier han.

Det har vært enorme svingninger på Oslo Børs den tiden.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Oslo Børs leverte tirsdag sin største oppgang siden 17. april, med en oppgang på 2,68 prosent på Hovedindeksen.

Det var en solid rekyl fra fallet på 2,12 prosent dagen før.

Den siste tiden har børsene vært turbulente og lite forutsigbare, og svinget ved den minste positive eller negative nyhet, ifølge investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv.

Han påpeker at markedene er drevet av endringer i risikovilje blant investorene.

– Dette skifter utrolig fort, sier han til E24.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein
Les på E24+

Den grønne aksjen som er glemt av aksjeboomen på Børsen

– Den store nedturen er tatt ut

På det verste etter coronakrisen var Hovedindeksen ned over 30 prosent for året. Til tross for oppgangen, så er Hovedindeksen fortsatt 11,5 prosent i minus så langt i år.

– Er Oslo Børs på vei inn i positivt terreng for året, eller vil det komme nye skuffelser?

– Jeg har ikke tro på noen sterk ny nedgang på Oslo Børs. Det sa jeg også da Børsen var negativ for noen dager siden. Jeg tror ikke det kommer noen ny stor nedtur. Jeg tror den store nedturen er tatt ut, sier Rein.

– Det betyr ikke at det ikke kan komme et nytt fall på ti prosent, men Børsen vil neppe falle med 30 prosent igjen med det første, legger han til.

Selv om oljeprisen har doblet seg fra bunnen på under 20 dollar fatet og handles til 40 dollar fatet, har ikke Oslo Børs reist seg etter krisen helt ennå.

Alle de mest verdifulle selskapene på Børsen er i minus for året:

 • Av oljeselskapene er Equinor ned om lag 16 prosent siden nyttår og Aker BP ned 36 prosent
 • Telenor er ned fem prosent siden nyttår
 • DNB er ned 18 prosent i år
 • Yara er ned 2,41 prosent i år
 • Mowi er ned 22 prosent siden nyttår

Blant Børsens 20 mest verdifulle selskaper er det bare tre som er i pluss for året:

 • Tomra er opp 24,64 prosent i år
 • Børsyndlingen Nel er opp 131,47 prosent i år
 • Kongsberg Gruppen er opp 4,35 prosent i år
Les også

Kommentar: Oslo Børs trenger «nye» penger, men ikke en kasinotilstand

– Verdiløse aksjer blir pumpet opp

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank1 Markets tror at de kraftige opp- og nedturene på Børsen vil fortsette, men at svingningene ikke blir like store som i starten av coronakrisen.

– De siste tre månedene har vært helt eksepsjonelle. Det blir sannsynligvis mindre volatilitet fremover enn det har vært i det siste, men det blir helt sikkert fortsatt stor volatilitet i markedene, sier Hermanrud til E24.

Det at markedene er volatile betyr at de svinger mye opp og ned. Hermanrud tror at Oslo Børs også påvirkes av at det har kommet mange nye og uerfarne aksjespekulanter inn i markedet.

– Vi ser blant annet at det er mange nye spekulanter i markedet. Vi ser at handelsvolumene er opp og at mange verdiløse aksjer blir pumpet opp fordi folk ikke alltid forstår forholdet mellom antallet aksjer og selskapets reelle verdi, sier han.

– Mange selskaper med lav aksjeverdi og store svingninger kan være spennende. Men man må tenke på hva de faktisk er verdt, legger han til.

Les på E24+

Det er nesten en lettelse at markedene faller

Venter lavere svingninger på Børsen

Da Norge ble stengt ned av smittehensyn torsdag 12. mars opplevde Oslo Børs store svingninger, med et fall på åtte prosent samme dag, fulgt av en oppgang på 3,76 prosent dagen etter og et nytt fall på 5,34 prosent over helgen.

Siden har svingningene blitt noe dempet. Men så sent som sist torsdag opplevde Børsen en nedtur på over tre prosent. Samme dag falt USA-børsen S&P500 med hele 5,89 prosent.

Rein tror også at Oslo Børs kommer til å svinge mindre i tiden fremover enn det gjorde i starten av krisen.

– Volatiliteten kommer nok til å bli lavere enn det vi har sett de siste månedene. Men det tar nok lang tid før den er lik lav som før pandemien. Etter et stort fall er det ofte noe mindre svingninger enn det var før fallet, sier Rein.

– En ting som kan øke svingningene fremover er at markedene er høyt priset. Det er høye multipler, noe som vil si at aksjer koster mye per krone selskapet tjener. Det gjør oss mer sårbare, sier investeringsdirektøren.

Les også

Største oppgang på to måneder på Oslo Børs: – Dette skifter utrolig fort

Raske reaksjoner fra myndighetene

Både regjeringer og sentralbanker har rullet ut de store kanonene etter coronakrisen. Det er etablert omfattende kompensasjons- og støtteordninger, og rentene er igjen tilbake på rekordlavt nivå. Dette har ifølge Rein bidratt til å dempe nedturen på børsene etter krisen.

– Myndighetene har reagert utrolig raskt og sterkt i denne krisen. Selv om dette er den kraftigste økonomiske nedturen i nyere historie, så kommer støtten veldig raskt på plass, sammenlignet med for eksempel finanskrisen i 2008. Det er et helt annet bilde nå, sier han.

– I en normal nedtur har det gjerne bygget seg opp en overkapasitet som ikke er bærekraftig, som det må ordnes opp i. Nå er det en annen årsak, hvor økonomien er ventet å skyte fart igjen når man gradvis åpner opp igjen, sier Rein.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Nordea Liv
 3. Oslo Børs
 4. Hovedindeksen OSEBX
 5. Equinor

Flere artikler

 1. Nedtur på Oslo Børs

 2. Største oppgang på to måneder på Oslo Børs: – Dette skifter utrolig fort

 3. Oslo Børs snudde til pluss: Uken endte likevel med et fall sett under ett

 4. Oslo Børs steg etter vaksinenyheter

 5. Børsoppgang i Oslo