Stadig flere til Oslo Børs-lillebror Merkur Market

Det ringes stadig i bjellen på Oslo Børs, og mange av selskapene har valgt å notere seg på nettopp Merkur Market. Markedsplassen teller nå 34 selskaper med en samlet markedsverdi på over 41 milliarder kroner.

MERKUR: Handelens gud står oppført på søyle utenfor Oslo Børs. Markedsplassen med samme navn opplever pågang fra selskaper som vil notere seg.

Erik Johansen / NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Krillselskapet Aker BioMarine, teknologiselskapet Mercell og oppdrettsselskapet Andfjord Salmon er blant selskapene som har tatt veien til Oslo Børs’ markedsplass Merkur Market den siste tiden.

Markedsplassen har færre krav og enklere opptaksprosess enn Oslo Børs og Oslo Axess.

Fra før er blant annet quizselskapet Kahoot og gjenvinningsselskapet Quantafuel på listen. Med børsnoteringen av Elop på fredag er det nå notert hele 34 selskaper på «minibørsen».

Samlet sett har selskapene på Merkur Market en markedsverdi på 41,32 milliarder kroner, regnet med fredagens sluttkurser.

Quizselskapet Kahoot og Røkkes krillsatsing Aker BioMarine står imidlertid for henholdsvis nærmere 14 og litt over åtte milliarder av dem.

Denne uken ble det for øvrig også kjent at Aker Solutions virksomheter innen havvind og karbonfangst. Begge selskapene skal etter planen noteres på nettopp Merkur Market.

Les på E24+

Investtechs sommerskole del 1: Slik vurderer du risikoen i en aksje

Enklere prosess å tas opp på Merkur

Det er flere store forskjeller mellom Merkur Market og Oslo Børs.

For det første er det noteringsprosessen. Mens det kan ta én til to uker å notere seg på Merkur, kan det til sammenligning ta opptil to måneder å komme seg på hovedlisten til Oslo Børs.

Det kreves heller ikke såkalt IFRS-regnskapsstandard ved notering på Merkur Market. Kravene til «due diligence» - altså gjennomgang av selskapene - er lavere.

Det stilles lavere krav til notering på Merkur Market. Det er blant annet ikke noe minstekrav for selskapsverdi. Oslo Børs og Oslo Axess har til sammenligning minstekrav på henholdsvis åtte og 300 millioner kroner.

Dessuten kreves det flere - og større spredning av - eiere på de to markedsplassene sammenlignet med lillebror-børsen.

– Helt i starten ble det nok flere av aksjene handlet på en likviditetsrabatt. Siste halvannet måned har man sett et større volum der, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.

Han forklarer pågangen til Merkur Market de siste ukene med at det er et godt marked for å hente frisk egenkapital i forbindelse med noteringer.

– Det er en større risikovillighet i markedet. Man smir mens jernet er varmt, sier Johannesen.

Det samme inntrykket satt ABG Sundal Colliers Peter Straume i et intervju med E24. Norgessjefen mener meglerhuset «nesten ikke sett har et slikt marked i manns minne – med både interesse og kapital tilgjengelig».

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet mener det er gode muligheter for selskapene å hente friske penger i egenkapitalmarkedet for tiden.

Nordnet

– Fullverdig og integrert markedsplass

Mercell-sjef Terje Wibe kunne forrige uke ringe i børsbjellen og ta selskapet på børs. Teknologiselskapet prises til 2,46 milliarder kroner med siste aksjekurs.

– Hvorfor valgte dere Merkur Market?

– Vi gikk i dialog med våre finansielle rådgivere, ABG Sundal Collier og Pareto Securities, og begge sa det samme tilbake til oss. Ut ifra deres vurdering er en notering på Merkur det riktige å gjøre. Om vi senere kommer på hovedlisten, får tiden vise, svarte Wibe i anledning børsnoteringen.

Administrerende direktør Terje Wibe i Mercell tok selskapet på børs forrige uke.

Erik Steinsbu Wasberg

– Mange snakker varmt om at Merkur Market har blitt en attraktiv markedsplass, særlig etter at noen viktige teknologiselskaper har kommet inn, sa Mercell-sjefen.

– Inntrykket fra internasjonale investorer, fra USA og Sverige blant annet, er at Merkur Market er en fullverdig og velfungerende markedsplass, sa Wibe.

Det er et vidt spekter av bransjer på markedsplassen, deriblant flere sparebanker. Denne uken ble helseteknologiselskapet Exact Therapeutics notert.

– Merkur er en fantastisk mulighet til å få tilgang til mer kapital og hjelpe oss med å komme oss fremover, uttalte styreleder Masha Strømme i Exact Therapeutics da de gikk på børs denne uken.

Les på E24+

Aksjene som gir deg flere fordeler enn bare avkastningen

Mellomsteg

Noen selskaper har valgt å ta turen innom Merkur Market før de når opp på hovedlisten, deriblant det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire og fergeselskapet Fjord1.

Aker BioMarine har på sin side varslet at de vil søke notering på hovedlisten.

I forbindelse med kriseemisjonen i bildelprodusenten Kongsberg Automotive ble emisjonsaksjene handlet på Merkur Market – med en vesentlig rabatt. Aksjene ble notert der i påvente av godkjenning fra Finanstilsynet.

Det gjorde det mulig for blant annet storeier Teleois Capital Partners å selge aksjer notert på hovedlisten og kjøpe det samme antallet aksjer notert på Merkur Market, med en tilsynelatende solid gevinst.

Elop, som ble notert fredag, er blant dem som sikter seg mot Oslo Børs’ hovedliste etter hvert. Noteringen på «minibørsen» Merkur Market er bare et steg på veien.

Det har vært flere noteringer i juli, skjønt måneden ofte blir ansett for å være en nokså stille noteringsmåned.

Fredrik Hagen
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Oslo Børs
 3. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Sendte betongskanner-selskapet Elop ned på Oslo Børs første handelsdag

 2. Biotekselskapet Exact Therapeutics til værs på Merkur Market første handelsdag

 3. Mercell med knallsterk børsdebut – vil ta Europa med storm

 4. Betalt innhold

  Børsbølge i norsk tech: Fordelene og ulempene for startups

 5. Betalt innhold

  Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer